Budget genieten van luxe

TINEKE WINK

Het is een druilerige woensdag in november. Omdat mijn les vanavond vervalt, heb ik nu 2 dagen vrij. Wat op zich al een luxe is. Wat het nog beter maakt is dat ik vandaag met vriendin Ingrid naar de Zwaluwhoeve ga. Niet één dagje wellness, maar liefst 2 wellness dagen staan op de planning. Inclusief overnachting in het tegenover gelegen 3-sterren hotel de Tippe. 2 keer entree, een hotelovernachting en alle hapjes en drankjes, dat moet bij elkaar een dure grap zijn. Niet voor ons, wij gaan voor low-budget 🙂

De deals

Waar vroeger een dagje sauna echt als iets exclusiefs werd gezien, is het tegenwoordig doodnormaal om naar een wellness resort te gaan. De gêne om naakt een sauna binnen te stappen is veel minder geworden en iedereen weet dat een dagje sauna heel gezond voor je is. De wellness resorts schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Even ontstressen zonder telefoon, dat wil (bijna) iedereen wel. En daar speelt de commercie handig op in door allerlei deals aan te bieden. De reguliere entreeprijs betalen is bijna niet meer nodig met de kortingssites die je om je oren vliegen. Vakantieveilingen, Groupon, Saunadeals, Hoteldeal… op al die sites vind je wel een aantal sauna-aanbiedingen. Wij hebben onze deal gevonden op Hoteldeal.nl. 2 dagen entree + hotelovernachting voor €35 euro per persoon. Echt bizar als je er over na gaat denken dat een hotel in Amsterdam al meer dan €50 per nacht kost. Wel een kanttekening, in het weekend betaal je wel een toeslag.

Opgietsessies

Ik heb al veel sauna’s in Nederland uitgeprobeerd, maar Zwaluwhoeve stond niet in het rijtje. Het leek me te massaal, te druk. Toch verrast dit wellness resort me. Het blijkt helemaal niet super druk te zijn. Commercieel wel, tja, dat zijn veel sauna’s tegenwoordig wel dus dat is geen dealbreaker. Het leuke aan grote resorts is dat er enorm veel keuze is. En door het grote aanbod aan sauna’s is het nergens écht druk. Behalve dan tijdens opgietingen.

Deze opgietsessies zijn enorm populair en wij zijn ook grote fan. Tijdens zo’n sessie giet de saunameester water op de kachel. Met de juiste dosering water laat hij de luchtvochtigheid zo ver stijgen dat de gevoelstemperatuur oploopt. Vervolgens wappert hij of zij met een handdoek de warme lucht door de saunacabine. Je zweet veel sneller dan in de gewone sauna en je lichaam voert meer afvalstoffen af. Maar het fijnst aan deze opgietingen is het ervaren van die warmtegolven in combinatie met muziek en fijne geuren. Zweten en kippenvel tegelijk. De opgietingen in de Zwaluwhoeve zijn super fijn, met als bonus dat perenijsje dat we na afloop krijgen. Iets verfrissends na afloop van zo’n zweetsessie is de kers op de taart.

Zoutwaterbad

Eén van de nieuwste aanwinsten van de Zwaluwhoeve is het zoutwaterbad. Die bevat dezelfde concentratie zout als de Dode Zee. En met een temperatuur van 34 graden is zo’n bad goed vertoeven in deze gure maanden. Lekker dobberen (oftewel floaten) in het warme water. Het zoutwaterbad is voor mij persoonlijk één van de beste faciliteiten van de Zwaluwhoeve.

