All inclusive vakantie Egypte + tips

SANDRA WINK

Eén keer eerder heb ik een all inclusive vakantie gedaan in Lanzarote, toen Esther daar in een hotel werkte en wij met de familie haar kwamen opzoeken. Destijds zei ik nog: dit is één keer en nooit weer. Hoewel ik niet erg fan ben van dit concept, laat ik me ruim 10 jaar later toch verleiden door een goedkoop vliegticket naar Egypte. Met EasyJet vliegen Richard en ik voor 160 euro retour naar Hurghada. Een weekje in november. Terwijl in Nederland de dagen korter, grijzer en kouder worden verlang ik meer en meer naar zon en warmte. En hoewel we in oktober 2021 nog 2 weken door Italië hebben gereisd met de camper, is het idee van een all inclusive daarna wel heel aanlokkelijk. Niet meer zelf van A naar B rijden, geen zoektocht naar campings, supermarkten en tankstations, niet zelf koken en afwassen, kortom: alléén maar relaxen.

All inclusive resort in Hurghada

Na een zorgvuldige zoektocht op booking.com boek ik het Golden Beach Resort. Vanuit het vliegtuig zien we de stad Hurghada al opduiken. Het doet me denken aan Las Vegas. Zo midden in de woestijn is een complete stad uit de grond gestampt. Bouwen doen ze nog overal. Buiten het vliegveld staat een jongen met gouden tand ons op te wachten en hij brengt ons naar het resort. Hij spreekt gebrekkig Engels en het voelt alsof ik in een aflevering van ‘Oplichters aangepakt’ met Kees van der Spek zit. In het resort krioelt het van de toeristen en personeel. Alsof we als 2 buitenstaanders in Disneyland zijn neergezet. Alles is nep en gericht op vermaak en eten. Iedereen lijkt het normaal te vinden. We moeten duidelijk nog even wennen. De kamer is prima. We hebben uitzicht op een van de zwembaden.

Golden Beach Resort ligt aan het strand en heeft 4 zwembaden en meer dan 8 bars en restaurants. Er is een supermarkt, soort van kermis, nachtclub, mini shoppingmall, spa, tennisbanen en een fitnessruimte. Vooral dat laatste vinden we leuk. Ondanks het onbeperkt eten en drinken willen we wel fit blijven en bewegen, en beginnen we bijna elke dag met een workout. De loopband krakt bijna door als ik er op ren, maar verder is er materiaal genoeg om je een uurtje te vermaken.

Eten en drinken in een resort

Het buffet is elke keer een feestje. Wel is het bijzonder om te zien hoe hebzuchtig mensen worden zodra er iets onbeperkt is. Al voordat het restaurant open gaat staat er een rij. Eén keer sta ik voor 7 uur ’s ochtends te wachten voor het ontbijt en wanneer de deur wordt opengedaan zie ik de meest forse mensen fanatiek een sprintje trekken naar een tafel buiten en het buffet. Ik krijg de eerste dagen keuzestress van het buffet. Het krioelt overal van de mensen en blijkbaar is het heel normaal om voor te dringen. Toch willen we overal wat van proberen en hebben we de eerste dagen de neiging om elke maaltijd af te sluiten met toetjes en taartjes die op een van de vele tafels staan gepresenteerd. Richard en ik noemen het restaurant ook wel de vreetschuur. We kiezen voor het diner liever een restaurant uit zodat we kunnen kiezen van de kaart. 

Veel mensen beginnen ook direct na het ontbijt met alcohol drinken. De cocktails zijn mierzoet en bier en wijn is niet te drinken. We ontdekken onze eigen cocktail. Rum met soda water en limoen. Na  een enthousiast avondje eindig ik helaas zelf boven de wc.

Caïro en de piramides van Gizeh

Na 3 dagen relaxen aan het zwembad ben ik zo onrustig dat ik Richard overhaal om een tour te gaan doen. Via TripAdvisor vind ik een tour met hoge reviews. Eén WhatsAppje verder en de tour is geregeld. We zetten om 2 uur ’s nachts de wekker voor een 20 uur lange tour. We rijden ruim 6 uren door de woestijn om in de hoofdstad Caïro te komen. In de minivan val ik vrijwel direct in slaap en ik word half wakker bij een foodcourt waar we pauze houden. Het is nog pikdonker buiten en in en om de foodcourt zijn veel mensen, felle lichten en keiharde muziek dreunt door de speakers. Terwijl Richard en ik halfgaar een koffie drinken bij een statafel voelt het echt weer alsof ik aan het backpacken ben. Je zou zeggen dat ik me gezien de omstandigheden – gebroken nacht, keiharde muziek, slapen in een busje – gefrustreerd zou voelen, maar ik voel me gelukkiger dan ooit. Dit reisgevoel heb ik zo erg gemist. Niet weten waar en wanneer je wordt gedropt en hoe de dag eruit gaat zien behalve dan dat alles een verrassing is omdat je er zonder verwachtingen in gaat.

