‘Colourful Ecuador’

SANDRA WINK

We zijn weer een maand verder sinds mijn laatste verhaal, en er is ontzettend veel gebeurd. Het is nu twee weken geleden dat de zwaarste aardbeving sinds 40 jaar in Ecuador plaatsvond, en zo langzamerhand gaat het leven weer verder. Honderden doden en duizenden gewonden, laat staan de ontelbare huizen die in 1 minuut zijn verwoest. Echt niet voor te stellen. Het was een zwarte week voor Ecuador, de bars en kroegen dicht, mensen met een trieste uitdrukking op hun gezicht. Overal werden producten en spullen ingezameld en het werd me in deze week echt duidelijk hoe solidair dit land is. Op zaterdag 16 april, net voor de aardbeving was ik met een vriendin in ons huis aan het koken. Toen ik de woonkamer inliep, zag ik voor me de kast met reisgidsen en boeken heen en weer wiebelen. Mijn eerste gedachte was of er geesten waren, maar toen ik de grond voelde trillen en ik niet goed op mijn benen meer kon staan wist ik dat het goed mis was. Ik pakte de hand van Tessa vast en we renden in paniek naar buiten, waar ik de bomen en gebouwen zag bewegen. Overal stonden mensen in groepjes bij elkaar en het trillen hield maar niet op. Op een gegeven moment wisten we niet of het al voorbij was of dat we zelf nog zo aan het shaken waren. Compleet in shock zijn we naar binnen gegaan en hebben direct het nieuws gecheckt. Al snel zagen we het online staan: 28 doden. En dit aantal is in de komende tijd alleen maar meer opgelopen. Shocking en onwerkelijk. Vooral toen zelfs Facebook mij een bericht stuurde of ik veilig was besefte ik pas hoe zwaar deze aardbeving was.

Goed, ik wil ook graag wat kleur geven aan mijn verhaal en zal beginnen met waar ik ben geëindigd bij mijn vorige verhaal.

Bedrijfsuitje

Eind maart gingen we met het hele bedrijf een aantal dagen naar Baños voor het jaarlijkse bedrijfsuitje. Echt super leuk om te organiseren en mee te maken! Met zo’n 35 man verbleven we in een luxe spahotel. De eerste avond begon met een heerlijk buffet, daarna relaxen in de spa en toen op naar de kroegen! We kregen drankcoupons voor cocktails en al snel stond iedereen los te gaan op de muziek. Heel leuk om iedereen buiten het kantoor te leren kennen. Voor de volgende dag hadden we een Treasure Hunt georganiseerd, waarbij elke groep een leuke muts kreeg en vervolgens op een mountainbike een route aflegde. Patricia en ik waren op eindbestemming waar we de selfies van de groepen ontvingen en ze vervolgens de volgende hint of opdracht stuurde. Zo kreeg men bijvoorbeeld extra punten om te gaan bunjeejumpen! Nadat alle groepen waren binnengekomen, gingen we de punten tellen en presenteerden we de prijsuitreiking met een diavoorstelling van alle selfies van de tocht. Iedereen was echt super enthousiast over het spel: een groot succes!

Ook deze avond gingen we weer dansjes en drankjes doen nadat we karaoke hadden gezongen in de bar van het hotel. Het was wederom weer een topavondje! De volgende ochtend reisden we alweer terug naar Quito, het was jammer dat het zo kort was, maar ontzettend geslaagd!

Foto’s maken & filmen!

Tijdens de werkweken ben ik vooral bezig geweest met video’s en foto’s. Ik ging onder andere (voor de tweede keer) mee naar de Mercado Sangolqui met de nieuwe studenten om video’s en foto’s te maken. Echt ontzettend leuk om te doen. Ook kreeg ik de opdracht om een filmpje te maken voor een nieuwe klant, Local Hero Travel, en samen met een collega gingen we een ochtend op pad om video’s te maken bij de mooiste uitzichtpunten van Quito.

Weekendjes in Quito

Veel weekend tripjes heb ik niet gedaan de afgelopen tijd, maar wel de tijd gehad om Quito wat beter te leren kennen! Ik heb veel tijd doorgebracht met Felipe en vrienden, zoals films kijken, stappen en heerlijk uit eten. Ook hadden Flippo en ik een soort van buurtfeest van een vriend. Een Hornado Solidario in het Spaans genoemd, wat traditie is om te organiseren hier als mensen graag geld willen inzamelen voor een goed doel, studie of iets dergelijks. Het is een soort buurt barbecue met veel muziek en gezelligheid. De hornado is een compleet varken die wordt geserveerd en voor een paar dollar heb je een heerlijke lunch. Samen met Flippo zijn broer en vrienden dronken we biertjes en genoten we van het mooie weer en de muziek. Aan het eind van de dag wordt de kop van het varken traditiegewijs geloot. Iedereen ontving een nummer en daaruit bleek Flippo de winnaar! Echt zo grappig en ook ik heb uiteraard een stukje tong en oor geprobeerd. De jongens hebben alles tot aan de schedel opgegeten, wat een stel beesten haha!

