Corfu Trail

MINKE WINK

De Corfu Trail is een wandelpad van bijna 200 kilometer over het groenste eiland van Griekenland. Het pad loopt van de vrij vlakke zuidkust naar het bergachtige groene noorden van Corfu. Tijdens deze wandeling kom je er al snel achter waarom Corfu al tientallen jaren veel toeristen trekt. Je vindt hier geen historische opgravingen, maar wel prachtige stranden, traditionele bergdorpjes en alleen maar gastvrije Grieken.

In september lopen we de Corfu Trail in 9 dagen van Kavos in het zuiden naar Agios Spiridon in het noorden. De Corfu Trail loopt gedeeltelijk langs de kust en door het binnenland. Veel etappes eindigen in een dorpje aan de kust waardoor we bijna altijd aan het eind van de dag een verfrissende duik kunnen nemen. We lopen de route van zuid naar noord zodat we de zon het grootste gedeelte van de dag in onze rug hebben en niet vol in ons gezicht. Ook is het zuiden minder zwaar waardoor we langzaam kunnen inlopen tot we in het ruigere noorden van Corfu komen. Hier bevindt zich tevens de hoogste berg van het eiland, de Pantokrator, en heb je de mooiste uitzichten over heel Corfu en bij helder weer zelfs tot aan Albanië.

Het grootste gedeelte van de Corfu Trail gaat over kleine onverharde paadjes en gelukkig weinig over asfalt. Elk deel van de route is weer anders. We lopen over stranden en duinen in het zuiden, door landelijke gebieden in het midden en over een ruig plateau van kalksteen in het noorden.

De Corfu Trail is gemarkeerd met gele ruitvormige bordjes, gele stippen en gele letters CT. Soms is het even zoeken naar de markering en de route. Als extra ondersteuning hebben we een reisgids bij de hand en bekijken we de route in de AllTrails app. De route in de app gaat niet helemaal volgens het boekje en daarom gebruiken we de markeringen en het boekje als leidraad. Verdwalen is bijna onmogelijk want er zijn maar weinig wandelpaden.

In deze blog deel ik onze route, accommodaties en ervaringen op de Corfu Trail in Griekenland.

Dag 1: Kavos – Lefkimmi (18km)

We starten de wandeltocht in de populaire party badplaats Kavos. Al snel laten we de schreeuwerige reclameborden met 2 euro cocktails (dat kan niet goed zijn) achter ons en slaan we af naar een bospad dat omhoog loopt. Bovenop een klif stuiten we tegen de resten van het Arkoudilas klooster en genieten we van onze eerste uitzichten op zee. Niet veel later bereiken we het prachtige strand van Arkoudilas waar we van begin tot eind op lopen (gedeeltelijk door het water en over rotsen) totdat we niet meer verder kunnen. We klimmen omhoog en volgen een mooi wandelpad dat ons naar het piepkleine dorpje Spartera brengt. Bij een lokale bar met prachtig uitzicht (Bella Vista) rusten we uit met een koud drankje. Genieten!

Achter het kerkje van Spartera worden we al snel weer een onverhard pad opgestuurd en wandelen we tussen de olijfbomen richting het volgende dorpje Potami. De laatste kilometers zijn pittig over een rechte weg in de brandende zon. Normaal gesproken is het maximaal 25 graden op Corfu in september, maar de temperatuur loopt de komende dagen op tot zeker 30 graden. Lekker zweten dus. In het knus ogende Potami steken we de Himaros rivier over en niet veel later arriveren we op onze eindbestemming, het kleine dorpje Lefkimmi. Hier zoeken we eerst een terras op in de schaduw voor een verfrissend drankje. Proost! De eerste etappe zit erop!

Accommodaties: Secreta Vista en Ina’s Apartments

Dag 2: Lefkimmi – Agios Georgios (south) (15km)

In de vroege ochtend laten we het slaperige dorpje Lefkimmi achter ons en vervolgen we de Corfu Trail. De eerste kilometers lopen we in de bewoonde wereld over een asfaltweg langs wat huizen en kerken. Gelukkig brengt het pad ons daarna weer naar de onbewoonde wereld en wandelen we kilometers langs kleine wijngaarden en olijfboomplantages. We klimmen geleidelijk naar boven en dat zorgt ervoor dat we af en toe genieten van een prachtig uitzicht op het groene eiland en de ongerepte stranden die nog voor ons liggen.

