De 7 kabelbanen van Madeira

MINKE WINK

Heb je geen hoogtevrees, hou je van een beetje adrenaline, en geniet je ervan om schilderachtige landschappen en indrukwekkende steden van bovenaf te bewonderen? Dan zit  je goed op Madeira! Met maar liefst 7 kabelbanen kijk je je ogen uit op dit vulkanische eiland met zijn ruige natuur en steile rotsen. Sommige van deze kabelbanen zijn echt ontzettend steil. Houd je hart maar vast…

Funchal

De bekendste kabelbaan op Madeira is die met de blauwe bakjes in hoofdstad Funchal. Deze kabelbaan brengt je vanaf het oude centrum in Funchal naar de gemeente Monte hoog in de heuvels van de stad. Het ritje duurt best lang waardoor je echt de tijd hebt om de stad in je op te nemen. Wat een prachtig gezicht, de oranje daken van de huizen met de oceaan op de achtergrond.

Monte

Vanuit Monte kun je met de tweede kabelbaan in een wit bakje naar de beroemde botanische tuin van Madeira gebracht worden. De uitzichten onderweg zijn iets minder spectaculair, maar een bezoek aan de botanische tuin is absoluut de moeite waard. Je kunt een combinatieticket kopen die je toegang geeft tot beide kabelbanen en de tuin.

Achadas da Cruz

Dit is één van de steilste kabelbanen van Europa. Met trillende benen stappen we in het groene bakje dat bijna verticaal naar beneden gaat. Wanneer ik ga staan om een foto te maken, stopt het bakje en vliegt onze hartslag omhoog. Goed om te weten, staan is niet toegestaan. Als ik eenmaal weer keurig zit gaat het bakje gelukkig weer verder. De kabelbaan brengt je naar een prachtig stukje grond waar pure rust en stilte de norm zijn. Je kunt een wandeling maken over het kiezelstrand en langs de moestuinen die hier zijn aangelegd. Dit is echt een hele bijzondere plek.

Fajã dos Padres

Dit is één van onze favorieten! Dat komt vooral door de paradijselijke omgeving waar het witte bakje van deze kabelbaan je naartoe brengt. Bananenbomen, tropische bloemen, een kiezelstenen strand én een strandtent voor een koud biertje, wat wil je nog meer?

Garajau

Naast het standbeeld van Cristo Rei in Caniço kun je een ritje maken in een van de rode bakjes naar het strand van Garajau. Omdat de hemel dichtzit met grijze wolken, besluiten we deze kabelbaan over te slaan. Voor de uitzichten is deze kabelbaan wat minder interessant, maar bij helder weer is het zeker een aanrader omdat je dan ook een tijdje op het strand kunt vertoeven. Pak een ligbedje of ga voor een drankje in het strandpaviljoen slash duikcentrum. Deze kabelbaan ligt vlakbij Funchal en kun je dus gemakkelijk toevoegen aan je lijstje. Het schijnt ook één van de beste plekken te zijn om de zonsondergang te bekijken.

Rancho en Rocha do Navio

Helaas hebben wij 2 van de 7 kabelbanen helemaal moeten missen vanwege tijdsgebrek.

De Rancho kabelbaan ligt vlakbij Cabo Girão en brengt je naar een klein kiezelstrand en vruchtbare landbouwgrond. Onderweg geniet je van een fantastisch uitzicht op de kustlijn van Madeira. Omdat deze kabelbaan voornamelijk door boeren wordt gebruikt om hun gewassen te vervoeren, is deze alleen vroeg in de ochtend en laat in de middag geopend.  

De kabelbaan van Rocha do Navio ligt in de gemeente Santana en brengt je naar een prachtig natuurreservaat. Ook deze kabelbaan wordt voornamelijk gebruikt door lokale boeren, maar toeristen zijn niet minder welkom. Als je de tijd hebt, zeker doen!

Op zoek naar meer tips over Madeira? Bekijk ook eens onze andere blogs: