De 8 leukste plekken in België

ESTHER WINK

Voor bourgondisch genieten ben je in België op de juiste plek! Ons zuidelijk buurland is bekend om de wafels, frieten, bonbons en natuurlijk de ontelbare biersoorten. Maar dit land heeft nog veel meer te bieden! Afgelopen drie jaar woonde ik in België en ben ik verrast door dit veelzijdige land. Doordat het klein is, kun je de verschillende hoogtepunten makkelijk in een dag of weekend bezoeken en zijn veel plekken goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In deze blog vertel ik je over mijn 8 favoriete plekken in België!

Architectuur, kunst en parken in Brussel

Brussel, mijn vorige woonplaats, de hoofdstad van België én van Europa, is bekend om de beroemde toeristische attracties zoals Manneken Pis en het Atomium. Maar er zijn nog een aantal verrassende redenen om een bezoekje te brengen aan deze bourgondische stad. Lees ook mijn andere blogs waar ik 5 redenen geef om Brussel te bezoeken en mijn 5 favoriete parken en bossen in Brussel uitlicht.

Bloeiende hyacinten in het Hallerbos

Wanneer de lente volop aan de gang is, alles langzaamaan weer groen wordt en overal bloemen en planten bloeien, verandert het Hallerbos in een waar sprookje. Dit bos ligt op een steenworp afstand van Brussel en leent zich uitstekend voor korte lentewandelingen. Slechts twee weken per jaar bloeien hier wilde hyacinten in dit uitgestrekte bosgebied, en dat zorgt voor een paars tapijt van bloemen in dit magische bos.

Rust en natuur in de Ardennen

De Ardense bossen mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Zet je tentje op of parkeer je camper op een van de vele campings of overnacht in een knus vakantiehuisje en geniet van de rust in een van de mooiste natuurgebieden van België. Ga kajakken op de rivier de Lesse (in de lente of herfst) en wandel en fiets door uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en kleine dorpjes. Mocht je geen auto hebben en toch naar de Ardennen willen, dan zijn de plaatsjes Houyet en Waulsort nog redelijk goed te bereiken met de trein en bus.

Fotogeniek Dinant

Bezoek het levendige Dinant gelegen tussen steile kliffen aan de rivier de Maas, misschien wel een van de mooiste steden van België. Beklim de imposante Citadel vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over dit historische stadje en de groene omgeving.

Vergeet ook niet door de indrukwekkende grot ‘La Merveilleuse’ te wandelen. Dinant is klein genoeg voor een dagtrip en makkelijk te bereiken per trein vanuit een van de grotere Belgische steden.

Wandelen in Natuurpark Hoge Venen – Eifel

Laat je verrassen door Oost-België en bezoek het grote en bijzondere Natuurpark Hoge Venen – Eifel, een enorm wandelgebied van heide en veen, bossen en rivieren, en stuwmeren, dat gedeeld wordt met Duitsland. Dit natuurpark heeft niet voor niets de bijnaam de Savanne van de Ardennen. Je wandelt er over de uitgestrekte vlakten van de Hoge Venen en kunt nog een aantal zeldzame plant- en diersoorten bewonderen. Routes van uiteenlopende afstanden zijn hier handig voor je uitgestippeld, maar vergeet vooral niet het hoogste stukje van België aan te doen, ofwel de toppen Baraque Michel en Botrange

Mocht je van plan zijn deze regio te bezoeken, dan kun je dit combineren met een overnachting in L’igloo op Camping Les Refuges du Chalet, op slechts 20 minuten rijden van het natuurgebied. Lees alles over deze bijzondere accommodatie in mijn blog over slapen in een iglo in Oost-België.

Romantisch Brugge

Brugge leent zich perfect voor een dagje sightseeing. En als er een goed moment is om dit wereldberoemde stadje te bezoeken, dan is het nu wel. Omdat de touringcars met toeristen sinds corona wegblijven, is het al een tijdje veel rustiger in Brugge, maar wel veel gezelliger! Naast slenteren door dit romantische stadje, kun je hier ook de vele musea bezoeken en eindeloos eten en drinken, zoals bij De Stoepa.

Voor een combinatie van alles over bier leren en Belgisch bier proeven ben je bij Bruges Beer Experience op het juiste adres. Een andere must in Brugge is het beklimmen van de 366 treden van het belfort van Brugge (of Halletoren) vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de Grote Markt en de rest van de stad.

Levendig Leuven en Gent

Het Vlaamse Gent is een gezellige en ontzettend hippe stad. Het zit boordevol leuke cafés en restaurantjes. Leuven is dé studentenstad van België en ook ontzettend gezellig en ideaal voor een budget trip. In beide steden vind je de bekende bezienswaardigheden op loopafstand en is de binnenstad erg mooi en karakteristiek. Lees ook mijn andere blog over een weekendje in Gent en Leuven voor alle tips over deze leuke Belgische steden.

Groene Halte: wandelen van station naar station

Niet een specifieke bestemming, maar het verdient wel een plekje in deze lijst. Het concept Groene Halte van TreinTramBus bestaat al sinds 2004, maar is een ware ontdekking voor wie tijdens coronatijd in of dichtbij eigen land blijft. Per trein reis je naar je vertrekpunt, je wandelt door een groene omgeving en op het eindpunt neem je weer de trein naar huis. In tegenstelling tot de auto hoef je bij deze wandelingen niet terug naar je vertrekpunt. Je kunt dus dubbel zo ver wandelen. De wandelingen zijn al voor je uitgestippeld en zo uitgewerkt dat zowel op het vertrek- als op het eindpunt regelmatig een trein komt. Er zijn korte en lange varianten in bijna elke regio van het land, dus voor ieder is er wat. Intussen zijn er al 54 Groene Haltewandelingen en wij mochten al twee fikse wandelingen door het Vlaamse Pajottenland en in het Forêt de Soignes – Zoniënwoud bij Brussel van ons lijstje afvinken.