Camino del Norte – Etappe 13 t/m 18: van Santillana del Mar naar Gijón

MINKE WINK

We laten het prachtige dorpje Santillana del Mar achter ons en vervolgen de Camino del Norte naar de grotere stad Gijón. Vanuit de provincie Cantabrië steken we de grens over naar de volgende provincie Asturië. Met stip onze favoriete provincie so far!

Camino del Norte – Etappe 13: van Santillana del Mar naar Comillas (23km)

Vroeg in de ochtend zitten we samen met wat andere pelgrims aan het ontbijt. Deze keer is het wat uitgebreider dan we gewend zijn met 2 banaantjes en een gekookt ei. Alleen de koffie is mega slap. Dat is jammer. Na het ontbijt gaan we op pad. De gele pijlen brengen ons wederom over plattelandsweggetjes door verschillende kleine dorpjes.

Na 7 kilometer zien we in het dorpje Caborredondo een café met terras en een aantal van de groep pelgrims die ons voor was gegaan of die ons onderweg hebben ingehaald. We gaan ook op het terras zitten en bestellen een goeie bak koffie en tortilla. Een tortilla is iets typisch Spaans dat we tot nu toe nog niet eerder besteld hebben. Het is een soort omelet met aardappel en eventueel andere ingrediënten. De perfecte maaltijd voor pelgrims vanwege de vele koolhydraten en eiwitten.

Op een gegeven moment kunnen we een alternatieve route kiezen door het kleine dorpje Cóbreces met bovenop de heuvel een prachtige roze kathedraal. We lopen verder en komen al snel aan bij een prachtig strandje. We halen hier ijsjes en gaan even op het terras zitten. Na het strandje is het even een flinke klim naar boven waarna het pad langs kleine dorpjes loopt. De route vandaag is tot nu toe heerlijk! We komen langs een camping waar een stralend blauw zwembad ons aanstaart. We willen erin. De zon schijnt fel vandaag en het is bloedheet. Bij het restaurant op de camping vragen we of we mogen zwemmen als we in het restaurant lunchen. De nukkige meneer zegt nee. En als we betalen dan? Het antwoord blijft nee. Oké, dan niet.

We lopen verder naar onze eindbestemming Comillas. Het is nog maar een paar kilometer lopen. We lopen eerst naar het strand voordat we naar ons hostel in het dorp gaan. Er is één terras bij het strand. Het eten is hier wat duurder dan normaal, maar omdat we best wel trek hebben en even uit willen rusten, gaan we ervoor. We zitten in de zon en er waait een koel briesje. Hier houden we het wel even vol.

Halverwege de middag laten we het strand achter ons en lopen het dorp in op zoek naar ons hostel. Na 20 minuten lopen, komen we hier bezweet aan. We checken in en krijgen allebei een bovenbed toegewezen. De stapelbedden zijn stevig en je kunt jezelf wat privacy gunnen met een knalgroen gordijntje. We droppen onze spullen in de kamer, halen een biertje uit de automaat boven en gaan in de tuin chillen met onze voeten in een teiltje met koud water. Naast ons hangt een tuinslang en we kunnen het dan ook niet laten om deze even aan te zetten en op onszelf te richten. Heerlijk, verkoeling! We blijven een tijdje chillen in de tuin totdat de supermarkt om 5 uur opengaat. We halen wraps voor avondeten, en ontbijt en lunch voor morgen. Daarna gaan we terug naar het hostel en eindelijk douchen. Koud douchen. Boven in de eetzaal en keuken maken we ons avondeten en alvast onze lunch klaar. Met de wraps nog vers achter de kiezen kruipen we niet veel later ons bed in. Het groene gordijntje gaat dicht.

