Dagtrip naar de Zoutkathedraal in Zipaquirá

MINKE WINK

Zipaquirá ligt op 45 minuten rijden (of anderhalf uur met de bus) ten noorden van Bogotá. Het is een historische stad met veel koloniale gebouwen en cultuur. Een klein, maar typisch Colombiaans plattelandsstadje, met geplaveide straatjes en een prachtige kathedraal op het centrale plein. Daarnaast is Zipaquirá ook de thuisbasis van een van de meest populaire attracties in de buurt van Bogotá. Een zoutkathedraal die ondergronds is uitgehouwen in een oude zoutmijn. Een wereldwonder, zoals velen het noemen. Zowel toeristen als Colombianen komen naar Zipaquirá om dit spirituele ondergrondse heiligdom te aanschouwen. En ondanks het ietwat hoge toeristische ‘Disneyland’ gehalte vond ik het zelf ook één van de meest bijzondere plekken in Colombia.

Geschiedenis van de zoutmijn

De Zoutkathedraal (in het Spaans: La Catedral de Sal de Zipaquirá) werd voor het eerst gebouwd als zoutmijn in 1816 en is nog steeds een werkende mijn. Deze functionerende zoutmijn werd gebouwd met vier tunnels en is 180 meter onder de grond en 75 meter lang. De Zipaquirá-zoutmijn, samen met een aantal van de mijnen in de omliggende gebieden, blijft 40 procent van Colombia’s zoutbronnen leveren. De Zoutkathedraal is gemaakt door de mijnwerkers om hen een plek te geven om te bidden tijdens hun werkpauzes. In eerste instantie werd er alleen een kapel uitgehouwen, maar later werd er een complete kathedraal gebeiteld. In de jaren vijftig werd de kathedraal opengesteld voor het publiek en tevens een populaire attractie. Bezoekers konden de kathedraal bewonderen en meer leren over de zoutwinning.

De kathedraal was zo populair en dus werd er besloten om hem te herbouwen. In 1991 begon de bouw van een nieuwe kathedraal, 60 meter onder het origineel. De nieuwe kathedraal werd in 1995 voor het publiek geopend en was aanzienlijk groter dan het origineel. Er werden nieuwe tunnels gemaakt en de omgeving van de nieuwe kathedraal is in de loop der jaren uitgebreid met 3D-films, lichtshows, activiteiten en wandelpaden.

De kathedraal

De kathedraal heeft een grote opening en tunnels die naar het laagste punt leiden. Deze tunnels zijn opgesplitst in 14 afzonderlijke gebieden om de 14 kruiswegstaties te illustreren die staan voor de laatste reis van Jezus. Onderweg kom je ook een mooi uitzichtpunt tegen en kun je een eerste blik op de ruimte van de kathedraal werpen. Uiteindelijk kom je uit bij de kapel en sta je in de imposante hal met het grote verlichte kruis. De kathedraal is de thuisbasis van het grootste ondergrondse kruis ooit en ’s werelds enige basiliekkoepel die volledig uit zout is gemaakt. Alles in de mijn is gemaakt van zout, van de vloer en muren tot de sculpturen, banken en trappen. De kathedraal biedt plaats aan maximaal drieduizend mensen en er worden zelfs diensten gehouden.

 

Toeristische activiteiten

Hoewel de zoutmijn vandaag de dag nog steeds volledig functioneel is, zijn er veel toeristische attracties aan toegevoegd. Na de kapel en de grote hallen kom je uit bij het toeristische deel met winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Daarnaast is het mogelijk om een museum te bezoeken en een rondleiding te boeken. Er is ook een 3D-bioscoop die een film toont over de geschiedenis van de zoutwinning in Colombia, een lichtshow en zelfs een klimmuur. Dit kun je wat mij betreft allemaal links laten liggen, de zoutmijn en de Zoutkathedraal zijn hier echt dé hoogtepunten. Meer informatie over alle activiteiten vind je op de officiële website van de Zoutkathedraal.

Het dorpje Zipaquirá

Ook al kom je hier voor de Zoutkathedraal, het stadje Zipaquirá is ook leuk om even doorheen te dwalen. Vooral het oude centrum heeft zijn charme met koloniale gebouwen en gezellige pleintjes. Als je geen zin hebt om dezelfde dag weer terug naar Bogotá te reizen (of door te reizen naar Villa de Leyva) dan vind je hier genoeg leuke restaurantjes en guesthouses. Het oude centrum is niet groot waardoor je na een uurtje alles wel gezien hebt. Mocht je voor of na je bezoek aan de Zoutkathedraal een plek zoeken om wat te eten dan kan ik je Alimentos del Neuse voor lekkere koffie met gebak en Casa del Chorro voor vegetarische opties aanbevelen.