Barichara, het mooiste dorpje in Colombia

MINKE WINK

Gek genoeg zie ik dit dorpje op bijna geen enkele Colombia reisroute terugkomen. Barichara is een ontzettend schattig dorpje met heuvelachtige keienstraatjes omringd door imposante bergen. De witgekalkte huisjes met hun kleurrijke deuren en rode daken lijken zo uit een sprookje te komen. Wauw! Volgens velen is Barichara het mooiste dorpje van Colombia en ik geloof het meteen. Niet voor niks wordt het prachtige Barichara vaak gebruikt als filmdecor voor Spaanse films.

Barichara werd in 1978 tot nationaal monument gekroond en is een van de meest perfect bewaard gebleven koloniale dorpen van Colombia. Maar ook de omgeving is adembenemend. Van eeuwenoude kerken en ambachtelijke workshops tot wandelingen langs oude handelswegen, in het slaperige Barichara is genoeg te doen!

Bekijk de prachtige kerken van Barichara

Voor elke straat in Barichara is er een prachtige koloniale kerk, kapel of kathedraal die erop wacht om ontdekt te worden. Neem een ​​stap terug in de tijd en ontdek enkele van de meest historische kerken in de regio, waarvan vele meer dan 200 jaar oud zijn.

De hoofdkerk in Barichara is de prachtige Catedral de la Inmaculada Concepcion die de architectuur van het centrale plein domineert. Vooral tijdens zonsondergang is het een plaatje wanneer de zon de kerk een oranje sinaasappel gloed geeft. De trappen die naar de kerk leiden zijn een heerlijke plek om te zitten, kijkend naar de wereld die voorbijgaat en genietend van de schoonheid van dit dorpje.

Capilla de Santa Bárbara is misschien niet zo indrukwekkend als de kathedraal van Barichara, maar toch is deze kerk ook zeker een bezoek waard. Gelegen op een heuvel aan de rand van het dorp en met een prachtig uitzicht over de daken van Barichara, is deze kleine kapel erg fotogeniek.

Loop de Camino Real naar Guane

Deze gemakkelijke wandeling van 9 kilometer (voornamelijk bergafwaarts) van Barichara naar het dichtstbijzijnde dorpje Guane, is een absolute must in Barichara. Guane is een piepklein charmant dorpje waar behalve een klein kerkje en verschillende lokale familie restaurants niet veel te beleven valt. De Camino Real is een oude handelsweg die door het prachtige landschap van Santander loopt. Deze twee uur durende wandeling neemt je mee door een verlaten kloof met prachtige uitzichten op de vallei beneden. De enige obstakels die je hier tegenkomt zijn een aantal grazende koeien, mekkerende geiten en soms een verdwaalde boer. Het kan midden op de dag best warm worden, dus zorg ervoor dat je ’s ochtends vroeg op pad gaat. Na een lunch in Guane kun je met een lokale bus vanaf het centrale plein weer terug naar boven, naar Barichara.

Dwaal door de prachtige straten

De straten van Barichara zijn de aantrekkingskracht van het dorp. Er is geen betere manier om dit dorpje te waarderen dan door er een paar uur doelloos doorheen te dwalen. Met een groot aantal mooie cafés, ambachtelijke boetiekjes en fotogenieke straattaferelen zou een reis naar Barichara niet compleet zijn zonder de tijd te nemen om zijn pittoreske straatjes te verkennen.

Geniet van het uitzicht bij El Mirador

Barichara ligt op een heuvelrug en hierdoor kun je er genieten van prachtige uitzichten op de bergachtige omgeving. En de beste plek om die panorama’s te bewonderen? Vanaf uitkijkpunt El Mirador. Dit uitkijkpunt ligt aan de westelijke rand van het dorp. Een klein overdekt observatiedek hier biedt een spectaculair uitzicht over de omliggende bergen en de kolkende rivier beneden.

Ontdek Bioparque Móncora

Bioparque Móncora zet zich in voor de bescherming van droge tropische bossen zoals die rond Barichara. Je kunt hier een korte wandeling maken over een aantal wandelpaden en meer te weten komen over de inheemse plantensoorten in dit gebied. Daarnaast is het een geweldige plek voor een picknick en om te genieten van het prachtige uitzicht op de vallei.  

Volg een lokale ambachtelijke workshop

In Barichara wonen veel lokale kunstenaars en ambachtslieden. Er zijn veel onafhankelijke galerijen, werkplaatsen en handwerkwinkels, waarvan vele bezoekers verwelkomen. Niet alleen om de kunstenaars aan het werk te zien, maar ook om zelf aan de slag te gaan. Bezoek bijvoorbeeld een papiermakerij, volg een viltworkshop of leer weven.

Eet in een lokaal restaurant

Er zijn genoeg leuke lokale restaurants in Barichara waar je heerlijk kunt eten. Ga naar 7 Tigres voor de lekkerste pizza. Of geniet van een vegetarische maaltijd bij Shambalá. En voor mega grote arepa’s voor een prikje zit je bij El Patio op de juiste plek! Wil je echt iets typisch uit de regio proeven? Probeer dan gefrituurde mieren. Ja, echt 😉