Niet veel later bereiken we het strand van Santa Barbara. De wandelkleren gaan uit en we duiken het kraakheldere water in voor een verfrissende duik. Heerlijk! We nemen uitgebreid de tijd voor een welverdiende pauze voordat we op onze blote voeten verder lopen over het strand. Aan het einde van het strand klimt het pad weer naar boven. Via de weg lopen we verder richting onze eindbestemming Agios Georgios. Onze magen beginnen te knorren en net voor het dorp stuitten we op een schattige taverna met uitzicht op zee. Hier genieten we van een uitgebreide Griekse lunch voordat we de laatste stappen naar ons hotel zetten. De rest van de dag liggen we op een ligbedje bij het zwembad van een ander hotel.

Accommodatie: Villa Kaloudis Rooms

Dag 3: Agios Georgios – Paramonas (17km)

Over het langgerekte Issos Beach lopen we verder naar het noorden. Via een mul zandpad komen we niet veel later bij een prachtig meer. We steken het water dat van het meer naar de zee loopt over via een wandelbrug. Vervolgens lopen we een aantal kilometer over een onverharde weg met aan onze rechterkant het meer en aan onze linkerkant het strand en de zee. De route is nu alweer prachtig! Zo vroeg in de ochtend brandt de zon al aardig en al zwetend stappen we stevig door. Als we het meer achter ons laten, volgt er een wat saaier stuk verharde weg.

Bij Prasoudi Beach slaan we even van de weg af voor een verfrissende duik. Daarna lopen we verder naar onze eindbestemming Paramonas. Onderweg passeren we talloze olijfbomen waarvan eentje zelfs meer dan 1500 jaar oud is. In Paramonas is behalve een strand en drie restaurants niet veel te beleven. Gelukkig vinden we het perfecte restaurant (Skala) voor een heerlijke Griekse lunch en mogen we hier wat dingetjes kopen voor het ontbijt voor morgenochtend. De rest van de dag liggen we op een bedje op het strand. Genieten!

Accommodatie: Varagoulis Giannis & Lenas Apartments

Dag 4: Paramonas – Benitses (17km)

We starten de dag met een pittige klim omhoog net buiten het dorpje. Ondanks dat de zon zich nog achter de bergen verstopt, zijn we alweer helemaal bezweet als we boven zijn. We rusten even uit terwijl we genieten van het uitzicht. Daarna lopen we via een smal wandelpad weer naar beneden het binnenland in tot we het dorpje Ano Pavliona bereiken. Aan de doorgaande weg ligt een minimarkt waar we koekjes kopen en een 0.0 biertje drinken op een plastic stoeltje. Na een korte pauze lopen we weer verder. Al snel bevinden we ons weer op een smal wandelpad dat ons naar het volgende dorpje leidt. Het piepkleine Kato Pavliona laten we al snel weer achter ons en hierna brengt het pad ons weer door bossen, langs talloze olijfbomen, en hier en daar een verlaten huis.

We wandelen nog verder het binnenland in tot het lokale dorpje Strongoli. Hier ploffen we neer op een terras tussen de locals met een glas ijskoud drinken. Heerlijk! We bereiden ons alvast mentaal voor op het laatste stukje. Want we moeten nog een pittige klim maken in de bloedhete zon. Het zweet gutst dan ook van ons lichaam als we ons even later aan deze klim wagen. Mijn shirt is drijfnat van het zweet en m’n hoofd is zo rood als een paprika. Stapje voor stapje slenteren we voort totdat we uiteindelijk aankomen in het piepkleine dorpje Dafnata. Vanaf hier genieten we van een prachtig uitzicht over het eiland en Corfu stad.

Dafnata is officieel het eindpunt van de vierde etappe. Omdat hier te weinig accommodatie mogelijkheden zijn, lopen we met brandende kuiten weer een paar kilometer naar beneden, naar het toeristische Benitses. Met tintelende voetjes liggen we niet veel later intens gelukkig op een knalrood strandbedje aan het water.