Camino del Norte – Etappe 14: van Comillas naar Unquera (26km)

Ik ben opgelucht als Sandra mijn tenen aantikt. Ik heb de halve nacht wakker gelegen vanwege de warmte. Het groene gordijntje had ik al gauw weer open getrokken. Wat een slechte nacht. Ik ben blij dat ik hier weg kan. Terwijl iedereen nog slaapt, vertrekken we en in het donker lopen we het dorp uit. Het is erg bewolkt, maar het wordt wel steeds lichter. Het eerste stuk lopen we langs de kust, langs een paar mooie stranden. Behalve hier en daar een verdwaalde surfer is er niemand. Echt heerlijk om zo vroeg in de ochtend al te beginnen met lopen. Na bijna 3 uren lopen, komen we langs een camping waar het café open is. Tijd voor koffie en een chocobroodje! We nemen een half uur pauze en als we weer verder lopen begint het te regenen. We trekken onze waterdichte sokken aan en mijn charmante poncho gaat weer over m’n hoofd en backpack.

We lopen langs het dorpje San Vicente de la Barquera. Een prachtig dorpje met de bergen Picos de Europa op de achtergrond. We zien er alleen niks van want er hangt een dikke wolk over het dorp. We lopen verder over de weg langs een paar kleine dorpjes. Verder is er niet zoveel te zien. We komen onderweg maar een paar andere pelgrims tegen.

De laatste kilometers lopen we half langs het spoor totdat we in het dorpje Unquera aankomen. Dit is onze eindstop voor vandaag want hier hebben we een spotgoedkoop hotel gevonden met eigen privékamer voor dezelfde prijs als een hostel. Het dorp zelf is niet echt mooi, maar we kunnen gelukkig meteen onze kamer in. Het is nog maar half 1 ’s middags en we hebben de rest van de middag om te chillen. We gaan alleen nog naar de supermarkt voor eten. De rest van de dag doen we niks anders dan eten, lezen, schrijven en chillen met onze benen languit. We doen niet eens moeite om op zoek te gaan naar avondeten. Onze supermarkt voorraad voldoet prima.

Camino del Norte – Etappe 15: van Unquera naar Llanes (30km)

Om 5 uur gaat de wekker. Ik heb aan een stuk door en heerlijk geslapen. In de schemer beginnen we met wandelen. Het eerste stuk is een klim naar het kleine dorpje Colombres. Het dorp slaapt nog en we lopen verder. We lopen een stuk langs de weg tot het dorpje La Franca. Hier vinden we een hostel met restaurant waar we ons eerste bakje koffie van de dag drinken. Mijn kleine teen doet erg pijn en ik probeer mijn sokken en schoenen opnieuw aan te trekken. Daarna gaat het wel iets beter. We lopen weer verder.

Het is erg bewolkt en het begint een beetje te miezeren wanneer we voor de keuze staan om de weg te blijven volgen of een alternatief kustpad te pakken. We besluiten de weg te blijven volgen. Op een gegeven moment krijg ik enorme steken in mijn hiel. Ik schrik ervan en raak een beetje in paniek. In het volgende dorpje Pendueles stoppen we wat langer bij een herberg om wat rust te pakken. We bestellen onze tweede koffie en een broodje omelet. Ik wissel mijn trailrunners om voor sandalen en houd mijn dubbele sokken aan. Niet echt charmant, maar het helpt wel want ik krijg geen steken meer in mijn hiel.

Na het dorpje vervolgen we de route, maar deze keer pakken we wel de alternatieve route langs de kust. De lucht wordt steeds blauwer en de zon gaat schijnen. Ons humeur en energielevel gaan omhoog. De route is echt geweldig. Als we weer wat later op een uitzichtpunt staan (nadat we door het dorpje Andrin zijn gewandeld) en 2 stranden plus talloze kliffen zien, maakt mijn hart een sprongetje. De laatste kilometers naar het dorpje Llanes lopen we per ongeluk op het verkeerde pad. Doordat dit pad een stuk hoger ligt, genieten we van een prachtig uitzicht op het dorpje voordat we er daadwerkelijk arriveren. We genieten intens.

