Avontuurlijke kampeerreis door Afrika

MINKE WINK

Een groepsrondreis? Dat is toch niks voor mij? Ik zie bij groepsreizen altijd meteen een soort hopeloze groep senioren voor me die non-stop vragen stellen aan de gids en steeds bij het handje moeten worden gehouden.

Dit hardnekkige vooroordeel werd meteen van tafel geveegd toen ik via mijn werk de kans kreeg om een groepsreis te maken door Afrika. Van Kaapstad door Namibië, Botswana en Zambia naar Victoria Falls, of zelfs verder naar Malawi en Tanzania. Dat is bijna half Afrika door en dat allemaal over land. Hoe gaaf is dat? Yes, dit wil ik!

Ik werd zo enthousiast dat ik besloot om voor de kampeerreis van Kaapstad naar Dar es Salaam te gaan zodat ik de projectbezoeken in Tanzania erachteraan kon plakken. Een werk-fun trip van 6 weken in totaal, waarvan 31 dagen lang een groepsreis door Afrika met het grootste gedeelte kamperen in de natuur. Wauw, avontuurlijk én betaalbaar!

In deze blog vertel ik meer over mijn ervaringen met deze kampeerrondreis, wat je kunt verwachten en natuurlijk waarom ik vind dat je een kampeerreis door Afrika echt op je bucketlist moet zetten 😉

De medereizigers

Vrij last minute besluit een vriend van mij me te vergezellen op deze trip. Erg fijn en gezellig natuurlijk! Nu ben ik niet alleen. Achteraf gezien ben ik dat sowieso niet want de groep waar ik mee op reis ga is erg divers met reizigers van verschillende leeftijden uit veel verschillende landen. Een aantal koppels, best wat alleen-reizigers, een vriendinnengroepje en een familie uit Australië. Mijn vooroordeel over groepsreizen kan ik nogmaals van tafel vegen na de eerste ontmoeting met de groep in Kaapstad. Wat een super leuke, gemixte groep zeer bereisde medereizigers!

Een kampeerreis door Afrika is niet echt een standaard reis en er komt weinig luxe en comfort bij kijken. De meeste reizigers die hiervoor kiezen zijn gemiddeld tussen 20 en 45 jaar oud en hebben vaak al best wel wat van de wereld gezien. Het zijn vaak reizigers die normaal met huurauto en openbaar vervoer rondreizen of backpacken, maar dit in Afrika liever niet doen.

Lokale gidsen

Tijdens een kampeerreis gaan er altijd 2 gidsen mee. Een van deze gidsen zorgt elke dag voor ontbijt, lunch en avondeten. De andere gids zorgt ervoor dat alles goed geregeld is. Hij of zij doet elke avond een briefing en vertelt wat er de volgende dag op de planning staat. Ook voor alle vragen is deze gids het aanspreekpunt. De gidsen zitten samen voorin en wisselen het besturen van de truck af.

Met een truck over Afrikaanse zandwegen

Een truck? Ja, dat klopt. Niet alle Afrikaanse wegen zijn begaanbaar met een standaard toeristenbus en daarom reis je in een overland truck. Een soort tot bus omgebouwde truck. Voorin zitten de gidsen en achterin zit je met je nieuwe truckfamilie. In de truck is plek voor 18 tot 24 reizigers in totaal en de stoelen worden onderling gerouleerd zodat iedereen in ieder geval een paar keer op de beste plekjes zit. Via een tussenraampje kan de gids met de reizigers communiceren. Elke truck heeft zijn eigen naam zodat je hem bij stops weer makkelijk terug kunt vinden. Onderweg kom je namelijk ook andere overland trucks tegen die een andere route doen of dezelfde route andersom maken. Het zou een beetje sneu zijn als je in de verkeerde truck terechtkomt en weer terug reist. Vandaar de trucknamen als herkenningspunt 😉

Op sommige dagen zit je vele uren achter elkaar in de truck. Om van A naar B te reizen ben je langer onderweg dan normaal omdat de wegen in Afrika niet overal optimaal zijn. En daarbij moet je soms lang wachten bij grensovergangen voordat alle visa geregeld zijn. Dus laat tijd en planning los, en neem spelletjes, een lange lijst muziek en een dik boek mee. Of praat gezellig met je medereizigers en geniet van de ‘African massage’ onderweg. Ook het onderweg zijn in Afrika in een overland truck is een ervaring op zich!

