De 5 ultieme bespaartips voor Mexico
ESTHER WINK
Mexico is een gigantisch land met uiteenlopende prijzen. Zo liggen de prijzen vanwege het bloeiende toerisme aan de kust en in Mexico-Stad een stuk hoger dan in de rest van het land. Ik reisde in 2021 en 2022 vijf maanden door de staten Mexico-Stad, Puebla, Querétaro, Yucatan, Quintana Roo, Campeche, Chiapas, Oaxaca, Nayarit en Jalisco en ontdekte verschillende manieren om geld te besparen. Met deze tips kun je in ieder geval besparen op de meeste onnodige kosten tijdens je volgende reis naar Mexico. Veel van deze tips kunnen bovendien gebruikt worden voor andere bestemmingen in de wereld.
Beheer je peso’s met Revolut
Mijn nummer één tip om geld te besparen op reis is Revolut. Deze online bank maakt andere valuta’s gebruiken enorm makkelijk en voordelig voor je. Ten eerste kost het je helemaal niets om een bankrekening te openen en deze aan te houden. Ten tweede kun je met Revolut betalen in 150 verschillende valuta tegen een erg voordelige prijs en wissel je je euro’s online om in 30 verschillende valuta, zonder extra kosten (alleen doordeweeks). Je opent vanuit je standaard euro account heel makkelijk een Mexicaanse peso account waar je je reisgeld bewaart. In tegenstelling tot Maestro, kun je met deze Mastercard/Visa debit kaart bij de meeste plekken in Mexico direct met peso’s betalen. Alleen contant betalen mogelijk? Met een gratis Revolut account neem je daarnaast kosteloos tot 200 euro per maand op bij een Mexicaanse bank. Je betaalt alleen de kosten gerekend door de bank waar je geld opneemt. De banken met de allerlaagste transactiekosten zijn Banorte, Santander en Banca Mifel. Ik heb enorm veel geld kunnen besparen in Mexico door Revolut te gebruiken.
Open makkelijk en kosteloos een account voor je reis via deze link.
Dagmenu in lokale eettentjes
Lunch in Mexico is warm en uitgebreid en wordt veelal buiten de deur gegeten. Omdat er in lokale restaurants rekening wordt gehouden met Mexicaanse portemonnees, zie je dat terug in de prijzen. Ga hiervoor wel wat verder van de toeristische attracties en je zult de lokale tentjes al snel herkennen door de plastic stoeltjes, minder sfeervolle uitstraling en natuurlijk of er ook Mexicanen eten. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van het eten! Vraag of het restaurant een dagmenu (dit wordt een plato of menu del dia genoemd) aanbiedt. Vaak bestaat dit uit een agua del dia (fruitdrankje), een soep of ander voorgerecht, een hoofdgerecht, en soms een dessert. Opvallend zijn de Amerikaanse invloeden in Mexico zoals gratis drank refills. Het dagmenu wordt van maandag tot en met vrijdag tussen ongeveer 12.00 en 18.00 uur voor een vaste prijs aangeboden. Meestal kon voor ik voor 75 – 150 peso (3,50 – 7,00 euro) uitgebreid eten. Op zaterdag en zondag bieden sommige restaurants een uitgebreid weekendbuffet voor een voordelige prijs aan.
Tweedeklas reizen, (taxi) collectivo’s en carpoolen
In Mexico worden lange afstanden afgelegd met de auto, bus of het vliegtuig. Je kunt met de bus naar alle uithoeken van het land reizen en je hebt vaak ook nog de keuze uit meerdere busmaatschappijen op dezelfde route. Je bespaart soms ook kosten en langer wachten door je ticket online aan te schaffen in plaats van bij de busterminal. Plan van tevoren je reis, de prijzen en tijden op www.bustotal.com (alleen in het Spaans). Vergeet ook niet de vluchten te controleren in het geval van een langeafstandsreis. Vluchten tussen Mexico-Stad en bijvoorbeeld Cancun en Puerto Vallarta zijn vaak goedkoper dan de lange busreis!
Neem je de bus voor een reis van één tot drie uren? Dan kan segunda clase reizen je een hoop geld besparen. Dit zijn iets minder comfortabele bussen die gebruikt worden door locals en meerdere stops hebben. Voor sommige bestemmingen kun je kiezen uit ofwel tweedeklas en eersteklas (primera clase) bussen. Heb je veel tijd en wil je geld besparen, dan raad ik aan de tweedeklas busmaatschappij te kiezen. Op sommige busterminals in Mexico-Stad hebben deze bussen een aparte vertrekhal en is het soms wel even zoeken naar de juiste bus.
Een andere optie voor korte afstanden is de collectivo. Dit zijn kleine busjes die bepaalde routes aandoen en overal langs de weg stoppen. Je kunt hiermee snel van A naar B en op bijna elk moment van de dag reizen, en dat voor maximaal een paar euro. Online is er weinig informatie over deze busjes te vinden, dus vraag rond op de plaats van bestemming.
In sommige plaatsen in Mexico, zoals Valle de Bravo, kun je een taxi collectivo nemen. Dit zijn lokale taxi’s die je deelt met anderen en die de helft goedkoper zijn dan normale taxi’s. Je vertelt de chauffeur waar je naartoe wilt en dat je graag wilt delen. De chauffeur wacht totdat er genoeg mensen zijn voordat hij vertrekt, wat meestal niet lang duurt. Ik vond dit een ontzettend handige manier van reizen in Mexico, omdat het snel, makkelijk en spotgoedkoop is.
In grote steden als Mexico-Stad en Cancun zijn online taxi services zoals Uber beschikbaar en vaak veel goedkoper dan gewone taxi’s. Wil je nog meer geld besparen, dan kun je de taxi apps Didi, Lyft en Indriver gebruiken en de prijzen voor elke rit met elkaar vergelijken. Ik vergeleek Uber met Didi en de ritprijzen tussen de twee varieerden per moment van de dag.
Een laatste tip voor budget reizen door Mexico is het gebruik van de carpool service BlaBlaCar in plaats van bussen voor langere afstanden. Ik heb deze tip gekregen van andere reizigers maar er zelf niet gebruik van gemaakt. Toch kun je hiermee behoorlijk wat geld besparen én makkelijk contact maken met locals.
Bezoek musea op zondag
Wil je graag musea bezoeken in Mexico en ben je niet gebonden aan een bepaalde dag? Bezoek deze dan op zondag! Het viel mij op dat veel musea op deze dag gratis toegang hebben. Dit geldt soms alleen voor Mexicanen en buitenlanders die in Mexico wonen. Toch is het de moeite waard dit van tevoren te checken. Veel minder bekende musea en een aantal andere toeristische attracties in Mexico-Stad zijn op zondag gratis voor alle bezoekers.
Boek en betaal accommodaties ter plaatse
Boekingssites zoals Hostelworld, Booking en Airbnb zijn ontzettend handig, maar vragen ook hun eigen commissie. Dit kan al zo’n 10% van het totaalbedrag zijn. Omdat ik vaak een hotel of hostel voor een of twee nachten voor mezelf boekte en toch langer wilde blijven, betaalde ik de extra nachten gewoon bij de receptie van deze accommodatie. Daar viel het mij op dat de prijzen soms lager waren dan online geadverteerd. Mijn laatste tip is dan ook om (in ieder geval buiten het hoogseizoen) slechts voor een nacht of twee online te boeken en bij aankomst in je hotel of hostel extra nachten bij te betalen.
Op zoek naar meer tips om geld te besparen op reis (in Mexico)? Check ook even Tineke haar tips in deze blog.