Badhuizen in Budapest

MINKE WINK

Budapest, de hoofdstad van Hongarije, is een van de mooiste steden in het oosten van Europa. Het heuvelachtige Buda met al zijn burchten en het vlakke Pest waar het winkel- en zakencentrum zich bevindt vormen samen de stad Budapest die in tweeën wordt gesplitst door de Donau rivier. Aan deze rivier staan schitterende oude gebouwen en de klassieke stadsbruggen over de rivier verbinden beide stadsdelen met elkaar. Imposante brede straten worden afgewisseld door schilderachtige wijkjes met kleine straatjes en steegjes.

Deze stad is nog niet extreem toeristisch en vergeleken met andere Europese steden als Londen, Parijs en Barcelona een stuk goedkoper. Budapest biedt daarnaast een mix van culturen, historische rijkdommen en knusse cafeetjes.

Zowel in de zomer als in de winter is Budapest een geweldige bestemming voor een stedentrip. Vooral in de winter is Budapest ontzettend magisch en sprookjesachtig. Zeker rond de kersttijd is de stad buitengewoon romantisch met zijn vele kerstversieringen en typische kerstmarkten.

Maak lange wandelingen door de stad, duik een cafeetje in voor een warme goulashsoep en badder in de thermale baden in de beste badhuizen. Budapest is een absolute aanrader!

Hongaarse Badhuizen

Zo fijn! Vooral in de winter is het echt een must om naar een van de vele betaalbare badhuizen te gaan in Budapest. Het bekendste badhuis in Budapest (en een van de grootste in Europa) is het Széchenyi badhuis in het Stadspark. Zelfs in de winter kun je hier in de buitenbaden genieten van de hoge temperatuur van het water en de oude mannetjes die een potje schaken op een van de drijvende schaakborden. Het Széchenyi badhuis is namelijk niet alleen populair onder toeristen. Ook de Hongaren bezoeken ‘s avonds na hun werk het badhuis om even te ontspannen.

Terror Háza Museum

Een nogal dubieus museum en ook niet bepaald de leukste bezienswaardigheid maar toch is een bezoek aan dit museum echt aan te raden. Het museum wijd zich aan de zeer recente geschiedenis van Hongarije, de terreur van de facisten gevolgd door die van de communisten. Echt heel interessant.

Parlementsgebouw

Aan de Donau domineert het indrukwekkende Hongaarse parlementsgebouw. Het gotische bouwwerk is het grootste parlementsgebouw van Europa en het meest gefotografeerde gebouw in Budapest. Zowel van binnen als van buiten schitterend om te zien.

Centrale Markthal

Dit is dé plek om souvenirs in te slaan evenals een perfecte locatie voor het uitproberen van Hongaarse lekkernijen. De Centrale Markthal is een enorme overdekte markt van twee verdiepingen. Op de begane grond vind je levensmiddelen zoals groente, fruit, kaas, vleeswaren, kruiden en delicatessen, en op de bovenverdieping zijn eetgelegenheden en souvenirkraampjes.

Géllertheuvel

In het stadsdeel Pest vlakbij de Donau ligt de Gellértheuvel. Bovenop de heuvel bevinden zich een kasteel en het vrijheidsbeeld maar de echte bezienswaardigheid voor mij is het adembenemende uitzicht over Budapest. Je kunt een rondje om het kasteel lopen voor een uitzicht over alle kanten van deze geweldige stad. Absoluut doen!