Borrelen in bruisend Arnhem

TINEKE WINK

Onze stedentrip Arnhem begint natuurlijk op het NS treinstation.

Het (futuristische) station van Arnhem is indrukwekkend om te zien en lijkt in niets meer op het oude stationshalletje dat het eerst was. Wel heeft de verbouwing jaren van bloed, zweet en tranen gekost. Het ontwerp bleek in eerste instantie te ingewikkeld en koste 35 miljoen meer dan begroot, tijdelijke looproutes die ProRail aanlegde bleken te lang waardoor mensen hun trein misten, de nieuwe reizigerstunnel stortte in en omwonenden hadden last van de trillingen en herrie. Maar de aanhouder wint en het resultaat mag er zijn!

Street art

Wij zijn fan van street art. Het geeft een stad net dat beetje extra. In Arnhem kun je voor street art je hart ophalen, hier is genoeg kleurrijks op de muren te bewonderen. Arnhem Art is verantwoordelijk voor de meeste nieuwe muurschilderingen. Hun doel was om de stad vrolijker te maken en het centrum te verrijken. De meest opvallende street art is van Dopie, een kunstenaar die bekend staat om zijn street art met felgekleurde  dieren. Zo zien we onder andere een opvallende kleurrijke uil in een zijstraatje van de winkelstraat.

Babo café

Het buurtcafé Babo is een van de populairste cafés van de stad. Wij snappen wel waarom. Het is geen gelikt hipster koffietentje, maar een old school café dat sfeervol is ingericht. Buiten is er ook genoeg plek in de zon én schaduw. Ze staan er bekend om hun goede koffie, gemaakt met eigen merk vers gebrande koffiebonen die door de barista’s met zorg zijn samengesteld. Dit maakt ons wel nieuwsgierig en we bestellen meteen een XL-cappuccino. En inderdaad, de koffie smaakt hier heerlijk. Wat ook goed smaakt hier zijn de wentelteefjes. Alleen de geur al doet me watertanden.

Rozet

We wilden eigenlijk naar de Eusebiuskerk om daar met een glazen panoramalift naar het hoogste punt van Arnhem (73 meter) te gaan. Vanaf deze hoogte kun je naast Arnhem ook de Rijn, de Betuwe, de Veluwezoom, de Achterhoek en Nijmegen zien liggen. Helaas was deze dicht vanwege een verbouwing, dus we moesten iets anders verzinnen. Plan B is Rozet; een gebouw waar verschillende culturele en educatieve instellingen zijn gevestigd, zoals de Openbare Bibliotheek. Hier heb je op de vijfde verdieping een groot panoramaterras. Iets minder hoog dan de Eusebiuskerk, maar wel met spectaculair uitzicht. Het mooie uitzicht wordt versterkt dankzij de donkere wolken die samentrekken en de zon die hier nog net doorheen piept.

Aardvarken

We kijken van bovenaf naar een gigantisch aardvarken, een kunstwerk dat een begrip is geworden in de stad. Het aardvarken is een geschenk van Burgers’ Zoo aan Arnhem, ter ere van hun 100-jarige bestaan. Het is gemaakt van beton en staal, 30 meter lang, 9 meter hoog en 13 meter breed. Je kunt er overheen lopen alsof het een attractie is en je ziet dit dus ook iedereen doen. Vooral voor kinderen is dit een heel leuk speeltoestel.

Taphuys

Nadat we nog een paar winkels zijn ingedoken, begint het ineens te plenzen. Tijd voor een goede schuilplek! We lopen naar een voormalig postkantoor, een grote horecazaak waar het taphuys in is gevestigd. Dit is niet zomaar een café, de naam zegt het al, je kunt hier zelf je bier en wijn tappen. Zo zijn er maar liefst 100 biertaps en 80 wijntaps! Het werkt als volgt: je koopt voor 2 euro (borg) een tappas waar je een tegoed op kunt zetten. Om de keuze wat makkelijker te maken zijn er overzichtskaartjes waarop je meer informatie over de verschillende bieren en wijnen kunt vinden.

Vervolgens loop je naar de tapwand en zet je je glas onder de tap van je gekozen bier of wijn. Je kunt zelf bepalen hoeveel je in je glas wil, je betaalt namelijk niet per glas maar per centiliter. Wij kiezen steeds voor de kleinste hoeveelheid, zodat we meerdere wijntjes kunnen proeven. Ideaal voor iemand als ik die altijd last van keuzestress heeft.

We bestellen er hapjes bij en nemen plaats aan een grote stamtafel. Het duurt niet lang of de hele zaak is volgestroomd met mensen. Heel begrijpelijk want het is een perfecte plek om naartoe te gaan op een druilerige zaterdagmiddag. Niet alleen is het concept heel erg leuk, de inrichting is ook fantastisch door de hoge plafonds en industriële sfeer.

En niet geheel onbelangrijk, de wijntjes vallen erg in de smaak.