‘Cultuur snuiven in Cuba’

MINKE WINK

Na een uurtje vliegen landen we in Havana in Cuba. We worden opgehaald door iemand van de Casa Particular waar we zullen verblijven. Een Casa Particular is een soort homestay. Je slaapt bij mensen thuis maar hebt wel je eigen kamer. Heel erg typisch in Cuba en veel sfeervoller en persoonlijker dan een hotel. Na een soepele paspoortcontrole en security check staan we buiten en voor we het weten rijden we vanaf het vliegveld de stad in.

Cultuurshock. Wow! Wat een andere wereld. Het is echt alsof we vijftig jaar terug in de tijd gaan. Overal lopen, zitten en hangen de Cubanen op straat en de huizen zijn kleurrijk maar vervallen. We zijn van het úber-Amerikaanse Cancun naar Cuba gevlogen, het land zonder enige Amerikaanse invloeden; geen Coca Cola, geen McDonalds, geen Starbucks enzovoort, enzovoort. Alleen de oude, gekleurde Amerikaanse auto’s zijn gebleven. Echt geweldig! Alles gebeurt hier op straat. Rum wordt verkocht, sigaren worden verhandeld, bewoners chillen op hun balkonnetje, maken een praatje met elkaar en luisteren naar de Spaans/Cubaanse muziek die op elke hoek van de straat te horen is.

Cuba is rum, sigaren, Che Guevara en heel erg warm, zowel in temperatuur als in de gastvrijheid van de mensen.

Havana

We worden bij onze Casa afgezet en droppen onze spullen. We eten die avond op een schattig pleintje, waarna we onze eerste mojito’s drinken in een drukbezochte mojito bar onder het genot van de vrolijke muziek van een stel uitbundige, Cubaanse muzikanten. De volgende ochtend leren we het echte Havana kennen. We lopen door de vele straatjes en over de vele pleintjes in het oude centrum en snuiven de Cubaanse straatcultuur op. Hola! Hola! Taxi? Sigar? Souvenir? We worden wel veel aangesproken maar niet echt lastig gevallen. Wat een hectische maar geweldige stad!

’s Middags wordt het een beetje bewolkt en regenachtig en besluiten we met de Havana hop-on, hop-off bus een rondje te doen door de buitenwijken van Havana. Het valt ons trouwens op dat er weinig tot geen supermarkten in het centrum van de stad zijn en dat de winkeltjes die er zijn, voor driekwart uit rum en sigaren bestaan en voor de rest uit wat ingeblikte groenten, pasta en water. Verder heb je hier weinig tot geen keuze in verschillende merken. Van bijna alle producten is maar één merk te krijgen, waarvan het grootste deel ook nog eens in Cuba geproduceerd is. Interessant. Het maakt het kiezen in ieder geval wel een stuk makkelijker.

’s Avonds eten we kip in een Cubaans restaurant en sluiten we de dag af aan de bekende Malecón boulevard met een uitzicht over de stad en een schitterende zonsondergang.

De volgende dag reizen we met de bus naar onze volgende bestemming. We rijden als een van de weinigen op de hoofdweg van Havana naar Trinidad. Als ik uit het raam kijk zie ik bijna geen andere auto’s, maar des te meer voetgangers, fietsers en zo nu en dan een paard en wagen. Bijzonder. Opvallend is ook dat er heel veel groepjes mensen aan de kant van de weg staan te liften. In Cuba is dat doodnormaal maar voor ons wel apart om te zien.

Trinidad

Na een bijna zes uur durende busrit komen we eindelijk aan in Trinidad. We verblijven in een geweldige Casa bij de familie Muñoz en hun lieve Dalmatiër, die we Benno noemen. Trinidad is een geweldig stadje dat met zijn gekleurde huisjes en pittoreske kinderkopstraatjes op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. En terecht!

Trinidad is echt een paradijs voor een amateurfotograaf als ik. Ik ga helemaal los met mijn camera. Klik! Klik! Klik! We doen hier niet veel meer dan foto’s maken, lekker eten, cocktails drinken, en genieten van dit schattige, kleurrijke stadje.

Na twee dagen reizen we verder naar onze volgende bestemming in Cuba, de tabaksvelden en groene valleien van Viñales.

Viñales

Na een hele dag reizen, eerst naar Havana in een volgepropte taxi met nog twee Spanjaarden en daarna met een veel te dure taxi naar Viñales, komen we eindelijk aan in dit kleine dorpje. We checken in bij de familie Reyes en kunnen een uurtje later nog mee met de zogenaamde Sunset Tour. Samen met twee andere Nederlanders en onze joviale gids Emilio lopen we even later door de groene valleien en velden van Viñales. We lopen een prachtige route langs akkers, boerderijen en door het bos naar de Valle de Silencio, oftewel, de vallei van de stilte. Hier krijgen we uitleg van een tabaksboer over het maken en rollen van de sigaar en genieten we in stilte van de zon die onder gaat in de vallei. Echt adembenemend mooi hier.

De volgende ochtend staan we voor dag en dauw op voor de Sunrise Tour. Na een kort ritje in een kar die getrokken wordt door een paard wandelen we samen met Emilio door het donker naar een prachtig huisje op een heuvel. Het begint al langzaam licht te worden als we hier aankomen. Van de lieve bewoners krijgen we een heerlijk versgeperst mangosapje en twee schommelstoelen waarin we mogen zitten om van het uitzicht en de zonsopkomst te genieten. Behalve ons gefluister horen we alleen maar het gefluit van de vogels en het kraaien van de hanen in de vroege ochtend. Voor ons ligt een prachtige groene vallei en ondanks de vele wolken is het uitzicht prachtig. Als de zon opgekomen is begint het keihard te plenzen en schuilen we nog even onder het afdakje bij het huis voordat we weer verder lopen. We wandelen wederom langs vele akkers en boerderijen door de prachtige natuur van Viñales. Aan het eind van de route worden we weer opgehaald met paard en wagen en teruggebracht naar onze Casa, waar we nog even ons bed inkruipen.

Na een laat ontbijt, maken we die middag zelf nog een wandeling door het dorpje en de omgeving en ’s avonds eten we Cannelloni in een heerlijk Italiaans restaurant.

De volgende dag moeten we het prachtige Viñales helaas alweer achter ons laten en reizen we weer terug naar Havana.

Havana

Na een drie uur durende busrit komen we aan in de hoofdstad en pakken we een taxi naar onze eerste Casa. We droppen onze spullen en gaan de stad in voor lunch.

Om onze laatste dag in Cuba goed af te sluiten drinken we ’s avonds van ons laatste geld mojito’s en genieten we van Cubaanse live muziek.