Accommodatie: Corfu Star Apartments

Dag 5: Benitses – Pelekas (16km)

We scoren een kop koffie bij de plaatselijke bakker en laten het toeristenoord Benitses achter ons als we weer naar boven klimmen. Na een paar kilometer belanden we bij een geel kerkje in het piepkleine dorpje Agio Deka weer op de Corfu Trail.

We wandelen verder over een onverhard pad met mooie uitzichtpunten tot aan het pittoreske dorpje Sinarades. Hier strijken we neer op een terras tussen de locals voor een broodje en een drankje. Daarna lopen we richting het noorden naar Pelekas. De route gaat over een hoog pad dat ons af en toe een prachtig uitzicht gunt op de kliffen en de zee. Een paar kilometer voor het dorpje Pelekas slaan we af naar Pelekas Beach. Ook deze dag eindigt weer met een verfrissende duik in de zee. Heerlijk!

Accommodatie: Madalenas B&B

Dag 6: Pelekes – Lepiades (24km)

De dag begint weer met een pittige klim naar boven. De zon is nog niet eens wakker en toch presteren we het om compleet bezweet in Pelekas te arriveren. We lassen gelijk een pauze in bij de plaatselijke bakkerij waar we koffie en versgebakken broodjes scoren. Daarna vervolgen we de route.

We lopen door een dichte mist en zien daardoor helaas niks van de omgeving. Pas in het dorpje Giannades klaart de lucht op. We ploffen neer op een terras op het dorpsplein en genieten van het lokale leven dat zich voor onze neuzen afspeelt. Het is behoorlijk warm en we kijken een beetje op tegen het laatste gedeelte van de etappe. Pas na twee ijskoude 0.0 biertjes durven we het weer aan om verder te lopen. De Corfu Trail brengt ons over onverharde weggetjes langs talloze olijfbomen naar het dorpje Liapades. Onderweg maken we nog een kleine detour naar een prachtig uitzichtpunt. We overnachten in een hotel vlakbij Liapades Beach en eindigen onze dag dit keer bij het zwembad in plaats van het strand.

Accommodatie: Liapades Beach Hotel

Dag 7: Liapades – Agios Georgios (12km)

We lopen naar het strand en klauteren de rotsen op waar de Corfu Trail weer verder gaat. Na een steile klim door het bos en een stuk over de weg komen we aan in het dorpje Lakones. Behalve een gezellige katten familie ligt iedereen hier nog te slapen. We wandelen verder over de weg naar het volgende dorpje Krini en genieten onderweg van mooie uitzichten op de zee en de stranden van Paleokastritsa. Aan het piepkleine dorpsplein in Krini drinken we een latte bij een knus koffietentje met het gezang uit de lokale kerk als achtergrond muziek. Daarna lopen we weer verder en niet veel later komen we bij een prachtig uitzichtpunt. We wandelen via een oud ezelpaadje naar beneden tot we het langgerekte strand van Agios Georgios bereiken. Tijd voor een verfrissende duik!

Omdat de etappe vandaag erg kort is en we op tijd in Agios Georgios zijn, brengen we de spullen in onze accommodatie en wandelen we nog een stukje verder. We lopen over het strand en aan het einde van het strand klimmen we omhoog naar het dorpje Afionas. Dit is een van de mooiste dorpjes op Corfu en dat is te merken aan de vele huurauto’s met toeristen die ons voorbij rijden. Na een uitgebreide lunch lopen we een rondje door dit bloemrijke dorpje en daarna wandelen we naar het bekendste viewpoint van Corfu op Porto Timoni Beach. Ondanks het toeristengehalte en de extra kilometers wandelen zijn zowel Afiones en het viewpoint de moeite waard!