Slapen in koepeltentjes onder de sterrenhemel

Behalve een paar overnachtingen in steden, slaap je voornamelijk in een tent. De tent wordt geregeld en deze mag je zelf opzetten. Als je alleen reist deel je de tent met iemand van hetzelfde geslacht. Voor een kleine meerprijs kun je ook een eigen tent krijgen en een eigen kamer in de hotels. Een slaapmatje wordt ook geregeld, maar je neemt zelf een slaapzak en een kussentje mee.

De meeste campings waar je overnacht liggen ver van de bewoonde wereld in natuurgebieden of nationale parken. Het kan dus ook zomaar gebeuren dat er wilde dieren over de camping lopen of dat je vanuit je tent het gebrul van een leeuw of nijlpaard hoort. Een bijzondere ervaring! Er zijn wel altijd faciliteiten als toiletten en op z’n minst een koude douche. Vaak is er zelfs een gemeenschappelijke bar of ruimte waar je bij kunt komen met een lekker koud drankje. En sommige campings hebben zelfs een zwembad. Aan het eind van een lange reisdag op een camping met bar én zwembad arriveren is echt een feestje!

Maaltijden inclusief

De meeste maaltijden zijn tijdens de reis inbegrepen. Deze worden bereidt door een van de gidsen. Het eten is erg voedzaam en afwisselend. Er is altijd genoeg eten naar mijn ervaring. Meestal krijg je ontbijt en avondeten op een camping en eet je de lunch onderweg. Opruimen en afwassen doe je trouwens wel zelf. Het eten is altijd een moment waarbij je met de hele groep gezellig samen bent. Na het avondeten wordt vaak een kampvuur gemaakt en is er tijd om even bij te kletsen.

Onderweg zijn er genoeg momenten dat je de tijd krijgt om zelf wat snacks en drankjes te kopen. Achter in de truck is een grote koelbox waar je gekochte drankjes kunt bewaren.

Hoe lang ben je onderweg?

In principe kun je deze kampeerrondreizen vanaf 4 dagen maken. Erg ver kom je dan natuurlijk niet. Dus beter maak je daar 4 weken van. In die tijd kun je de reis van Kaapstad naar Victoria Falls maken en nog een aantal dagen in Kaapstad en Victoria Falls blijven. Je komt dan langs de mooiste hoogtepunten en deze reis is het meest afwisselend. Heb je langer de tijd? Dat is alleen maar beter! Dan kun je ervoor kiezen om door te reizen naar Dar es Salaam in Tanzania of zelfs naar Nairobi in Kenia zodat je de hoogtepunten in Tanzania ook nog meepakt. Voor die laatste reis heb je wel zeker anderhalve maand nodig, maar dan heb je in een relatief korte tijd echt ontzettend veel gezien. Reken nog eens 3 weken extra als je de hoogtepunten in Zuid-Afrika ook mee wilt pakken. Je begint de reis dan in Johannesburg in plaats van Kaapstad. Genoeg mogelijkheden dus!

De route en hoogtepunten

Zelf heb ik de route van Kaapstad naar Dar es Salaam gedaan. In de eerste 3 weken reis je dan van Kaapstad naar Victoria Falls en val je van de ene unieke belevenis in de andere. Niet normaal, wat een gave dingen je onderweg te zien krijgt! Safari’s, cultuur en natuur, alles komt voorbij.