Eenmaal aangekomen in het centrum, dumpen we onze spullen in ons hotel en met het restje energie dat we nog over hebben, lopen we naar de haven. Hier liggen enorme blokken in het water die beschilderd zijn door een kunstenaar uit het Baskenland. Het ziet er bijzonder uit. We lopen verder naar het strand waar we onze vermoeide voeten afkoelen in het koele water. Daarna lopen we terug naar het centrum op zoek naar wat eten. Het is nog vroeg, veel te vroeg voor Spaanse begrippen, maar we vinden een hamburgertent. Bier en hamburgers it is!

Camino del Norte – Etappe 16: van Llanes naar Ribadesella (31km)

We lopen Llanes uit en komen niet veel later op een pad langs stranden en kliffen. We wijken ietsje af van de route om een kijkje te nemen bij een ruïne op een klif. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op de andere kliffen en een verlaten strand.

We lopen gedeeltelijk over de weg en gedeeltelijk over onverharde wegen. We komen langs een mooie witte kerk die aan een meertje ligt dat bijna geheel is opgedroogd. Na een stukje door het bos, komen we weer bij een weg die langs een prachtig strand loopt. Het is heerlijk weer en we kijken onze ogen uit. In het kleine dorpje Naves stoppen we voor een tweede ontbijt. Cola met een tortilla en een stukje brood. We moeten nog 17 kilometer afleggen tot aan eindstop Ribadesella. De route is voor een groot gedeelte op onverharde wegen door bos en langs weilanden. We klimmen op een gegeven moment in een grasveld omhoog naar een prachtig kerkje op een heuvel. Hier rusten we weer even uit voordat we aan onze laatste 10 kilometer beginnen.

In het kleine dorpje Cuerra stoppen we nog één keer voor een 0.0 biertje en patat. Daarna lopen we weer verder. De laatste kilometers. Het gaat echt super goed tot de laatste 2 kilometer voor de eindstreep. Nu voel ik m’n voeten echt zeuren. Gelukkig bereiken we Ribadesella al snel en vinden we een winkeltje met gekoeld bier en een bankje aan het water. Ribadesella is te fancy en toeristisch voor ons. En dus halen we eten bij de supermarkt en gaan naar ons hotel. We hebben alles wat we nodig hebben en komen de kamer niet meer uit.

Camino del Norte – Etappe 17: van Ribadesella naar Villaviciosa (38km)

In het donker lopen we langs het strand het toeristische Ribadesella uit. De eerste kilometers zijn een steile klim naar het mini dorpje San Esteban de Leces. Vervolgens lopen we verder naar het dorpje Vega dat aan het strand ligt. Het miezert een beetje, maar we willen nog niet onze waterdichte sokken en poncho aantrekken. Op goed geluk lopen we verder en gelukkig gaat het niet harder regenen. We lopen over een smal paadje langs het strand verder. Jammer dat het zo bewolkt is want het is hier werkelijk prachtig. Het pad loopt een aantal kilometers langs de kust en door het bos. Ondanks de bewolking en miezer geniet ik van de wandeling.

Na 3 uren lopen, spotten we een camping waar we koffie willen scoren. Het restaurant bij de camping is zogenaamd om 9 uur open, maar de jongen die de deur moet openen, komt pas om half 10 aanrennen. We zijn een beetje gepikeerd, maar nemen uiteindelijk toch nog een bakje koffie, terwijl we op het punt staan om weg te gaan. Na de koffie lopen we langs een ander strand en daarna lopen we langs een autoweg naar het dorpje Colunga. Terwijl we hier lopen, begint het keihard te regenen. We trekken onze poncho aan en lopen verder door de regen. Bij de eerste bar die we zien gaan we naar binnen voor een tweede kop koffie, dit keer met tortilla. Het stopt gelukkig met regenen en na de koffie kunnen we weer verder.

We lopen aan één stuk door naar het minidorpje Sebrayo dat 10 kilometer verderop ligt. Het pad loopt deels over de weg en deels door de bossen. Het regent gelukkig niet meer. In Sebrayo willen we graag een pauze nemen, maar behalve een dichte herberg is hier niks. We lopen verder.

