Daghike naar vulkaan Nevado de Toluca

ESTHER WINK

Vulkanen beklimmen in Mexico, het komt niet als eerste op bij de meeste reizigers in dit land. Verrassend genoeg kent Mexico een groot aanbod aan vulkanen die goed in een dag te beklimmen zijn, ook zonder gids! Zoals vulkaan Nevado de Toluca en de helderblauwe kratermeren. Deze uitgedoofde vulkaan bevindt zich vlak bij de stad Toluca, waarnaar hij vernoemd is. Met 4690 meter hoogte is het de op vier na hoogste berg van Mexico. In de krater bevinden zich twee meren: het Meer van de Zon en het Meer van de Maan. Hier voelt het echt alsof je op de maan bent! Het fijne is dat het geen moeilijke wandeling is als je al redelijk aan de hoogte gewend bent.

In deze blog vertel ik over mijn ervaring met het bezoeken van Nevado de Toluca, en geef ik praktische tips over hoe je de wandeling naar deze vulkaan zelf kunt ondernemen.

De wandeling in en over de krater is een geweldige manier om de hectiek van de grote Mexicaanse steden even te ontvluchten en midden in de natuur te zijn. Er zijn verschillende routes die je kunt kiezen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe zwaar je de wandeling voor jezelf wilt maken. Zelf heb ik de wandeling naar het eerste uitzichtpunt gemaakt (Arista de Humboldt), daarna langs beide kratermeren gelopen, en vervolgens tot aan het uitzichtpunt bij Pico del Fraile geklommen.

Deze hike begint al op flinke hoogte. Als je hier nog niet aan gewend bent, kun je het beste zo rustig mogelijk beginnen. Na een korte klim (paso del Quetzal) kom je aan bij het Arista de Humboldt uitzichtpunt. Hier word je direct getrakteerd op fantastische uitzichten op de twee helderblauwe kratermeren. Afhankelijk van het seizoen zie je ook de eerste besneeuwde toppen in de verte. Erg bijzonder om sneeuw te zien in Mexico! Het grootste deel van de bezoekers houdt het bij deze klim naar de meren, bewonderen het uitzicht, wandelen een beetje rondom de meren, en houden het dan voor gezien. Maar als je goed voorbereid bent en meer tijd hebt, raad ik echt aan om een langere wandeling te maken.

Vanaf het uitzichtpunt kun je rechtsaf naar Laguna del Sol wandelen. Het is een makkelijk wandelpad met geweldige uitzichten over het Meer van de Zon en de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Een ander wandelpad verbindt de twee meren met elkaar. Het is een makkelijk stuk naar Laguna de la Luna zonder noemenswaardige hoogteverschillen, waardoor je volop kunt genieten van het bijzondere maanlandschap.

Voor de Spanjaarden Mexico veroverden, was deze krater een heilige plek voor inheemse volkeren en werden er regelmatig ceremonies gehouden. Offers werden gebracht aan de lagunes en bewaard in keramische vaten. Er zijn zelfs overblijfselen van 1000 tot 2000 jaar oud gevonden in de meren. De politie houdt nu iedereen hier goed in de gaten omdat er blijkbaar nog steeds schatten op de bodem liggen en duikers eerder hebben geprobeerd deze mee te nemen.

Na langs beide kratermeren te hebben gelopen, kun je ervoor kiezen verder te klimmen richting de hoogste top, Nevado de Toluca. Het wandelpad gaat steil omhoog waardoor je regelmatig moet stoppen om op adem te komen. Des te hoger je gaat, des te mooier het uitzicht over de kratermeren is.

Stop vooral even bij de geweldige uitzichtpunten op Pico Huixqui en Pico del Fraile. Vanaf dit punt wordt het pad steeds rotsachtiger, steiler en dus technischer. Zonder klimuitrusting, een gids die de route kent gecombineerd met het onvoorspelbare weer is het verstandiger om terug te keren en hetzelfde wandelpad terug te nemen naar de kratermeren.

De wandeling terug duurt anderhalf uur tot je de parkeerplaats weer bereikt. Heb je geen huurauto en ben je niet op tour? Dan heb je twee opties: een lift regelen bij een van de locals, of je wandelt een aantal kilometer naar beneden tot je weer een parkeerplaats bereikt. Hier staan vaak wel een aantal taxi’s te wachten.

Praktische tips

  • Overnacht in Toluca en neem de volgende ochtend een taxi naar het begin van de trail (1,5 uur rijden).
  • Verblijf je in Mexico-Stad en heb je geen huurauto? Dan is het beter om met een tour de vulkaan te bezoeken.
  • Download de apps Alltrails en Maps.me op je telefoon. Kies je eigen route via Maps.me of kies een trail die bij je past op de Alltrails app.
  • Vul in de app Uber (of het soms goedkopere Didi) als eindpunt: “Campamento Nevado de Toluca”. Bevestig nogmaals met de chauffeur dat je naar Nevado de Toluca wilt.
  • Bestel een taxi op tijd, het kan even duren voordat je rit geaccepteerd wordt door een chauffeur (ze moeten immers ook weer 1,5 uur terugrijden) en hij ter plekke is.
  • Vertrek vanuit Toluca tussen 7 en 8 uur ’s ochtends. Dit vergroot de kans op heldere luchten en weinig andere toeristen in het park.
  • Neem minimaal 2 liter water mee en voldoende voedzame snacks voor de hele dag.
  • Bescherm je gezicht tegen de felle zon en draag meerdere lagen kleding tegen de kou (het wordt hier bijna nooit warmer dan 8 graden).
  • Neem elke 20 minuten een korte rust- en drinkpauze en om aan de hoogte te wennen.
  • Zorg dat je een paar woorden Spaans kent om makkelijker een lift te regelen of een taxi terug naar Toluca te vinden.