Na Victoria Falls reis je met een gedeeltelijk nieuwe groep verder door Zambia en Malawi naar Tanzania. Dit zijn de laatste 11 dagen van de reis. Je gaat op safari en bezoekt het indrukwekkende Lake Malawi waar je de liefste mensen in Afrika ontmoet. Na een laatste safari in Tanzania, eindigt de reis in de chaotische hoofdstad Dar es Salaam.

Vergeleken met het eerste stuk is het tweede gedeelte een stuk ongerepter, authentieker en primitiever. Dit is het echte Afrika met alleen maar zandwegen. Er zitten een aantal lange reisdagen tussen. Wees dus voorbereid op een aantal dagen ‘African massage’ in de truck. Desalniettemin zou ik de laatste 10 dagen aan de reis toevoegen want het geeft de reis een nóg completer en afwisselender beeld van Afrika.

Enne… Safe the best for last. Nu je toch in Tanzania bent, kun je dit land prima op eigen gelegenheid verkennen. Ga op safari in de noordelijke parken en relax op de stranden van Zanzibar. En als je niet genoeg tijd hebt dan heb je nog een hele goede reden om weer eens terug te keren naar Afrika.

Dag 1 t/m 3 – Een heel klein stukje Zuid-Afrika

De kampeerrondreis start in het centrum van Kaapstad en vanuit deze stad reis je naar het noorden richting Namibië. Behalve een laatste blik op de Tafelberg, krijg je tijdens deze rondreis niets te zien van Kaapstad. En dat is zonde. Want Kaapstad is ronduit geweldig! Het is één van mijn favoriete steden ter wereld. Zorg er dus voor dat je een aantal dagen (het liefst een week) voor de start van de rondreis al in Kaapstad bent zodat je deze stad van onder tot boven kunt ervaren. Check mijn Kaapstad tips voor inspiratie.

Zuid-Afrika staat bekend om haar heerlijke wijnen en daar ga je van proeven in de Cederberg regio. Je bezoekt een prachtige wijnboerderij waar je kennismaakt met verschillende wijnen en natuurlijk mag proeven. Daarna vervolg je de reis naar het noorden. Van het berglandschap in Cederbergen kom je meer en meer in woestijnachtig gebied. Je passeert het afgelegen plaatsje Springbok en gaat kamperen aan de Gariep rivier op de grens tussen Zuid-Afrika en Namibië. Dit is de langste rivier in Zuid-Afrika die helemaal in het oosten in Lesotho begint. Als je wilt heb je hier de mogelijkheid om te gaan kajakken voordat je de grens met Namibië oversteekt. Een aanrader!

Dag 4 t/m 13 – Niemandsland in Namibië

De meeste dagen tijdens deze kampeerrondreis spendeer je in Namibië. Absoluut geen straf want hier vind je ook de meeste hoogtepunten die je echt niet mag missen.

De reis in Namibië begint in het indrukwekkende Fish River Canyon. Deze kloof is in de loop van duizenden jaren door de krachten van de Fish rivier uitgesleten. Je geniet hier van prachtige uitzichten bij zonsondergang of zonsopkomst.

Het hoogtepunt in Namibië is het Namib Naukluft National Park. Het is één van de oudste woestijnen ter wereld met de hoogste zandduinen van Namibië. Voor zonsopgang vertrek je naar Dune 45. Het gebied rondom deze bekende duin wordt gekenmerkt door de hoogste zandduinen ter wereld. Na een klim van 200 meter door het mulle zand word je beloond met een spectaculaire zonsopgang in een omgeving van vijftig verschillende tinten oranje.

Vervolgens ga je met een jeep verder het park in naar Sossusvlei en Deadvlei. Sossusvlei ligt midden in de Namib woestijn en staat bekend om haar hoge en rode zandduinen, afgewisseld met lege en droge vlaktes. Je vindt hier de oudste en hoogste zandduinen ter wereld! De rode kleur van de duinen is ontstaan door de hoge concentratie ijzer in de grond. Deadvlei is een droge vlakte met eenzame bomen. De combinatie van rode zandduinen en verdroogde bomen maken van het geheel een surrealistisch tafereel.