Eten en drinken

We wisselen sauna’s, bubbelbaden, het zoutwaterbad en de opgietingen af met chillsessies in het Grandcafe ’t Buitenhuys. Hier staan schommelstoelen waar we ons in nestelen met een tijdschrift. Op de kaart staan kleine gerechten zoals tosti’s, soep en borrelhapjes. De nacho’s zijn hier overheerlijk en ze hebben hier ons favoriete merk rosé (slurp!). Gelukkiger kun je me op dit moment niet maken. ’s Avonds eten we in het restaurant. Er staan weinig vegetarische opties op de kaart en je moet relatief veel betalen voor zelfbediening. Wij houden het dan ook bij een tomatensoepje met wat brood. Wat dan wel weer scheelt in de kosten 😉

Rosétjes drinken op bed

Na een heerlijke saunadag halen we de sleutel van onze kamer op bij de receptie van de Zwaluwhoeve. Tevens ook de sleutel van de voordeur van het hotel. Deze is onbemand, best apart! Als we onze kamerdeur openen zijn we verrast door wat we zien. De kamers zijn ruim ingericht en de badkamer oogt luxe met stortdouche en bad. De bedden zijn ietwat smal, maar het matras ligt goddelijk. We drinken een rosétje en gaan dan slapen. Als mijn hoofd het frisgewassen hotelkussen raakt, kan ik alleen maar denken: ik wil hierin wegkruipen, zo fijn. 

De volgende dag kunnen we voor €12,50 een ontbijt bij boeken, maar we besluiten het low-budget te houden en broodjes en verse jus halen bij de Spar die slechts op 100 meter afstand van het hotel ligt. Ontbijt op bed is misschien nog wel lekkerder dan eten in een ontbijtzaal. ‘Roomservice’ met op de achtergrond RTL Boulevard. Op naar dag 2!

Badkledingdagen

Dag 2 is een badkledingdag. Wellness resorts trekken nu een veel breder publiek met de lagere prijzen én de komst van badkledingdagen. De Zwaluwhoeve heeft er zelfs al drie per week. Daar is het elke dinsdag, donderdag én ieder weekend op een zaterdag of een zondag verplicht om badkleding te dragen. Voor ons persoonlijk wat minder, omdat wij meer nadelen dan voordelen ervaren van het dragen van badkleding in de sauna. Zo is het onhygiënisch (zweet trekt in je badkleding en je verspreidt de bacteriën later weer), je zweet minder goed en badkleding droogt langzaam. Maar commercieel gezien snap ik de keuze wel. Het trekt nog meer bezoekers aan. Onze tweede dag in de sauna is dan ook een stuk drukker dan de eerste dag.

De slipperdief

Ik staar naar de slippers voor me. Slippers in alle kleuren en maten, maar de mijne staan er niet tussen. Ik weet zeker dat ik ze hier heb uitgedaan. Er ligt wel één paar in dezelfde kleur en dezelfde maat, met als enige verschil dat dit een goedkoop paar is met een slecht voetbed. Er borrelt woede in me op. Ik kan me niet voorstellen dat je niet door hebt dat je de verkeerde slippers pakt. De mijne lopen veel fijner. Ik loop een paar rondjes en zie genoeg mensen met goudkleurige Havaianas. Toch kan ik moeilijk iedereen gaan vragen of ze (onbedoeld) slippers verwisselen. Daar heb ik ook helemaal geen zin in. Ik zet de frustraties van me af (misschien was het wel niet expres) en ga genieten van de rest van de dag. Het is zonde om mijn dag te vergallen vanwege een slipperdief.

Energieboost

Op de slipperdief en het dragen van badkleding na, verloopt deze dag vrijwel hetzelfde als dag 1. Wat niet saai is, maar juist heerlijk. Ik zou wel een week achter elkaar naar de sauna kunnen gaan. Tijdschriften lezen in je badjas met lekkere hapjes en drankjes, opgietingen met perenijsjes na afloop, drijven in het zoutwaterbad, verschillende sauna’s uitproberen… Ik ben na deze dagen helemaal opgeladen en heb een energieboost gekregen om de winter (mijn minst favoriete seizoen) door te komen. Ik heb ook het idee dat het echt helpt voor mijn immuunsysteem. Ik ben bijna nooit ziek, en dat is waarschijnlijk mede te danken aan de sauna.

De kosten op een rijtje

Retour trein Amsterdam –  Harderwijk (met 40% korting) – 15 euro

2 keer entree + hotelovernachting (inclusief reserveringskosten) – 35 euro

2 dagen hapjes en drankjes – 60 euro

Totaal – 110 euro