Bijzondere overnachtingen
TINEKE WINK
Veel mensen dromen van een koophuis met alles erop en eraan. Of een grote villa met zwembad in het buitenland. Als het maar groot en ruim is. Toegegeven, ik kan luxe ook best wel waarderen, maar voor mij is klein ook goed genoeg. Ik droom namelijk van een tiny house in het buitenland. Een goedkoop, vrijstaand huisje dat niet groter is dan 50m2. Vrij wonen, met een kleine belasting van het milieu en in contact met de natuur. Voor enkele tienduizenden euro’s kun je al een eigen tiny house kopen. Maar omdat ik nogal vaak van woonplek verwissel en geen zin heb om een huis met me mee te slepen, moet een tiny house nog even op zich laten wachten. Het is trouwens ook nog vrij lastig om deze nieuwe woonvorm binnen de regelgeving te passen. De regelgeving rondom de bouw van deze mini huizen is namelijk verwarrend en in de meeste gevallen niet aanwezig.
Wonen in een vakantiehuisje
Op het moment van schrijven zit ik in een vakantiehuisje op Vlieland. Sinds eind maart werk ik op dit eiland. Eerst in de noodopvang met twee kinderen en sinds 11 mei gaan alle kinderen gelukkig weer naar de kinderopvang. In eerste instantie zou ik in een hotel verblijven en in de weekenden terug naar de wal gaan. Maar toen kwam corona en stonden er toch tal van vakantiehuisjes leeg (uniek op Vlieland). Ik blijf hier tot 2 juli en daarna is dit huisje helaas weer geboekt door vakantiegangers en krijg ik weer een ander verblijf toegewezen. Ik voel me heel bevoorrecht met deze plek. Het huisje is knus, ik heb een tuin op het zuiden en ik loop zo naar de Waddenzee.
In de herfst ga ik (hopelijk) op reis en wil ik weer in Azië in hutjes aan het strand en bij families thuis (homestays) slapen. Na het reizen zou ik wel een tijdje in Zuid-Europa willen bivakkeren en in Málaga of een kustplaats in Portugal een kleine studio of appartement willen huren. Met een balkon of tuin uiteraard. Ik vind het heerlijk om zo te leven en niet vast te zitten aan een huis. Het is wachten op het moment dat deze onrust over is en ik op één plek wil settelen. Ik denk dat dat moment nog wel een keer aanbreekt, maar voorlopig geniet ik volop van dit ‘nomadenbestaan’ waar ik mijn vaste lasten zo laag mogelijk kan houden.
Er zijn eigenlijk zoveel verschillende woonvormen en ik vind ze niet allemaal geschikt om in te wonen (geen tent voor mij!) en zeker niet in een land als Nederland waar warmte in huis vaak een must is. Maar ik heb geproefd aan een aantal ‘woon’ vormen die zeker voor herhaling vatbaar zijn.
Glamping Dome
Nichtje Minke heeft op Texel een boerencamping (camping de Terp) met ingerichte Glamping Domes. Deze hebben een doorsnee van 5 meter en een transparant dak waardoor je ’s nachts vanaf je bed naar de sterren kunt kijken. In de Dome heb je naast een tweepersoonsbed (geen gedoe met luchtbedden!) ook een ingericht keukentje met koelkast en gasfornuis. De camping is aangesloten bij een broodjesservice. Je kunt de avond van tevoren je bestelling doen en de volgende dag word je wakker van de geur van verse broodjes. Wij sliepen hier in 2017 in een zonovergoten weekend in juni. Een hele fijne combinatie van de luxe van een hotelkamer en het simpele campingleven.
Pod
Op Terschelling sliep ik vorig jaar met vriendin Ingrid in een pod, een klein halfrond huisje van hout. Ook hier ontdekte ik dat kamperen helemaal niet gepaard hoeft te gaan met de nodige ongemakken. Overnachten in een pod biedt het beste van twee werelden, het kampeergevoel en het comfort van een huisje. Er staan namelijk alle basics die je nodig hebt in: een bed, een tafeltje met stoelen en een waterkoker. De (gezamenlijke) koelkast vind je in een aparte ruimte en koken kun je in een zogenoemde grillkota. Een knusse Scandinavische blokhut met een elektrische kookplaat en genoeg keukengerei. Ideaal als je je verblijf low-budget wilt houden.
Woonboot
Dezelfde vriendin woonde een paar jaar geleden op een woonboot vlakbij Heerenveen. Ik kwam haar daar regelmatig opzoeken, vooral op zomerse dagen. Heerlijk om op het dek van de zon te genieten met een paar wijntjes, af en toe een duik in het water nemen en de zon in het water zien zakken! Het wonen daar wordt trouwens wel geromantiseerd. Je hebt er veel vrijheid en privacy, maar het kost wel veel onderhoud en in de wintermaanden is het snel koud. Je moet er dus wat voor over hebben.
Tenthuisje
Op mijn 18e sliep ik vijf maanden in een tenthuisje op een camping op Vlieland samen met heel veel andere collega’s. Er stonden er drie op het terrein. Een gezamenlijk tenthuisje met een tafel, koelkast, bank en tv. Een tenthuisje voor de vrouwen en één voor de mannen. In zo’n tenthuisje stonden dan een aantal stapelbedden. Ik kwam er in april te wonen, toen de camping net open ging. Vanwege de kou was het wonen in een tenthuisje wel even wennen, maar al snel wilde ik niet anders. Mijn liefde voor het eilandleven en het strand is hier ontstaan. Hier besefte ik dat ik helemaal geen luxe in mijn leven nodig had. Sterker nog: hoe minder luxe, hoe meer ik van de kleine dingen geniet.
