‘Chillen op Bali en de Gili’s’

MINKE WINK

Ons Indonesië avontuur zit er alweer bijna op! Morgen vliegen we namelijk alweer naar Singapore. De tijd is zoals gewoonlijk weer veel te snel gegaan. We zijn in totaal een maand in Indonesië geweest en door omstandigheden hebben we niet helemaal onze planning kunnen volgen. Indonesië is weer een heel verschil vergeleken met de Filipijnen. Het eerste wat ons opviel waren de vele toeristen hier! We begonnen ons avontuur in Kuta, de toeristenstad van Bali.

Party hardy in Kuta 

Stel jezelf een megagrote stad voor, smalle straatjes, talloze winkels, discotheken ter hoogte van flatgebouwen, heel veel scooters, souvenier- en tourshops, honderden hotels, resorts en guest houses en een strand met enorme golven waarin honderden surfers hun moves op uitoefenen: dat is Kuta. Een hele shock voor ons in het begin aangezien wij het niet-toeristische Filipijnen waren gewend. We waren al gewaarschuwd voor deze toeristenstad, maar dit ging echt onze verwachtingen te boven. We hadden het niet zo extreem verwacht.

Dat we hier uiteindelijk 7 dagen zijn gebleven, snappen we eigenlijk nog steeds niet. Ja, de winkels waren wel heel erg verleidelijk, het uitgaan was wel oke, de McDonald’s was om de hoek en een zwembad bij ons hotel maakte het ook wel heel relaxt. Nadeel: geen vleugje van de Balinese cultuur te vinden hier. Deze stad kon net zo goed in Europa liggen. Op een van de laatste dagen hebben we nog wel een surfles gedaan, echt een super leuke ervaring! Na een week waren we zo lazy en vloog het geld erdoorheen dat we de knoop hebben doorgehakt en naar een minder toeristisch eiland zijn gegaan.

Relaxen op Lembongan 

We kozen voor het eiland Nusa Lembongan. Minder toeristisch, volop Balinese cultuur te vinden en een rustig nachtleven. Van dat laatste was geen sprake, we kwamen net aan op het eiland toen we hoorden van een Full Moon Party diezelfde avond nog. Dat konden we natuurlijk niet skippen! Het was een super geslaagde avond, met weinig mensen maar met genoeg om een goed feestje te bouwen. We leerden op deze manier veel mensen kennen waarmee we de rest van de week hebben opgetrokken. Wederom hadden we een hotel met zwembad waar we de meeste dagen te vinden waren. Op de scooter zijn we het eilandje gaan bekijken en ontdekten we het mooie van Bali. De Balinese cultuur, de vriendelijke bevolking, echt super! Iedere avond waren we te vinden in een locale kroeg of childen we ‘m in beanbags aan het strand met een clubje reizigers. Super relaxt!

Cultuursnuiven in Ubud

Na een week moesten we onszelf echt uit Lembongan slepen, we waren echt lazy geworden! Volgende stop: Ubud. We zeiden nog: ‘Dit is wel voor een paar dagen hoor!’, maar dat is uiteindelijk ook weer een week geworden. Maar dit keer niet uit luiheid!

Ubud is een toeristisch plaatsje op Bali, maar met boordevol cultuur! We hebben een traditionele dans gezien en zijn door de talloze souvenierswinkeltjes gaan sneupen.

Op dag twee hadden we een tour gepland naar verschillende tempels en de Batur volcano. We sprongen achterop de scooter en na de eerste stop moesten ik en mijn driver even naar het tankstation. Sandra en haar driver reden alvast verder en kwamen er pas later achter wat er was gebeurd.

Ik en mijn driver reden nietsvermoedend op de weg toen er plots vanaf de andere kant een politieauto wilde inhalen. Met loeiende sirenes kwam hij aanscheuren, zonder zich af te vragen of er misschien meer auto’s of scooters op de weg waren. Mijn driver kon niets anders doen dan uitwijken, waardoor we begonnen te slippen. Beide vielen we van de scooter af en ik viel midden op de weg. De voorbijgaande auto beukte daardoor keihard tegen mijn heup, waardoor ik geen kant meer op kon. Wat een pijn! Mijn driver sleepte me naar de kant en al snel daarna arriveerden Sandra en haar driver. Er ontstond al bijna weer een nieuw ongeluk, aangezien Sandra de weg over wilde rennen naar mij toe. Het verkeer raasde ondertussen gewoon voorbij, echt vreselijk hier in Bali! Er bestaan geen verkeersregels en dat merk je maar al te goed. Ik ben snel naar het ziekenhuis gebracht voor foto’s en een spuit in m’n kont, maar gelukkig waren er geen botten gebroken. Nog geheel in shock zijn we naar onze homestay gebracht. Wat een nare en bizarre ervaring! De dagen erna kon ik niks anders doen dan in bed blijven liggen.

De laatste dag hebben we alsnog een tour gedaan, dit keer met de auto. We hebben verschillende tempels bezocht en een vleugje countryside van Bali bekeken. Een goede afsluiter van Ubud!

Door het ongeluk moesten we onze planning omgooien. Wel of niet naar Java? Na een paar dagen maakten we een definitief besluit: geen Java, maar naar de Gili’s, in Lombok. Ook geen straf natuurlijk! Witte stranden, blauw water, we konden geen betere plek verzinnen om te herstellen!

Nadat we vliegtickets hadden geboekt, zijn we per boot naar de Gili’s gegaan. Sandra met twee backpacks op haar rug en buik, ik kreupelend erachteraan.

Gili Air

Het eerste eiland wat we bezochten was Gili Air. Echt een waar paradijs! Een eiland waar geen auto’s of scooters bestaan, wat een rust! De twee dagen dat we op Gili Air waren hebben we voornamelijk tijdschriften gelezen, rondgelopen en nog meer tijdschriften gelezen.

Gili Meno

Vanuit Gili Air zijn we met een boot naar Gili Meno gereisd. Dit eiland was nog een stuk rustiger dan Gili Air, maar had wel de mooiste stranden! Op het eiland was ook een ’turtle hatchery’, waar we maar al te graag wat geld voor wilden doneren. Verder waren er voornamelijk stelletjes op dit eiland, dus na een dagje hadden we het hier wel gezien. Door naar het laatste eiland: Gili Trawangan! Voordat we hierheen gingen, hebben we een snorkeltrip gedaan in een piepklein bootje. We hebben onder andere een shipwreck gezien en een zeeschildpad!

Gili Trawangan

Over Gili Trawangan hadden we veel verhalen gehoord. Het zou er net zo wild aan toe gaan als op Ibiza. Dat wilden we wel eens met onze eigen ogen zien. Het viel voor ons reuze mee, er was drie keer per week een feest waarvan we er eentje hebben meegemaakt. Het eiland zelf was een stuk groter dan de andere twee en ook een stuk minder mooi. Hier waren wel de meeste toeristen en backpackers te vinden. Na een dag moesten we helaas alweer naar Kuta op Bali.

Terug in de chaos! We kunnen niet wachten tot we naar Singapore mogen. Echt super veel zin in! Het plan is om 5 dagen in Singapore te blijven voordat we een deel van Maleisië doorreizen. We hebben er alweer drie maandjes op zitten, en nog drie maanden te gaan!