De reis gaat verder naar de kust van Namibië en het plaatsje Swakopmund. In dit plaatsje verblijf je 2 nachten in een hotel en heb je de mogelijkheid om verschillende activiteiten te gaan doen als quadbiken, zandboarden en skydiven. Of geniet van een paar dagen rust en de luxe van een hotel want daarna gaat de reis verder naar Spitzkoppe waar je onder de sterrenhemel gaat slapen op een camping met enkel een bushtoilet. Spitzkoppe is een indrukwekkend berggebied waar nog veel bijzondere oude rotstekeningen te vinden zijn. De zonsondergang is hier magisch.

Eindelijk op safari! De laatste bijzondere stop in Namibië is Etosha National Park. Etosha wordt gezien als één van de mooiste parken van Zuidelijk Afrika. De weinig begroeide graslanden geven unieke mogelijkheden om veel dieren te kunnen spotten.

Na een korte stop in Windhoek steek je de grens over naar Botswana.

Dag 14 t/m 18 – Het grootste moerasland ter wereld in Botswana

In Botswana begint de reis in een klein deel van de Kalahari woestijn. Hier ontmoet je de lokale San Bosjesmannen die je meer laten zien over hun manier van leven.

Van woestijn naar wetland. Welkom in het grootste moerasgebied ter wereld. De Okavango Delta is een immens groot netwerk van rivieren en moerassen en het leefgebied van heel veel dieren. Als je wilt kun je in een klein vliegtuigje stappen en dit spektakel van bovenaf bewonderen. De dagen erna ga je de Okavango Delta daadwerkelijk in en maak je verschillende wandelingen en boottochten. Zowel vanuit de lucht als vanaf de grond en het water is dit een onvergetelijke ervaring!

De laatste hoogtepunten in Botswana zijn de Chobe rivier en Chobe National Park. De Chobe rivier ligt bomvol nijlpaarden die je te zien krijgt tijdens een boottocht. Met een jeep ga je op safari in Chobe National Park. Hier wandelt Afrika’s grootste populatie olifanten tussen de zebra’s, leeuwen, giraffen en nog veel meer dieren.

Dag 19 en 20 – De Victoria watervallen, het hoogtepunt in Zimbabwe

Vanuit Botswana steek je de grens over naar Zimbabwe voor één van de bekendste trekpleisters in Afrika. Namelijk de indrukwekkende Victoria Watervallen, een schitterend natuurspektakel op de grens van Zambia en Zimbabwe. Dit onophoudelijke watergordijn is het breedste van Afrika en de aparte vorm van de watervallen maakt dat je ze over de gehele breedte kunt bekijken vanaf één punt. Bewonder de watervallen zowel in Zimbabwe als over de grens in Zambia. Of geniet van een bucketlist momentje als je in een helikopter boven de watervallen hangt.

Dag 21 t/m 24 – Op safari in Zambia

Je vervolgt je reis vanuit Victoria Falls en na 2 dagen reizen door Zambia kom je aan in één van de mooiste safariparken in Afrika. Je gaat op jeepsafari in South Luangwa National Park. Hier spot je leeuwen, olifanten en nog veel meer bijzondere dieren.

Dag 25 t/m 28 – Malawi, het warme hart van Afrika

Welkom in het warme hart van Afrika! Ondanks dat het een van de armste landen ter wereld is staat Malawi bekend als een van de meest vriendelijke en veilige landen van Afrika. De behulpzame en gastvrije bevolking lacht je overal toe. Je verblijft meerdere dagen aan de oevers van Lake Malawi, één van de mooiste en grootste meren in Afrika. Hier maak je kennis met de goedlachse lokale bevolking.

Dag 29 t/m 31 – Laatste safari in Tanzania

Vanuit Malawi steek je de grens over naar buurland Tanzania. Hier maak je nog een laatste jeepsafari in Mikumi National Park voordat de reis eindigt in het chaotische Dar es Salaam. Vanuit Dar es Salaam kun je gemakkelijk terugvliegen of doorreizen naar de noordelijke safariparken in Tanzania en naar tropisch Zanzibar.

