Bijzonder vrijwilligersproject in Tanzania

MINKE WINK

Soms ontmoet je iemand in je leven die meteen een plekje in je hart veroverd. Charles uit Tanzania is zo iemand. Charles woont samen met zijn vrouw, volwassen dochter en zoontje in een klein lokaal dorpje buiten de drukke stad Arusha in Tanzania. Hij zet zich met hart en ziel in voor de mensen in zijn community en vindt dat elk kind recht heeft op goed onderwijs. Met behulp van vrijwilligers en donaties heeft Charles een school gebouwd voor de kinderen in en buiten het dorp. Op deze manier wil hij ieder kind in de buurt de kans op goed onderwijs bieden.

Goed onderwijs is in Tanzania niet vanzelfsprekend. Buiten de niet al te beste overheidsscholen zijn er particuliere initiatieven zoals de school van Charles die volledig afhankelijk zijn van donaties en de schoolbijdrages. Er heerst nog altijd veel armoede in Tanzania en niet iedere ouder kan deze schoolbijdrage betalen. Charles wil geen kinderen weigeren en daarom zoekt hij altijd naar lokale en internationale sponsors om ook de kinderen uit arme families de kans te geven zichzelf te ontwikkelen. Hij wil voorkomen dat de kinderen op straat gaan rondzwerven en in uitzichtloze situaties terechtkomen.

Charles kent zowel de Tanzaniaanse onderwijscultuur als de Nederlandse. Hij is op uitnodiging een tijdje in Nederland geweest om meer over ons onderwijssysteem te leren. Hij combineert beide onderwijsculturen op een goede manier en probeert uit beide het beste te halen.

Kleuterschool en basisschool in Tanzania

Inmiddels gaan er meer dan honderd kinderen in de leeftijd tussen 3 en 10 jaar elke dag naar de school van Charles. De kinderen die ver weg wonen worden opgehaald door de schoolbus en de kinderen die dichtbij wonen gaan lopend naar school. Er zijn 2 schoolgebouwen met verschillende klassen. De jongste kinderen van 3 en 4 jaar worden opgevangen in de nursery school, vergelijkbaar met de kleuterschool in Nederland. De kinderen krijgen les in verschillende vakken waaronder Engels, rekenen, verzorging en hygiëne, en diverse creatieve vakken als muziek, zang, dans en sport. Naast onderwijs krijgen de kinderen hier 2 keer per dag een voedzame maaltijd.

Alle vakken worden in het Engels gegeven behalve de lessen Swahili. Dit zorgt ervoor dat de kinderen een betere start kunnen maken op de middelbare school en later sneller een baan kunnen krijgen, bijvoorbeeld in business of toerisme. Helaas is het niveau Engels dat de leerkrachten beheersen vaak erg eenvoudig en is het voor hen al een uitdaging om conversatielessen voor te bereiden. Gelukkig hebben de meeste leerkrachten met behulp van vrijwilligers hun Engels kunnen verbeteren en leren ze ook op een andere manier naar onderwijs kijken.

Op dit moment werken er 10 leerkrachten, 2 koks en een chauffeur op de school. Elke klas bestaat vaak uit 20 kinderen of meer en de leerkracht heeft niet altijd voldoende tijd om de kinderen wat meer individuele aandacht te kunnen geven. Daarom kunnen ze hier de hulp van vrijwilligers ontzettend goed gebruiken. Als vrijwilliger kun je de kinderen helpen bij de opdrachten waar ze het moeilijk mee hebben en ze wat persoonlijke aandacht geven. Dit wordt echt enorm gewaardeerd zowel door de kinderen als de leerkrachten.

Als vrijwilliger ben je hier niet om de leerkrachten te vervangen, dit is nooit de bedoeling. Op heel veel manieren kun je wel een essentiële bijdrage leveren. Denk aan educatief materiaal ontwikkelen, toetsen nakijken, leerlingen bijstaan in de lessen en zelfs bouwwerkzaamheden. Er wordt echt gekeken naar welke behoeften er op dat moment zijn en hoe jij hieraan kunt bijdragen als vrijwilliger. Een tijdje vrijwilligerswerk doen op deze school is echt ontzettend nuttig, dankbaar en leerzaam.

Verblijf in een gastgezin

Charles vangt de vrijwilligers op in zijn eigen huis dat op loopafstand ligt van de school. Hij heeft hiervoor speciaal een aparte slaapkamer en badkamer ingericht. Zijn vrouw Anna verzorgt de maaltijden voor de vrijwilligers. Naast een complete onderdompeling in de Tanzaniaanse cultuur is het echt een bijzondere ervaring om bij deze lieve en hartelijke mensen te mogen wonen.

Geen vrijwilligers vanwege corona

In januari dit jaar ging ik samen met Sandra en Esther op bezoek bij Charles en zijn school. Door de corona situatie zijn er sinds maart 2020 geen vrijwilligers meer op de school geweest en vanwege een tekort aan financiën zijn er veel dingen blijven liggen. Charles kijkt er heel erg naar uit om weer vrijwilligers in zijn school en bij hem thuis te verwelkomen. Hij kan de hulp ontzettend goed gebruiken.

Mocht het je leuk lijken om Charles een handje te helpen op zijn school en een tijdje in Tanzania te verblijven, neem dan gerust even contact met ons op! Bij Charles voel je je al snel thuis en word je compleet ondergedompeld in de gastvrije Tanzaniaanse cultuur. Een onvergetelijke ervaring!