Spaanse lessen in Baños

Mijn stagebegeleidster vroeg me of ik misschien een weekje naar Baños wilde op kosten van de baas! Uh, daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Het bedrijf is namelijk op zoek naar een nieuwe Spaanse taalschool om mee samen te werken. Om echt te kijken hoe de verschillende scholen daar zijn, ging ik ‘undercover’ als student. Bij twee scholen volgde ik lessen om daarna te beoordelen welke het meest geschikt was. Buiten de lessen heb ik veel gefilmd en gefotografeerd voor het bedrijf. Heerlijk om een weekje niet op kantoor te zitten 🙂

El Día del Rey!

Op Koningsdag werd het hele kantoor versierd met Hollandse vlaggetjes en heb ik een presentatie gegeven over Koningsdag en de typische dingen van Nederland, zoals fietsen, drop en coffeeshops. Ook speelden we een Nederlands spel, ballentrappen, wat ontzettend grappig was om te zien. We sloten af met een heerlijke taart voordat we weer verder aan het werk moesten.

 

Die avond kwamen Felipe, Danny, Fanny en Aneta langs en allemaal droegen ze iets in de kleur oranje. Echt zo leuk en lief, en samen met nog twee meiden van het huis zijn we naar de bar gegaan voor de gratis cocktailtjes. Het was een top avond met iets teveel drank. De volgende dag ben ik daarom ook dubbel en dwars door mijn wekker heen geslapen en arriveerde ik een uur later op mijn werk. Gelukkig konden ze er daar wel heel erg om lachen, ikzelf wat minder want het mannetje met de hamer was gigantisch op dreef die dag.

Meet the parents…

Een week na de aardbeving zouden Flippo, vrienden en ik een weekendje naar de kustplaats Canoa. We hadden zelfs al reserveringen voor het hostel dat nu helemaal in puin ligt. Flippo vroeg me daarom mee naar Ibarra, een stad ongeveer op 3 uur rijden van Quito, waar zijn ouders wonen. Slik. Ouders? Ontmoeten? Heftig. Vooral omdat ik wist dat zijn moeder niet zo’n fan is van buitenlanders. Maar goed, ik wilde wel graag zijn stad zien en moest mijn angst maar even opzij zetten. Met de bus zijn we naar Ibarra gegaan. Het huis van Flippo was echt gigantisch, ik keek mijn ogen uit. De ouders waren er nog niet, maar ik had al wel zijn geweldig lieve en blije honden ontmoet. Met de auto zijn we naar een dorpje vlakbij gereden, waar je de beste tilapia kan krijgen. Na deze goddelijke lunch zijn we naar het centrum gegaan waar we gingen rondlopen en een ijsje eten met vrienden. Daarna zijn we naar thermal baden gegaan, met verschillende warme baden, van 30 tot 50 graden. Dit was echt genieten!! In Nederland ga ik maar al te graag naar de spa of sauna en dit was echt weer even zoals thuis.

Na een aantal uurtjes relaxen reden we terug en schoven we aan tafel met de ouders van Flippo. Ze waren heel vriendelijk en geïnteresseerd, echt een opluchting. We kregen cavia als avondmaal wat echt super lekker was! Na het eten zijn we naar vrienden van Flippo gegaan waar we biertjes hebben gedronken voordat we op stap gingen. Na veel salsadansjes zijn we uitgeput teruggegaan naar huis. Die zondag keek ik bij Flippo zijn voetbalwedstrijd, die hij helaas niet had gewonnen, voordat we weer terug reisden naar Quito.

Afscheid nemen 🙁

De afgelopen weken zijn er veel mensen van het huis weggegaan. Mensen die weer verder reisden of weer terug naar huis gingen. Heel sip om mijn vrienden te zien vertrekken, de weekend tripjes en gezellige tijd in het huis was echt memorabel! De afscheidsavonden bestond uit samen eten, zoals sushi of naar onze favoriete Mexicaan. Het huis werd steeds leger en leger.. zelfs de vaste cocktailavond werd afgeblazen op een maandag omdat ik de enige persoon was in het huis op dat moment.

Gelukkig zijn er in de afgelopen twee weken meer mensen bijgekomen. Ook kreeg ik een nieuwe kamergenoot, Ruth, en we kunnen het heel goed samen vinden! Afgelopen weekend zijn er in een klap heel veel mensen bijgekomen, voornamelijk Nederlanders, en met een groep van 9 mensen zijn we op zaterdagavond samen gaan eten en op stap geweest! Het was echt een top avond, heel leuk dat er weer zoveel leven in het huis is. Gek eigenlijk, dat ik toen ik hier net aankwam het helemaal niks vond met al die mensen om me heen terwijl ik er nu niet meer zonder kan.

De komende week zal ook gezellig druk worden met de cocktailavond, salsa en natuurlijk ladiesnight! Zin in!