Backpacken in de Balkan

SANDRA WINK

Bij het woord backpacken dacht ik altijd aan verre bestemmingen als Azië of Zuid Amerika. Nooit kwam Europa in me op, terwijl het zo’n perfecte bestemming is om doorheen te reizen, ook met een low budget!

Samen met Esther maakte ik een reis van bijna vier weken langs de kust van Kroatië, Montenegro, Albanië en Griekenland. Met als kers op de taart het picture perfect eiland Santorini. We delen graag onze planning en een overzicht van de kosten.

Midden in het hoogseizoen, met het lokale openbaar vervoer en met voornamelijk overnachtingen in hostels hebben we een aardige budget rondreis gemaakt! Vanwege het hoogseizoen is het wel noodzakelijk om veel van tevoren te reserveren en liggen de prijzen hoger dan buiten de vakantieperiode.

Voor onze reis zag onze vaste planning er als volgt uit.

Dag 1: vlucht Amsterdam – Split
Dag 2: Split
Dag 3: Split
Dag 4: reizen naar Dubrovnik
Dag 5: Dubrovnik
Dag 6: Dubrovnik
Dag 7: reizen naar Budva
Dag 8: Budva
Dag 9: Budva → dagtour Bay of Kotor/Lovcen National Park
Dag 10: reizen naar Saranda (11h)
Dag 11: Saranda
Dag 12: Saranda
Dag 13: Saranda
Dag 14: Saranda
Dag 15: reizen naar Kalambaka
Dag 16: Meteora
Dag 17: reizen naar Athene (5h)
Dag 18: reizen naar Santorini (boot 30 euro)
Dag 19: Santorini
Dag 20: Santorini
Dag 21: Santorini
Dag 22: Santorini
Dag 23: Santorini
Dag 24: vlucht Santorini – Eindhoven

We boekten twee enkele vluchten met Easyjet en Transavia en zijn daarna de reis gaan invullen. Achteraf hadden we graag de Plitvice meren willen bezoeken, maar een dagtour vanuit Split is erg lang en bijna niet haalbaar. Budva in Montenegro was iets te kort want we hadden niet verwacht dat dit schilderachtige landje zo geweldig dit zou zijn! Saranda in Albanië was daarentegen iets te lang omdat er naast de prachtige stranden niet veel te beleven was.

De landen zelf verschillen erg van elkaar. Zo is Kroatië al jaren een populair vakantieland onder de Nederlanders en waren er voornamelijk Russen in Montenegro aan het feestvieren. Albanië is een van de armste landen van Europa en dat was ook te merken. Onafgemaakte gebouwen en een stugge bevolking die niet gewend was aan toeristen uit het westen. Daarentegen zijn de uitgestrekte stranden echt paradijselijk en is het een spotgoedkoop land om doorheen te reizen.

Het binnenland van Griekenland is ook erg onderontwikkeld vergeleken met de bekende idyllische eilanden. Een van de hoogtepunten in Griekenland is Meteora, een surrealistische wereld en absoluut de moeite waard om te bezoeken. En Santorini, tsja, dat is gewoon écht een plaatje en een perfecte afsluiter van je reis.

Benieuwd naar hoeveel zo’n reis kost? We zetten alle kosten voor je op een rij. Het totale bedrag aan reiskosten, inclusief vliegtickets was voor ons 545 euro. Wanneer je dit opsplitst ziet het er zo uit:

vlucht Amsterdam – Split: 80 euro
Bus Split – Dubrovnik: 18 euro, 4,5h
Bus Dubrovnik – Budva: 20 euro, 3h
Bus Budva – Tirana: 35 euro, 5h
Bus Tirana – Saranda: 8,50 euro, 7h
Bus Saranda – Ioannina (direct):
(Bus Saranda – Kakavia: Bus Kakavia – Ioannina: 4,40 euro)
Bus Ioannina – Trikala: 13,10 euro
Bus Trikala – Kalambaka: 2 euro
Bus Trikala – Athene: 27 euro, 4,5h (vertrek tijd 7.00h)
Boot Athene – Santorini: 40 euro
vlucht Santorini – Amsterdam: 265 euro

De prijzen kunnen wel verschillen afhankelijk van de periode waarin je reist en hoe ver van tevoren je alles geboekt hebt.

Vanwege het hoogseizoen hebben we alle hostels van tevoren geboekt om niet voor een dichte deur te komen te staan. Het totaalbedrag voor alle overnachtingen was 325 euro per persoon.

Terrace Guesthouse, Split – 3 nachten,  50 euro p.p.
Family Glavinic, Dubrovnik – 3 nachten, 50 euro p.p.
Montenegro Hostel, Budva – 3 nachten, 45 euro p.p.
Hairy Lemon Hostel, Saranda – 5 nachten, 48 euro p.p.
Tsikeli Hotel, Kalambaka – 2 nachten, 34 euro p.p.
Zorbas hotel, Athene – 1 nacht, 8 euro p.p.
Holiday Beach Resort, Santorini – 6 nachten, 90 euro p.p.

Het waren allemaal prima hostels, sommigen inclusief een lekker ontbijt. We sliepen ook niet vaak in dorms tijdens de reis. Het hostel in Athene was wel echt dramatisch, teveel mensen in een kamer gepropt en het bed viel nog net niet van ellende uit elkaar. Maar goed, dit hostel was dan ook spotgoedkoop vergeleken met de andere hostels 🙂

Beginnen alle getallen al op je scherm te dansen? We zijn er bijna! Na een heleboel reserveringen is het ook handig om te weten hoeveel geld je mee zou kunnen nemen. Wij kwamen op een totaal bedrag van 880 euro:

Hostels kosten ter plaatse betalen: 280 euro
Kosten aan eten: 200 euro
Kosten aan drinken: 100 euro
Dag tours: 100 euro
Reiskosten: 200 euro

Dus, als je alles bij elkaar optelt, vluchten (345 euro), hostels (325 euro) en overige uitgaven (600) kom je op een totaalbedrag van 1270 euro. En ongetwijfeld liggen de prijzen lager als je buiten het hoogseizoen reist!

 

Kortom, wil je graag backpacken maar heb je geen budget om naar de andere kant van de wereld te vliegen? De Balkan route is een goed alternatief om rond te reizen met een budget en veel landen te zien!