Budget safari in Tanzania

MINKE WINK

Op safari in Tanzania on a budget, is dat überhaupt mogelijk? Misschien niet helemaal, maar er zijn echt geweldige budget opties als je niet teveel luxe verwacht. Kies voor kamperen in plaats van een verblijf in dure lodges, dat scheelt een hele hoop geld. Je hebt dan wel minder luxe, maar daar krijg je véél meer avontuur voor terug.

Op safari in Tanzania is helaas een stuk duurder dan elders in Afrika. Dit komt met name door de hoge entreeprijzen van de Nationale Parken en het feit dat je minder makkelijk met eigen huurauto op pad kunt gaan. Je hebt in ieder geval een 4×4 nodig en een goeie gids is ook écht wel aan te raden voor de noordelijke parken in Tanzania.

Ik heb best wat safari’s gedaan in verschillende landen in Afrika. Maar eerlijk, de noordelijke safariparken in Tanzania, daar kan geen enkele andere safari tegenop. Hier vind je het decor van the Lion King in de wereldberoemde Serengeti, de indrukwekkende Ngorongorokrater en ook in de minder bekende parken als Tarangire en Lake Manyara. Voor de ultieme Big 5 wildlife ervaring móet je gewoon in Tanzania zijn. Niet voor niks worden dit ook wel ’s werelds beste safariparken genoemd. Deze safariparken liggen allemaal in het traditionele leefgebied van de Masai, een interessant nomadenvolk waar je tijdens een 5-daagse budget safari ook meer over te weten kunt komen. Al met al een onvergetelijke belevenis!

De meeste 5-daagse kampeersafari’s in Tanzania besteden 1 dag in 4 verschillende Nationale Parken. Dit zijn Tarangire National Park, Lake Manyara National Park, Ngorongoro Conservation Area en de Ngorongorokrater, en Serengeti National Park. Dit betekent dat je in alle parken slechts 1 dag op safari gaat. Voor de Serengeti, dat het verste weg ligt, is dit eigenlijk best wel zonde. Omdat Tarangire en Lake Manyara vergelijkbaar zijn, kun je beter naar één van deze parken gaan. Hierdoor heb je een dag extra in de Serengeti waar je uiteindelijk de meeste en de mooiste dieren gaat spotten. Gegarandeerd! Serengeti is de kers op de taart en het is eigenlijk zonde om hier maar 1 safari dag te hebben. Daarom raad ik uit eigen ervaring de volgende 5-daagse budget kampeersafari in Tanzania aan waarbij je maar liefst 2 dagen in de Serengeti verblijft.

Dag 1 – Tarangire National Park

Vanuit je hotel in Arusha wordt je opgepikt door je lokale gids. Na wat laatste boodschappen verlaat je de stad en reis je naar het eerste safari paradijs, Tarangire National Park. Dit park staat bekend vanwege de oude baobabbomen en de olifanten. Het moment wanneer je dit park inrijdt en voor het eerst oog in oog staat met een kudde olifanten is gewoonweg magisch. In Tarangire vind je deze indrukwekkende, grijze reuzen gegarandeerd. Een goed begin van je 5-daagse safari!

Na een middagje wildlife spotten, wordt je aan het eind van de dag naar een camping gebracht in de omgeving van Manyara National Park. Verwacht geen luxe. De tenten zijn echt super basic, maar het uitzicht op Lake Manyara maakt dit helemaal goed.

Dag 2 – Ngorongoro Conservation Area

Vandaag staat er een lange reisdag op de planning. Na een paar uren bereik je het indrukwekkende Ngorongoro gebied en vervolg je de weg rondom de krater richting de Serengeti. Houdt vooral je ogen open want ook in de uitzonderijke schoonheid van de spectaculaire landschappen onderweg vind je ontzettend veel wilde dieren waaronder olifanten, nijlpaarden, zebra’s, giraffen en buffels.

Onderweg maak je een stop bij een uitzichtpunt voor een glimp van de Ngorongorokrater en je kunt een bezoek brengen aan een Masai dorpje waar je kennismaakt met deze bijzondere nomadenstam. Uiteindelijk arriveer je aan het eind van de dag op een openbare camping midden in de Serengeti. Hier ga je 2 nachten kamperen tussen de wilde dieren. No worries, in je tent ben je veilig.

Dag 3 en 4 – Serengeti National Park

Wakker worden in de Serengeti en voor zonsopkomst op safari, kan het nog magischer?

Op zoek naar Simba in deze geweldige Lion King setting. Dit is niet voor niks de nummer één attractie van Afrika. De meest indrukwekkende natuurfilms zijn hier opgenomen en ik weet zeker dat Disney hier zijn inspiratie heeft opgedaan voor the Lion King. De naam Serengeti is afgeleid van de Masai en betekent letterlijk ‘eindeloze vlakte’. Dit is het leefgebied van de leeuwen en cheetah’s en de kans dat je deze gaat zien is ontzettend groot. Natuurlijk kom je ook weer veel andere wilde dieren tegen als olifanten, giraffen, nijlpaarden, buffels, hyena’s en zebra’s. Wereldwijd staat de Serengeti bekend om the great migration, ofwel de grote migratie. Dit is een trektocht van miljoenen grazende dieren over eindeloze grasvlakten. Een fenomenaal schouwspel.

Aan het eind van de tweede safari dag reis je terug naar het Ngorongoro gebied, voor je overnachting op een openbare camping naast de Ngorongorokrater.

Dag 5 – Ngorongorokrater

Ze zeggen toch altijd dat je het beste voor het laatst moet bewaren? Voor zonsopkomst daal je af naar de bodem van de Ngorongorokrater. Een onbeschrijfelijke ervaring.

Welkom in ‘s werelds grootste intacte ingestorte vulkaankegel en het dichtsbevolkte wildgebied ter wereld. Een toevluchtsoord voor verschillende grote Afrikaanse zoogdieren. Hier vind je de hoogste concentratie wilde dieren van Afrika. Leeuwen, zebra’s, olifanten, buffels, gnoes en zelfs neushoorns, overal waar je kijkt zie je non-stop wilde dieren. Alleen giraffen vind je hier niet want die kunnen de afdaling van de steile kraterrand niet maken. Streep die Big 5 maar van je bucketlist.

Na de lunch is het tijd om weer terug te keren naar Arusha.

Ben je benieuwd naar onze eigen ervaringen en welke dieren we allemaal hebben gezien tijdens deze 5-daagse budget safari in Tanzania? Check Sandra haar reisverslag: ‘Kampeersafari in Tanzania’.

Bijkomen van dit avontuur doe je het beste op tropisch Zanzibar in deze 5 betaalbare strandhotels, en als je even klaar bent met strand dan zijn er genoeg leuke activiteiten op Zanzibar die je kunt ondernemen.

Ben je geïnteresseerd in een 5-daagse budget safari, eventueel verlengd met een verblijf op Zanzibar? Neem ook eens een kijkje op Het Andere Tanzania of Het Andere Reizen voor meer informatie. Of neem gerust contact op met ons voor een prijsberekening, dan helpen we je verder en regelen we een leuke korting voor je 😉