Bossche bollen in Den Bosch

TINEKE WINK

Een strakblauwe lucht in november, dat is eerder uitzondering dan regel. Gelukkig is vandaag die uitzondering, want op deze zonnige dag gaan we naar Den Bosch! Deze bourgondische stad in het zuiden hebben we beide weleens eerder bezocht, maar niet zo uitgebreid als vandaag. Vandaag gaan we ontdekken wat Den Bosch als stedentrip te bieden heeft.

Street art

We beginnen met een rondje street art. Street art blijkt namelijk net zo onlosmakelijk verbonden aan Den Bosch als de Bossche bollen. De mooiste street art vind je buiten het centrum. Zo beginnen we onze street art wandeling op de Tramkade. Dit oude industrieterrein is getransformeerd tot een hippe hotspot en het is de plek waar veel creatieve bedrijven zich vestigen. In combinatie met de street art doet het me een beetje denken aan Amsterdam Noord waar de creatieve industrie ook een flinke boost heeft gekregen.

Voor de meest indrukwekkende streetart moet je naar het water van de Tramkade lopen. Aan het water staan namelijk de meest kleurrijke silo’s. Begin juni was het Kings of Colors festival in Den Bosch, waar internationale graffiti-kunstenaars deze enorme silo’s onder handen hebben genomen. Het resultaat is indrukwekkend, je blijft maar naar deze enorme kokers kijken.

Vanuit de Tramkade lopen we richting de Havendijk. Onderweg lopen we nog langs een vervallen caravan. Van binnen lijkt het alsof er is ingebroken maar de buitenkant is helemaal opgepimpt. Ook op muren en op verschillende gebouwen in deze buurt vind je de mooiste street art. Zo zijn de kraakpanden aan de havendijk van top tot teen kleurrijk beschilderd en mobi tax (een taxi-centrale) is ook voorzien van een kleurrijke muurschildering. Iets minder kleurrijk en opvallend dan alle voorgangers is de zwart-witte muurschildering van een man met kind op een bankje.

Lunchdeal

Nu tijd voor de lunch! Via spoordeelwinkel.nl heb ik voor €21 een dagretour naar Den Bosch gekocht. Dit inclusief een uitgebreide lunch bij Bistro ’t Keerhuys . De lunch bestaat uit soep, een broodje kroket (helaas niet vega) en een broodje naar keuze. Prima deal dus, als je bedenkt dat een retour normaal al 50 euro zou kosten. Omdat het meer dan genoeg is deel ik de lunch met Minke. We bestellen er een cappuccino bij en de lunch is compleet!

We wandelen nog wat door de stad en bekijken nog wat mooie street art op het GZG-terrein Zo staat op de plek waar een ziekenhuis heeft gestaan nu een omheining van houten platen. Op deze platen zijn weer een tal van mooie creaties te zien. Veel al wel afgebladderd, maar wel de moeite waard om even te bekijken. Deze kunst is wel tijdelijk, omdat hier nieuwe huizen gebouwd worden.

Toren beklimmen

Na de toren al te hebben beklommen in Utrecht, Den Haag, Zwolle en Middelburg is nu Den Bosch aan de beurt. De trappen van de Sint-Janstoren beklimmen we met behulp van een gids. Bij elke verdieping vertelt hij iets over de historie van de kerk en toren. Het is soms wel lastig te verstaan door het vele klokgelui. De gids vertelt heel leuk, maar wij zijn vooral heel benieuwd naar het uitzicht. Deze bevindt zich op 43 meter hoogte. Heel veel ruimte om heen en weer te lopen is er niet, omdat je slechts op twee plaatsen naar het buitenplateau kan gaan. Maar het uitzicht op de historische binnenstad en de wijde omgeving is wel heel mooi.

Bossche Bollen en Bier bij Paultje

Het is drie uur ’s middags en normaal gesproken is het dan tijd voor een biertje met iets hartigs. Nacho’s meestal. Maar nu zijn we in Den Bosch, een stad die bekend staat om de Bossche bollen dus die moeten we even proeven! Minke kreeg van een collega de tip om de Bossche bollen van Jan de Groot te proberen. Deze bakkerij is op zondag helaas gesloten, maar veel restaurants en lunchrooms werken samen met de bakkerij. De Bossche bollen van Jan de Groot zijn dus op veel plekken verkrijgbaar. Ze staan namelijk bekend als de allerlekkerste van de stad waar mensen voor in de rij staan. Het is even zoeken naar een leuk tentje. Het is super druk en als we eindelijk een leuk plekje hebben gevonden zijn net de laatste Bossche bollen op. Uiteindelijk vinden we nog een terras waar we deze overheerlijke lekkernij kunnen proeven.

We sluiten de dag af bij Proeflokaal ’t Paultje. Met 11 bieren van het vat en meer dan 400 bieren van de fles is er sowieso voor ieder wat wils. Ook hier is het megadruk. We vinden het te koud buiten, dus we kijken verlangend naar binnen, wachtend tot er een tafeltje vrij komt. Na tien minuten zien we mensen vertrekken en stormen we op het vrijgekomen tafeltje af. Als we de menukaart bekijken duizelt het ons aan opties.

Omdat ik een maand geen alcohol drink (hooguit 0,5%) heb ik normaal gesproken keuze uit hooguit drie alcoholvrije biertjes. Of alcoholarme biertjes, want alcoholvrij mag je het pas noemen als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Bij ’t Paultje staan er al 9 alcoholvrije- en alcoholarme biertjes op de kaart. Mijn favoriet (Playground van vandeStreek) staat er ook tussen. Maar ik probeer vandaag twee nieuwe uit, waarbij vooral de Wanderlust IPA heel erg in de smaak valt. Minke gaat voor twee tripels. De Zeezuiper en de Deugniet. Altijd verrassend die bierennamen! Om de dag compleet te maken, bestellen we er uiteraard nog een portie nacho’s bij. Dit is echt een plek waar je het wel even uit kan houden, als ik weer eens in Den Bosch ben ga ik hier zeker nog eens naartoe.