Onze voeten kunnen niet meer, maar we moeten door. Strompelend komen we uiteindelijk bij ons hotel. We dumpen onze spullen en duiken meteen een bar in die 2 deuren verderop ligt voor een menú del día. We eten onze buik helemaal rond en drinken een fles rode wijn leeg. Wat een beloning! Na het eten lopen we terug naar ons hotel om te douchen en de was te doen. Die avond duiken we nog even een bar in met een paar andere pelgrims. We drinken cider, de specialiteit in deze regio, en het is super gezellig. De cider wordt telkens door de ober in een hoge boog in onze glazen geschonken. Een gedeelte van de cider belandt hierbij op de grond, maar dat is niet erg. Een leuke ervaring! Na een paar drankjes gaan we weer terug naar ons hotel.

Camino del Norte – Etappe 18: van Villaviciosa naar Gijón (30km)

Na een korte en een beetje verrotte nacht slaap, gaat de wekker alweer op 5 uur ’s nachts. In het donker en de miezer lopen we het dorpje uit. We lopen meer dan 3 uur aan één stuk door over een verlaten weg langs een paar slaperige dorpjes. Op een gegeven moment moeten we een enorme klim maken. Ik strompel vooruit en zweet me een ongeluk in m’n poncho. Dit is echt too much. De poncho gaat weer uit. We lopen kilometers door de mist zonder uitzichten. In het piepkleine dorpje Peón dat achter de klim ligt, hopen we koffie te kunnen scoren bij een herberg. Helaas, gesloten. We lopen verder. Ook het enige restaurant in dit dorp is nog gesloten, maar gelukkig is er buiten een overdekt terras waar we even droog kunnen zitten. Er zijn ook 2 automaten. Eén met koffie en één met snacks. Omdat we maar 2 euro in kleingeld hebben, moeten we kiezen. Het wordt de koffie en we eten alles wat we nog hebben aan brood en reepjes op. Daarna lopen we weer verder.

Het is nog steeds bewolkt, maar gelukkig is het gestopt met regenen. Onze volgende stop na een wandeling van 7 kilometer deels over asfalt en deels door het bos plus nog een klim, is camping Deva. Hier is ook een herberg, maar wij willen verder lopen naar de wat grotere stad Gijón. Wel stoppen we even op deze mega camping voor koffie en een broodje. We nemen een wat langere pauze hier. Het laatste stuk naar de stad Gijón is erg saai en gaat voornamelijk door verschillende wijken, langs luxepaardje huizen.

Eenmaal aangekomen in de stad, pakken we de route langs het kanaal tot aan het strand en lopen we via de boulevard naar ons hotel. We dumpen onze spullen en gaan naar een pizzeria in de buurt voor een menú del día. We eten ons buikje wederom helemaal rond en gaan daarna langs een kleine supermarkt voor boodschappen. Daarna terug naar ons hotel voor een middagdutje.

Om 7 uur gaan we de stad weer in op zoek naar een sidrería, oftewel een ciderbar. We lopen naar een wijk waar veel verschillende barretjes en sidreria’s zijn. Het begint te regenen en door de vele opties krijgen we keuzestress. We lopen een paar rondjes en belanden uiteindelijk in een gezellig uitziend barretje. Twee andere pelgrims die we eerder ontmoet hebben komen ons vergezellen. We drinken cider, praten en lachen wat af. Na een gezellige avond nemen we afscheid en gaan we weer terug naar ons hotel om wat nachtrust te pakken.

Lees verder:

Etappe 1 t/m 6 : van Irun naar Bilbao
Etappe 7 t/m 12 : van Bilbao naar Santillana del Mar
Etappe 19 t/m 24 : van Gijón naar Ribadeo
Etappe 25 t/m 31 : van Ribadeo naar Santiago de Compostella

Of ga naar het complete overzicht en onze ervaring:

Camino del Norte – De kustroute naar Santiago de Compostella
Mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella