Dagtrip Guatapé en Piedra del Peñol

MINKE WINK

Als je de drukte van Medellín wilt ontvluchten, zijn Guatapé en Piedra del Peñol de perfecte plekken om te bezoeken tijdens een dagtrip. En ook al zijn er zoveel dingen te doen in Medellin, een reis naar Guatapé mag je niet overslaan.

Het kleurrijke Guatapé ligt aan een meer op minder dan twee uur rijden van Medellín. Dit stadje is uitgegroeid tot een van Colombia’s meest populaire dagtripjes voor zowel reizigers als de lokale bevolking. De belangrijkste reden dat mensen Guatapé bezoeken, is om de beroemde rots van Guatapé (Piedra del Peñol) te beklimmen en te genieten van het spectaculaire uitzicht op de omliggende eilanden en het meer. Dit panorama is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Colombia en een goede reden om een dagtrip naar Guatapé te maken.

Hoe kom je in Guatapé?

Er rijden regelmatig bussen van het belangrijkste busstation (Terminal Norte) van Medellín naar Guatapé, dus sta lekker vroeg op en spring in eentje. Het busstation bevindt zich bij het Caribe-station op metrolijn A. Omdat de bus regelmatig rijdt, elk half uur tussen 06.00 en 19.00 uur, hoef je niet vooraf te reserveren, het is prima om gewoon een kwartier voor vertrek te komen opdagen. Vraag de buschauffeur om afgezet te worden bij de El Peñol-rots in plaats van in Guatapé zelf. Het duurt ongeveer twee uur om er te komen. Zodra je aankomt, kun je meteen genieten van de grootste toeristische attractie van het gebied.

Tip: als je op dezelfde dag terug naar Medellín wilt, koop dan je retourticket direct nadat je in Guatapé bent aangekomen. Er rijden veel bussen tussen Medellín en Guatapé, maar vooral in het weekend kan het erg druk zijn en is je voorkeurstijd voor de bus terug naar Medellín misschien niet meer beschikbaar zijn op het laatste moment. Je moet dan een uur of langer wachten tot de volgende bus met een plekje beschikbaar.

Piedra del Peñol

Ongeveer tien minuten voor Guatapé vind je een enorme, 220 meter hoge monoliet die boven zijn omgeving uittorent. Piedra del Peñol is zelfs een van de grootste monolieten ter wereld. Dit enorme rotsblok steekt als een enorme duim uit het landschap en biedt een ongelooflijk panoramisch uitzicht op de omliggende meren en eilanden van het Guatapé-stuwmeer. Maak je klaar voor een fikse klim want er zijn maar liefst 740 treden om de top te bereiken. Ja, je moet de uitzichten hier verdienen 😉

Als je eenmaal terug naar beneden bent gelopen, kun je op elke passerende bus springen om verder te gaan naar Guatapé zelf, een reis van niet meer dan 15 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan lopen maar dan ben je een uur tot anderhalf uur onderweg. Een tuk tuk is ook nog een optie. Die kun je vinden op de grote parkeerplaats waar veel chauffeurs al op je staan te wachten.

Het kleurrijke Guatapé

Guatapé is een charmant stadje met een enorme aantrekkingskracht op reizigers vanwege de felgekleurde muren en met de hand beschilderde plinten die je hier overal ziet. De felgekleurde plinten van de huizen zijn versierd met afbeeldingen die de geschiedenis van de stad weergeven. Het is een van de meest fotogenieke plekken in Colombia. Niet zo gek, met al die kleurrijke huizen. Guatapé is daarnaast een geweldige plek om te relaxen en te genieten van wat frisse lucht, rust en stilte. Dwaal door de kleurrijke straatjes of pak een terrasje op het centrale plein voor een kop koffie.

Niemand weet precies waarom en wanneer de lokale bevolking in Guatapé hun huizen begon te verfraaien met kleurrijke plinten, ook wel zocalos genoemd. Een zocalo (de laag cement) is een verschillend gekleurd onderste deel van een huis, dat meestal tot 80 centimeter hoog is. Dit gebruik is waarschijnlijk vanuit Spanje naar Colombia overgewaaid. De oorspronkelijke hoofdreden om een zocalo te gebruiken was om het huis te beschermen tegen erosie. Maar de mensen van Guatapé brachten de zocalo naar een nieuw en beter niveau toen ze hun huizen versierden met kleurrijke schilderijen die vaak hun beroep, geloof, of de geschiedenis van de familie of het huis uitbeelden. Als je door de straten dwaalt, zie je dat iedereen het inrichten van zijn huis heel serieus neemt. Alle huizen zien er prachtig en goed verzorgd uit.

Naast de kleurrijke huizen zijn er in Guatapé twee hoofdpleinen. Parque Guatapé staat bekend om de grote witte kerk en fontein in het midden van het plein en La Plazoleta De Los Zocalos staat bekend om zijn prachtig geschilderde trappen. Dit is een geweldige plek om een kopje koffie te drinken en te luisteren naar de muzikanten die hier op het plein spelen.

Als je trouwens rond lunchtijd in Guatapé aankomt, strijk dan neer in een van de vele restaurants aan de oever van het meer en bestel ferse forel, de lokale specialiteit. Heb je zin in Indiaas eten? Ga dan naar Donde Sam voor de lekkerste curries. Absoluut een aanrader!