De 5 leukste dingen om te doen in Minca

MINKE WINK

Minca is een verademing. Een klein dorpje genesteld in de noordelijke Colombiaanse heuvels. Dit prachtige dorpje is populair bij een breed scala aan reizigers, van vogelaars tot budget-backpackers. Met een koeler klimaat, verfrissende bergbeekjes en watervallen, verbazingwekkende biodiversiteit, koffie- en cacaoboerderijen en een aantal mooie hostels, is het voor veel reizigers een droomplek.

Tot relatief kort geleden was Minca niet in staat zijn deuren te openen voor toerisme. De aanwezigheid van paramilitaire troepen in de omliggende gebieden betekende dat dit een plaats was die voor iedereen was afgesloten, behalve voor de lokale bevolking. Tegenwoordig is het echt een hot spot voor reizigers. En ik begrijp meteen waarom. Hier krijg je echt een beetje het jungle gevoel, overal om je heen is het groen. Ondanks dat het toerisme aantrekt, voelt Minca nog altijd verfrissend aan als een plek die rijp is om ontdekt te worden.

Je kunt Minca in een dag bezoeken en Santa Marta of Taganga als uitvalsbasis gebruiken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hier te verblijven. Of je hier nu voor een dag of langer bent, sla deze 5 leuke dingen om te doen in Minca zeker niet over!

La Victoria koffie boerderij

Minca bevindt zich in het beste koffiegebied en was in feite een van de eerste regio’s in Colombia die echt het meeste uit de koffieteelt haalde. Finca La Victoria werd in 1892 gesticht en is de oudste koffieboerderij in het Caribisch gebied. Het ligt op ongeveer twee uur lopen of 20 minuten rijden over een kronkelige verharde weg van Minca. Terwijl het grootste deel van de Colombiaanse koffie verder landinwaarts wordt verbouwd in de heuvels rond Medellín, komt een aanzienlijk deel uit de bergen van de Sierra Nevada bij de zee. Deze bonen, die droger weer en hogere temperaturen verdragen dan de koffie in de rest van het land, staan ​​bekend om het creëren van een volle smaak met lagere zuurgraad.

Finca La Victoria is bijzonder omdat hier nog steeds gebruik wordt gemaakt van dezelfde machines als in 1892. Je krijgt hier de mogelijkheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van koffie en het proces van het maken van koffie in een schilderachtige omgeving. Je kunt het gehele jaar door de koffieboerderij bezoeken, maar een koffie rondleiding kun je het beste tussen november en februari boeken. Dat is namelijk het koffieplukseizoen en dan is er veel meer activiteit op de finca.

La Victoria is ook de thuisbasis van Nevada Cerveceria, een kleine ambachtelijke brouwerij die handgemaakt bier produceert met lokale producten als koffie en cocabladeren. Voor een bijzonder biertje ben je hier dus ook op de goede plek!

Wandeling door de jungle

Minca is een paradijs voor buitenliefhebbers, en wandelen in Minca is een van de beste manieren om dit prachtige deel van Colombia te verkennen. Wellicht kom je onderweg nog een aantal toekans, apen of kolibries tegen. Er zijn veel opties voor hikes in de omgeving. De spectaculaire Los Pinos Trek neemt je bijvoorbeeld mee op een lus rond de bergen van Minca. Op een heldere dag vanaf de top, na het passeren van het nevelwoud naar het hoogste punt van de trektocht, is het mogelijk om de besneeuwde toppen te zien. De tocht duurt ongeveer 5 tot 7 uur.

Als je maar één dag in Minca bent, lukt het helaas niet om een lange wandeling te maken. Je kunt wel via het jungle pad naar boven vanaf de koffieboerderij La Victoria naar Casas Viejas lopen. Casas Viejas is een prachtig hotel met uitzichten waar je u tegen zegt. Helaas kun je hier geen duik nemen in het aanlokkelijke zwembad als je hier niet verblijft (misschien een goed idee om hier 1 of 2 nachtjes te boeken 😉). Na een adempauze kun je gedeeltelijk via de verharde weg en gedeeltelijk via een ander jungle pad weer teruglopen naar het dorp.