Beste reistijd

De beste reistijd voor deze kampeerrondreis? Dat is heel lastig te zeggen omdat je door 7 verschillende landen reist en een half continent doorkruist. Zelf reisde ik in december en januari en ik vond het een stuk heter en regenachtiger dan ik van tevoren had verwacht. In Zuid-Afrika zijn de temperaturen rond deze periode echt prima, maar in buurland Namibië is het bloedheet. In Botswana regent het best veel en in deze maanden staan de Victoria watervallen in de buurlanden Zambia en Zimbabwe dan weer bijna droog.

Het is onmogelijk om overal in de beste reistijd te zitten. Regen en hitte horen er nou eenmaal bij in Afrika. Mijn tip is om van tevoren te bedenken voor welk land of welke landen je het belangrijk vind om er in de beste reistijd te zijn en voor die maanden te kiezen. Of kijk gewoon wanneer je kunt, want in principe maakt het niet zoveel uit. Ondanks de regen, hitte en drogere watervallen heb ik voor mijn gevoel niet een minder indrukwekkende reis gemaakt.

Wat neem je mee?

In ieder geval geen koffer. In de truck is geen ruimte voor koffers. Je kunt het beste een backpack (55-75 liter) en een kleinere rugzak meenemen. Iedereen krijgt voor vertrek een bagagekluis in de truck waar een nummer aan gekoppeld is. Tijdens de reis gebruik je steeds jouw eigen bagagekluis voor je backpack. In je kleinere rugzak kun je de spullen stoppen die je onderweg nodig hebt zoals je e-reader of boeken, spelletjes, portemonnee en dergelijke. Deze kun je onder of boven je stoel opbergen.

In welk seizoen je ook gaat reizen, neem altijd warme kleding en een regenjas of poncho mee. ’s Avonds kan het afkoelen en op sommige plekken in Afrika kan het weer erg wisselend zijn. Wees echt voorbereid op alle weertypen. Ze komen voorbij.

Kampeerspullen hoef je gelukkig niet mee te nemen, hier wordt voor gezorgd. Neem wel zelf een slaapzak en kussentje mee. En een (hoofd)zaklamp is ook wel handig.

Visa regelen

Omdat je door verschillende landen reist heb je meerdere visa nodig. De meeste visa kun je prima ter plaatse aan de grens kopen. En dat doen ook de meeste reizigers. Zorg ervoor dat je altijd nette briefjes Amerikaanse dollars bij je hebt waarmee je kunt betalen. In Afrika veranderen de regels met betrekking tot visa nog wel eens. Daarom doe je er goed aan om in ieder geval 2 maanden voor vertrek per land uit te zoeken of je een visum nodig hebt en of je deze aan de landgrens kunt kopen. Mocht dit niet kunnen dan heb je nog voldoende tijd om het visum van tevoren al te regelen. Hiervoor kun je een visumbureau inschakelen. Via een visumbureau kun je ook meerdere visa voor verschillende landen aanvragen. Wel zo makkelijk!

Meer tips en inspiratie?

Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld en geef je niet zoveel om luxe en comfort? Vind je het een veilig idee dat alles geregeld is en dat je samen met een gids in een groep op pad gaat? En heb je niet een mega budget voor een reis door Afrika? Of je nu van plan bent om alleen te gaan reizen of samen met iemand, een kampeerreis door Afrika is een unieke en onvergetelijke ervaring die een plekje verdient op je bucketlist. 

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? 😉

Ik heb verschillende reisvideo’s gemaakt van alle hoogtepunten in de landen waar ik ben geweest. Deze video’s geven je een heel goed beeld van wat je te zien krijgt tijdens deze kampeerrondreis, maar ook van de campings, het campingleven en de overland truck.

Heb je specifieke vragen? Stuur me gerust een mailtje of een berichtje via Facebook of Instagram.