‘Bonito en de Iguazu watervallen’

MINKE WINK

In het donker komen we aan bij ons hostel in Bonito. Bonito betekent ‘mooi’ in het Portugees en dat heeft alles te maken met de beeldschone omgeving. Het stadje is omringd door kristalheldere rivieren, watervallen, grotten en meren. Bonito is het ecoparadijs van Brazilië. De lokale overheid spant zich enorm in om de schoonheid van de omgeving te behouden. In 2013 won Bonito zelfs een award voor de beste eco-bestemming ter wereld tijdens de WTM (World Travel Market) in Londen, één van de grootste toerismebeurzen van Europa.

We pakken onze spullen uit, eten wat en gaan daarna slapen. De volgende ochtend staan we al om 7 uur klaar voor onze tour. De populairste activiteit die je hier kunt doen is snorkelen met honderden vissen in kraakheldere rivieren. De mooiste rivier in de omgeving is Rio da Prata. Dit schijnt zelfs één van de beste plekken ter wereld te zijn voor snorkelen in zoet water. We zijn heel benieuwd!

Rode papegaaien in een zandstenen krater

Maar voordat we hier heen gaan, brengen we eerst een bezoek aan Buraca das Araras. Een zinkgat midden in de jungle waar tientallen kleurrijke papegaaien en toekans wonen. Vanaf de uitkijkpunten hebben we een geweldig uitzicht op de krater en de knalrode rondvliegende papegaaien. We zien ze niet, maar in de zandstenen krater leven zelfs kaaimannen en gordeldieren. Een bizar idee want deze dieren komen hier nooit meer weg. Onze gids vertelt ons dat de kaaimannen zelfs hun baby’s opeten. Een tikje luguber als je het mij vraagt.

Zoet water snorkelen in Rio da Prata

Na de rondleiding en uitleg van de gids gaan we naar de boerderij vanwaar de snorkeltour wordt geregeld. We moeten lachen om alle waarschuwingen en instructies vooraf. We gaan snorkelen, zo gevaarlijk kan dat toch niet zijn? Eigenlijk is het niet meer dan met een zwemvest in de rivier drijven en je mee laten sleuren door de stroming. Het wordt hier in ieder geval erg serieus genomen met overal waarschuwingsbordjes, EHBO kistjes en door ons ondertekende formulieren die verzekeren dat we gezond zijn. We krijgen alvast een korte uitleg van de gids en worden daarna in een soort jeep (goed vast in de gordel natuurlijk) naar het begin van het wandelpad gebracht. Na een paar honderd meter lopen komen we aan bij het water.

Gewapend in een wetsuit lopen we het water in en na een korte instructie drijven we stroomafwaarts. Onderweg komen we honderden vissen tegen in alle maten en vormen. Het water dat omhoog komt uit de grond is glashelder doordat het gefilterd wordt door zandsteen. Het voelt alsof we in een aquarium zwemmen. Heel bijzonder!

Na een paar kilometer drijven en genieten van de onderwaterwereld, brengt een boot ons weer terug naar de jeep die ons weer terugbrengt naar de boerderij. Het is de hele dag bewolkt waardoor het water vrij koud is. Ondanks de wetsuit staan we te bibberen aan de kant. Een warme douche en kleding (inclusief sokken in sandalen) zijn super welkom. Het lunchbuffet staat al klaar en we scheppen een bord vol met warm eten. Als ik aan het toetje toe ben, krijgen we gezelschap van een groene papegaai die gelijk de kaas van mijn bord pikt. Heel brutaal, maar ook wel weer grappig! 

Als we even later met volle buikjes een rondje door de tuin maken, komen we er al snel achter dat hier nog veel meer bijzondere vogels zijn.

Aan het eind van de middag worden we weer teruggebracht naar ons hostel in Bonito. Ik heb echt nog nooit zo’n mega georganiseerde en gestructureerde tour als vandaag meegemaakt.

Dierenopvangcentrum Bio Park

De volgende dag is het koud en bewolkt en blijven we de hele dag in en om het hostel hangen. We hebben genoeg te doen en regelen dus de dag wordt gelukkig nuttig besteed 😉

Op onze derde en laatste dag in Bonito lopen we na het ontbijt naar Bio Park. Een geweldig dierenopvangcentrum waar verschillende dieren worden opgevangen. Hier wonen onder andere papegaaien, manenwolven, kapucijnaapjes en brulapen, witlippekari’s (een soort zwijntjes), poema’s, capibara’s, een kleine en een grote miereneter, een tapir, en een toekan. Er is ook een gedeelte waar boerderijdieren als varkens en geitjes leven.