Lunchen bij de luie kat

De leuke eettentjes schieten als paddenstoelen uit de grond in Minca omdat meer en meer reizigers deze plek weten te vinden. De perfecte plek voor een lunch is Lazy Cat. Eigendom van een Colombiaans/Engels stel, dit is een plek die je aan thuis doet denken. Met een menu vol met vegetarische (zelfs een paar veganistische) opties, uitstekende hamburgers en mogelijk de beste noedelgerechten is het geen verrassing dat dit restaurant elke avond vol zit met reizigers. De prijs-kwaliteit verhouding is hier uitstekend en ’s avonds hebben ze vaak happy hour.

Een dip in Pozo Azul

Aan het einde van een kronkelige, stoffige weg vind je een aantal koude poeltjes met watervallen waar je in kunt zwemmen. Een wandeling naar Pozo Azul vanuit het dorp duurt ongeveer een uur, maar je kunt jezelf ook met een motor-taxi laten brengen. Helaas is Pozo Azul niet meer het ongerepte paradijs dat het ooit was. Busladingen vol toeristen weten deze plek inmiddels ook te vinden waardoor er af en toe topdrukte is. Vooral in de weekenden kan het erg druk worden met dagjesmensen uit Santa Marta. De beste kans voor een beetje rust heb je als je vroeg in de ochtend of laat in de middag gaat.

Cacao proeven bij La Candelaria

Samen met geweldige koffie wordt een aantal van de beste kwaliteit cacao in Colombia geproduceerd in deze regio. Als aanvulling op je koffie ervaring bij La Victoria is het bezoeken van een cacaoboerderij dan ook echt een must. Finca La Candelaria is een cacaoboerderij in de heuvels van Minca. De boerderij is in het bezit van een Colombiaanse familie en is tevens een bed and breakfast. Tijdens een rondleiding leer je meer over het productieproces van boon tot reep. Uiteraard krijg je na de uitleg ook de mogelijkheid om chocolademelk en chocolade te maken en te proeven. Ontzettend leuk!

Hoe besteed je 1 dag in Minca?

Allereerst, ga vroeg in de ochtend op pad! Het handigst en snelst is om met een taxi vanuit Santa Marta of Taganga naar Minca te reizen. Vraag de taxichauffeur je af te zetten bij koffieboerderij La Victoria. Na een rondleiding en een bakje koffie kun je de klim maken over het jungle pad naar Casas Viejas. Ga hier gerust in het restaurant zitten en geniet van het uitzicht op het zwembad en de groene omgeving. Neem van tevoren wat snacks mee voor onderweg zodat je die hier eventueel op kunt eten. Daarna loop je via de ingang van het hotel weer terug naar beneden naar de verharde weg. Op een gegeven moment zie je aan je linkerkant een bordje met een toekan die naar een vogel voederplaats verwijst. Als je dit pad volgt, kom je bij een huis en de voederplaats. Er zijn niet altijd vogels te zien, maar je kunt vanaf hier wel verder lopen via een jungle pad dat je na een uur tot anderhalf weer in het dorp brengt. Na zoveel wandelen is het tijd om te lunchen en dat doe je het beste bij Lazy Cat. Na de lunch kun je met een motor-taxi naar Pozo Azul voor een verfrissende duik in het koele water. Vervolgens stap je weer op dezelfde motor-taxi en laat je je naar finca La Candelaria brengen voor een cacao rondleiding en proeverij. Vervolgens brengt de motor-taxi je weer terug naar het dorp vanwaar je met een taxi of bus terug naar Santa Marta of Taganga reist.

Zoals je kunt lezen is het goed te doen om Minca in een dag te bezoeken vanuit Santa Marta of Taganga. Heb je meer tijd? Dan raad ik je zeker aan om hier wat langer te blijven. Als je eenmaal in Minca bent, begrijp je waarom 😉