Tuinhuisje
Een jaar of tien geleden sliep ik een week met familie in een knus tuinhuisje op Vlieland. Midden in de winter. Knusheid alom: bordspelletjes spelen, glühwein drinken en in stapelbedden slapen. Er viel zelfs een beetje sneeuw in die week. Als woonbestemming is een tuinhuisje wel wat lastiger. Je mag namelijk niet permanent in een tuinhuis wonen omdat het gezien wordt als een recreatiewoning.
Een huis op palen
In 2018 reisden vriendin Ingrid en ik door Azië. We genoten het meest van plekken waar weinig toeristen waren. In een vissersdorpje aan het Tonlé Sapmeer in Cambodja waren we op dat moment zelfs de enige toeristen. Hier zijn drijvende dorpjes waar houten huizen op metershoge palen te vinden zijn. In het regenseizoen staat het water tot net onder de huizen, dus die hoge palen zijn wel noodzakelijk. Alles was onalledaags aan dit huis. Zo sliepen we op bedden die aan het plafond hingen (soort schommelbedden). Ook sliepen we in één ruimte met het hele gezin, waaronder opa en oma en een kind van 2 jaar. Wilde je privacy, dan was de wc de enige ruimte waar wel een deur voor zat (gelukkig). Er was geen wifi en omdat we de enige toeristen waren voelde het heel speciaal om hier te zijn. Verreweg de meest bijzondere overnachting ooit!
Strandhutje
Ook bijzonder was het slapen in een strandhuisje. Het staat nog wel op mijn bucketlist om letterlijk op het strand te slapen. Dat je wakker word, de deur open doet en meteen met je voeten in het zand staat. Ik heb wel eens in een hoge bungalow aan het strand in Koh Jum (Thailand) geslapen. De blauw gekleurde bungalows met uitzicht op zee hadden een hoge ‘wauw-factor’.
Wildkamperen
Hutjes in Azië zijn al low-budget, maar wil je niks betalen aan een overnachting en lekker dichtbij huis blijven? Ga dan wildkamperen! Ingrid en ik deden dat in combinatie met twee dagen varen over de Friese meren. Koelbox en tentje mee en varen maar! Zo heb je een spotgoedkoop kampeertripje (wel even een boot regelen) midden in de natuur. Lekker wakker worden tussen de koeien en geiten. Met een gebroken rug, want ik vind een luchtbed altijd bijzonder oncomfortabel. Na één nacht verlang ik weer naar een gewoon matras. Gelukkig heb je tegenwoordig ook wel luchtbedden die bijna aanvoelen als een echt matras. Wildkamperen is trouwens bij wet verboden dus vind je dat te spannend, zoek dan gewoon een legale kampeerplek.
Homestays
In Azië slaap ik het liefst in homestays. Een kamer in een homestay is vaak zelfs goedkoper dan twee losse bedden in een hostel. Dus zeker als je met zijn tweeën bent zou ik dat sowieso verkiezen boven een kamer in een hostel. Liever wat privacy en geen kamergenoten die met veel kabaal de kamer binnenkomen of erger nog: mensen die zo heftig snurken dat zelfs oordoppen dit geluid niet dempen. Het leuke aan een homestay is ook dat je echt bij familie thuis slaapt. Je krijgt daardoor een inkijkje in het dagelijks leven van een local. Bovendien krijg je vaak nog goede tips of nemen de locals je zelfs mee op sleeptouw. Bijvoorbeeld naar een leuk lokaal eettentje die je normaal sneller voorbij zou lopen. Vooral in Sri Lanka heb ik goede ervaringen met slapen in homestays. De Sri Lankanen zijn er zo gastvrij dat ze je continue eten en drinken voorschotelen. Ook waarderen ze het enorm dat je gekozen hebt om in hun huis te overnachten. Het fijne is ook dat je geld echt bij hen terechtkomt en niet bij een grote organisatie of hotelketen. Mensen daar kunnen het geld van toerisme goed gebruiken. Zeker straks weer na de crisis. Ga je dan op reis, support dan zeker de locals!
Luxe op de Antillen
Alle overnachtingen die ik tot nu toe heb genoemd zijn vrij basic, maar ik kan een luxe bungalow ook wel waarderen. Zo boekte ik in 2016 voor het eerst in mijn leven een last-minute. Wekenlang speuren naar de beste aanbiedingen en uiteindelijk een pakketreis vinden van minder dan €500! Uitzicht op zee, felgekleurde bungalows, een zwembad en palmbomen: welkom in het paradijs! Qua luxe kan het zelfs nog beter, als ik met mijn vader en zusjes op Curaçao ben. We slapen dan bij familie in een ruime villa met zwembad en uitzicht op zee. Zoiets zou ik zelf nooit kunnen betalen, dus waardeer ik het des te meer dat ik de mogelijkheid heb om hier te kunnen overnachten.
Een matras op de grond
Dan gaan we van de meest luxe overnachting naar de meest basic overnachting. Op Bali heb ik eens een hostel geboekt waar je sliep op een matras in de buitenlucht. En in Thailand sliep ik met andere backpackers in een kale kamer met matrassen op de grond. Ik weet niet of ik hier nu nog voor zou kiezen, maar goedkoop zijn deze overnachtingen in ieder geval wel 😉