Accommodatie: Kostas Apartments & Studios

Dag 8: Agios Georgios – Spartillas (25km)

We laten de kust weer achter ons en vervolgen de route het binnenland in. In het kleine dorpje Agros pauzeren we even voordat we verder lopen over een verlaten weg langs olijfbomen en een klooster. Bij het klooster ontmoeten we een non uit België die hier al 32 jaar woont. Bijzonder! Op het drukke kruispunt bij Rekini drinken we een cappuccino in een café langs de weg en daarna wandelen we een paar kilometer door een dichtbegroeid bos tot we het lokale dorpje Valiano bereiken. Bij de enige mini markt in dit dorp halen we wat drinken en een ijsje voor een korte pauze.

Vervolgens lopen we weer een mooi stuk door het bos tot we uitkomen in het pittoreske dorpje Sokraki. Na een paar drankjes op een terrasje lopen we weer verder. We bevinden ons al snel weer op een klein wandelpaadje in een mooi bos. De laatste kilometers naar Spartillas lopen we langs wijngaarden met daarachter de berg die we morgen gaan beklimmen. Na een uitgebreide lunch in Spartillas komen we uiteindelijk aan bij onze accommodatie, een prachtig traditioneel huis met uitzicht op zee.

Accommodatie: Lorantina House

Dag 9: Spartillas – Agios Georgios Spiridon (25km)

Na het ontbijt en een kop koffie gaan we weer op pad. We maken een fikse klim naar de Pantokrator berg, het hoogste punt van Corfu, waar we een paar uren later pas aankomen. De uitzichten reiken zo ver als Albanië en het landschap is hier weer compleet anders dan op de rest van het eiland. Helaas zijn door de bosbranden van afgelopen zomer veel struiken en bomen zwartgeblakerd. Langzaam wandelen we weer naar beneden tot we aankomen in het spookdorp Old Perithia. Behalve twee restaurants, een hotel en een parkeerplaats vol met huurauto’s zijn hier alleen maar verlaten huizen die inmiddels meer op ruïnes lijken. Een aparte plek.

Na een korte pauze lopen we verder naar beneden. Het grootste gedeelte van deze route gaat door een bos vol met muggen. Niet heel gezellig dus we lopen stevig door. We passeren nog een aantal nietszeggende dorpjes tot we uiteindelijk aankomen bij het langgerekte Almyros Beach.

Bij een taverna aan het strand genieten we nog even van een salade met koud drankje voordat we de laatste kilometers lopen naar het strand van Agios Spiridon. Dit mooie, drukke strand markeert het eindpunt van de Corfu Trail. Vanaf hier pakken we een taxi naar het toeristenoord Sidari waar we een paar dagen bijkomen in een heerlijk hotel met zwembad.

Accommodatie: Delight Deluxe Hotel

Wat is de beste tijd om de Corfu Trail te lopen?

Je kunt de Corfu Trail in principe het hele jaar door lopen. Alleen de zomermaanden juli en augustus worden echt afgeraden omdat het dan veel te warm is. Vanwege het regenachtige klimaat op Corfu is zijn de maanden november tot en met februari ook niet erg aantrekkelijk. In deze periode zijn veel hotels en restaurants gesloten en wordt het lastig om alle accommodaties langs de route te reserveren. De beste maanden voor de Corfu Trail zijn mei, juni en september.

Ondanks dat we kozen voor de maand september hebben we alsnog heel erg warme dagen gehad op de trail. We hebben gelukkig geen enkele regendruppel gezien terwijl de week voor onze aankomst alleen maar regen was gevallen. Je moet dus echt een beetje geluk hebben wat het weer betreft. In september is de zee nog heerlijk aangenaam waardoor je aan het einde van de dag een verfrissende duik kunt nemen. Ook een mooie maand om te gaan wandelen is mei omdat het eiland dan explodeert van de kleuren door de vele bloemen die dan in bloei zijn.

Overnachten langs de Corfu Trail

Elke etappe begint en eindigt in een dorpje aan de kust of in het binnenland waar je kunt overnachten. Je kunt de accommodaties het beste van tevoren reserveren. Je hoeft je dan ter plaatse niet meer zorgen te maken of er nog wel een (betaalbaar) bed beschikbaar is aan het eind van de etappe. In sommige dorpjes kan het ook in het voorjaar of najaar druk zijn of heb je maar een heel beperkte keuze aan accommodaties.