We rijden Caïro in en zien al het verkeer kriskras door elkaar heen gaan. Overal zijn mensen en lijkt het chaos. Ik bewonder het tafereel vanachter het raampje van de minivan en voel me sinds een hele lange tijd rustiger dan ooit. Behalve mijn zintuigen prikkelen denk ik verder aan helemaal niets. We bezoeken het Egyptisch museum, wat vies en druk is. Onze gids is wel heel goed en de rondleiding is kort. Vervolgens stappen we in een kitscherig bekleed motorbootje en varen we een stukje over de Nijl. Caïro heeft ruim 20 miljoen inwoners en is een behoorlijk moderne stad. Veel oude cruiseboten zijn omgebouwd tot restaurants of zelfs shoppingmalls.

Uiteraard zijn er ook verplichte stops tijdens een tour in Egypte. Zo worden we gedumpt in een papierwinkel en een parfumerie waar we ongevraagd een rondleiding krijgen en ze ‘subtiel’ dingen aan ons proberen te verkopen. We kunnen er wel om lachen.

De laatste stop is bij de piramides, iets waar ik de hele dag al naar uitkijk. De piramides van Gizeh in Egypte behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. De punten van de piramides zien we al terwijl we door Caïro rijden. Een heel onwerkelijk gezicht zo pal naast de stad. En wanneer we daadwerkelijk voor de piramides staan zijn we even stil, wat een indrukwekkend gezicht. Er zijn veel toeristen, waarvan de meesten op een kameel of paard zitten. Dit doen wij bewust niet. We vinden de rond zwervende Benno’s veel leuker. Die geven we water en veel aandacht. De tour is al met al super geregeld en ruim 6 uren later zijn we weer terug in het resort. Kosten van de tour: € 70,- p.p. inclusief lunch.

All inclusive ervaring in Egypte

In het resort is aan alles gedacht. Je komt echt niks tekort. Er zijn animatieteams en avondshows. We hebben niks daarvan gezien. We doen vaak spelletjes aan het einde van de middag en na het eten liggen we al snel weer voor pampus. Het personeel is super vriendelijk, bijna té vriendelijk. Later komen we erachter waarom. Voor elk klein dingetje wat ze voor je doen (drinken halen, vraag beantwoorden, deur openhouden) verwachten ze geld terug. Velen spreken Russisch en Duits. Dat zijn ook de meeste toeristen die je hier ziet. Erg druk voelt het hier niet. Weinig kinderen (gelukkig!) en in zo’n groot resort is er voldoende ruimte voor iedereen.

Het fijne van een all inclusive vakantie is dat je echt zeeën van tijd hebt. Alles is binnen handbereik. In mijn ervaring is het een hele relaxte manier van vakantie vieren en écht tot rust komen. Een weekje in een resort is dan ook lang genoeg. Je vertrekt weer voordat het eten je gaat vervelen of je je gaat irriteren aan hebberige toeristen en het personeel. Nadeel is wel dat de zon in Egypte al vrij snel onder gaat in november. Voor 4 uur ‘s middags zakt hij al richting de horizon en om 5 uur is het al pikdonker. In de ochtend kun je wel als je wilt vanaf 7 uur ’s ochtends zonnen.

Alleen maar in het resort blijven vind ik persoonlijk zonde. Doordat je een tour doet zie je ook nog iets van het echte Egypte dan alleen een Disneyland variant. Wel zijn de Egyptenaren hier opdringerig en voel je je een echte toerist omdat ze overal geld voor willen zien. Echt contact maken met de locals lukt daardoor iets minder dan wanneer je zou gaan backpacken (of een ander land bezoekt misschien).

Beste tips voor de goedkoopste all inclusive vakantie

Zonder de tours en extra’s betalen we slechts €380,- per persoon voor 8 dagen all inclusive. Je zou in principe verder niks hoeven uit te geven.

Met een tour en extra uitgaven (denk aan souvenirs, fooien en af en toe snacks) ben je nog een extra €100,- tot €200,- kwijt.

Mijn tips voor de goedkoopste all inclusive vakantie:

  • Zoek een los retourticket via de luchtvaartmaatschappij of bijvoorbeeld Skyscanner of Kiwi
  • Vliegtickets zijn het voordeligst als je buiten het hoogseizoen reist en op een doordeweekse dag vliegt.
  • Boek je accommodatie apart, via de website van de accommodatie of booking.com. Let goed op de reviews en de locatie van het resort.
  • Vraag bij aankomst een upgrade van je kamer aan (dit doen ze meestal zonder extra kosten).
  • Boek eventueel een losse tour bij een lokale touroperator. Via Tripadvisor kun je het beste zoeken en dan direct met een touroperator contact opnemen. De meesten hebben een WhatsApp nummer of e-mailadres op hun website staan.