Sommige dieren hebben blijvende verwondingen door verkeersongelukken waardoor ze niet meer terug de natuur in kunnen. Andere dieren zijn als baby zonder ouders gevonden en dus gewend aan een leven met mensen. Weer andere dieren zoals de aapjes en papegaaien zijn gered uit de illegale dierenhandel. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze om fysieke of gedragsredenen niet terug kunnen keren naar de natuur. Gelukkig krijgen ze hier de ruimte en zorg die ze nodig hebben.

We krijgen een rondleiding van een lieve vrouw die ons vanalles vertelt over de dieren en hoe ze hier terecht zijn gekomen. Ze roept elk dier bij naam wanneer we langs de verblijven lopen. Nadat we alle dieren (behalve de tapir) hebben gezien, mogen we zo lang als we willen zelf rondlopen. We doen nog een rondje langs alle dieren om foto’s te maken. Vooral de reuzenmiereneter maakt indruk op me. Wat een bijzonder dier is dat!

Vanuit Bonito reizen we verder naar Foz do Iguaçu. We zijn 24 uur onderweg in 3 verschillende bussen. Wat een terror. Maar we willen natuurlijk de Iguazu watervallen zien, een van de hoogtepunten in Brazilië, en daar moeten we wat voor over hebben.

Pas de volgende dag in de middag komen we aan in ons hotel in Foz do Iguaçu. We halen boodschappen en voor de rest blijven we in onze hotelkamer hangen. De dag erna is het maandag en alles is dicht. We maken van deze dag een regeldagje en voelen ons zowaar nuttig. Tours regelen, bussen boeken, online inchecken, bestemmingen inlezen en dingen uitzoeken. Hard werken dat reizen 😉

En na al dat harde werken hebben we wel een spa momentje verdient. Bij een luxe hotel genieten we van een massage en stoomcabine. Het is de hele dag al grijs bewolkt en regenachtig, het perfecte weer voor een dagje spa.

De watervallen van Iguazu

Op dinsdag is het dan eindelijk zover, we gaan naar de watervallen! Omdat het ’s ochtends nog bewolkt is en het in de middag wat meer opklaart, gaan we eerst naar het vogelpark. Parque das Aves ligt vlakbij de entree van de watervallen. Hier worden verschillende vogels opgevangen die zijn ingenomen door de douane tijdens illegale smokkel. Het park richt zich op het behoud van de prachtige vogels van het Atlantische regenwoud. Uilen, toekans, papegaaien, flamingo’s en nog veel meer kleurrijke vogels, waar ik de naam niet van weet, zijn hier te vinden.

De Iguazu Falls zijn de grootste watervallen ter wereld en liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tussen deze twee landen. De grens met Argentinië is dicht en dus is het vanuit Brazilië momenteel niet mogelijk om de watervallen in Argentinië te bezoeken. De meeste watervallen liggen op Argentijns grondgebied, maar gelukkig heb je in Brazilië de mooiste uitzichten.

’s Middags lopen we naar de ingang van Iguazu National Park. Iets meer dan 5 jaar geleden was ik hier ook en de rijen waren toen kilometers lang. Nu is er bijna niemand. Bijna alle kassa’s zijn dicht en we kunnen direct doorlopen naar de bus die ons naar de watervallen brengt. Zo bizar om mee te maken dit. Dit is één van de 7 wereldwonderen der natuur en hét hoogtepunt van Brazilië en Argentinië, en er zijn amper toeristen. Dat is dan wel weer een voordeel van reizen in coronatijd, zeker in een land als Brazilië.

De bus brengt ons naar het startpunt van het wandelpad dat langs de rivier en de watervallen loopt. Normaal gesproken loop je hier schuifelend achter elkaar aan en lukt het soms nog net om een foto te maken zonder een elleboog in je zij te krijgen. Vandaag hebben we alle ruimte en natuurlijk gaan we helemaal los met foto’s maken. We genieten intens, dit is zó bijzonder.

We lopen maar liefst 3 keer hetzelfde wandelpad af en het weer wordt steeds een beetje beter. Het pad eindigt heel dicht bij enkele watervallen. Kolkend water stort hier met een oorverdovend lawaai over de rand. Echt heel indrukwekkend. Onderweg krijgen we gezelschap van super schattige neusbeertjes die met hun snuit in de rondte zwaaien op zoek naar eten.

Pas aan het eind van de middag stappen we na uren rondwandelen weer in de bus naar de ingang van het park. Een Uber brengt ons weer terug naar ons hotel in Foz do Iguaçu. Wat een geweldige dag!

Nog een weekje en onze reis in Brazilië zit er alweer op. Vanmiddag vliegen we naar São Paulo en daarna reizen we terug naar Rio de Janeiro waar onze reis eindigt. Ik ben heel benieuwd wat een enorme miljoenenstad als São Paulo ons te bieden heeft, en ik kijk er heel erg naar uit om nog een paar dagen in Rio de Janeiro te verblijven.