8x wat te doen op Bonaire

MINKE WINK

Wat een heerlijk, relaxt en kleurrijk eiland! Mini-Nederland in een tropisch tintje. Overal vriendelijke ezels en zuurstokroze flamingo’s. Pareltjes van stranden. Rust en ruimte. Warmhartige mensen die je begroeten met een glimlach en bon dia. Ik ben verliefd, Bonaire heeft mijn hart gestolen.

Een reis naar Bonaire is een trip naar zon, zee en strand. Het eiland staat bekend als duikersparadijs, maar er is nog veel meer. Ik deel 8 leuke dingen die je kunt doen op Bonaire, waaronder een aantal originele uitjes die je misschien niet verwacht.

Zoutpannen en Slavenhuisjes

Als je naar het zuiden van Bonaire rijdt, zie je de eerste witte bulten in de zoutpannen al liggen. Sinds de Nederlanders voet op het eiland hebben gezet, wordt hier zout gewonnen. Hiervoor werden in eerste instantie slaven uit West-Afrika ingezet. De zoutvlaktes op Bonaire vormden een belangrijk onderdeel van de West-Indische Compagnie (WIC). Zout was belangrijk voor het conserveren van de vis, die vanuit de Cariben naar Europa werd verscheept. De zoutwinning werd na de afschaffing van de slavernij steeds minder rendabel. Toch wordt er tegenwoordig weer zout gewonnen op Bonaire, door het Canadese bedrijf Cargill dat de rechten heeft gekocht van de Nederlanders. Het enorme terrein waar het zout wordt gewonnen is dan ook privé eigendom en helaas niet toegankelijk voor toeristen.

Langs de zee in het zuiden staan een aantal kleine witte huisjes bij elkaar. En iets verderop staan dezelfde huisjes in een felgele kleur. Dit zijn de Slavenhuisjes. Hier sliepen vroeger de slavenarbeiders die op de nabijgelegen zoutpannen werkten. De huisjes zijn gemaakt van koraalstenen en slechts anderhalve meter hoog. Erg onwerkelijk als je je bedenkt dat hier soms hele families in woonden. De huisjes zijn een beschermd monument op Bonaire en een tastbare herinnering aan de rijke geschiedenis van het eiland.

Lunchen in een rode bus

Naast Te Amo Beach, vlakbij Kralendijk, staat een knalrode bus die fel afsteekt tegen de strakblauwe lucht. Dit is Stoked, een tot foodtruck omgebouwde typisch Engelse dubbeldekker waar je de lekkerste hamburgers kunt krijgen. Die kun je boven in de bus verorberen terwijl je geniet van een 360 graden uitzicht op het strand, de zee en Kralendijk. Echt een fantastisch plekje! Behalve op woensdag is Stoked elke dag geopend vanaf lunchtijd. Ook als je niet op het strand ligt, kun je er zo even langsrijden voor een fijne hamburger of wrap. Ik zeg, doen!

Van cactus naar cocktail

Wat niet mag ontbreken tijdens je verblijf op Bonaire is een bezoek aan de Cadushy Distillery. Hier wordt heerlijke likeur gemaakt van cactus. Je kunt deze kleine distilleerderij in het authentieke plaatsje Rincon gratis bezoeken.

Na de uitleg over hoe de verschillende likeuren worden gemaakt, krijg je een korte rondleiding en mag je zelfs alle likeuren proeven. Deze distilleerderij heeft voor elk Antilliaans eiland een unieke likeur gemaakt met als basis een kenmerkend ingrediënt van het desbetreffende eiland. Er is een speciale likeur voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint Eustatius. Voor Sint Maarten konden ze niks specifieks vinden, dus werd de zesde likeur ter ere van het Nederlands koningshuis een oranjelikeur. Op het terras in de kleurrijke en sfeervolle tuin kun je genieten van een cocktail gemaakt van één van de likeuren. En die smaken goed!

Op ezelsafari

Ezels zijn zo’n beetje het symbool van Bonaire. Je komt ze namelijk overal op het eiland tegen. En als je ze niet ziet dan geven de vele waarschuwingsborden langs de weg wel aan dat ze er zijn. Ezels hebben hier geen vijanden en daarom worden ze soms aangereden. Omdat er op een gegeven moment zoveel ezels op het eiland rondliepen en een gevaar vormden voor zichzelf en automobilisten, hebben de Nederlandse Marina en haar echtgenoot Ed het Donkey Sanctuary Bonaire opgezet. Hier worden zieke, gewonde, verweesde en mishandelde ezels opgevangen.

Er zijn inmiddels honderden ezels die door Donkey Santuary Bonaire worden opgevangen en voedsel, drinkwater en medische verzorging krijgen. De eigenaren en vrijwilligers zetten zich elke dag met hart en ziel in voor deze lieve dieren, en dat merk je! Met je bezoek steun je de opvang en kun je zelf lopend, op de fiets of met je huurauto de vrolijke ezels bewonderen. De nieuwsgierige ezels komen meteen op je af in de hoop dat je wat lekkers voor ze hebt meegenomen. Verlegen zijn ze niet. Als je het raam van de auto open hebt staan dan drukken ze zo hun kop naar binnen. Echt super grappig!

Avontuurlijk minigolfen

Alleen al vanwege deze originele plek en het verhaal erachter is Flamingo Adventure Golf absoluut een bezoek waard. Hans en Karin verruilden Capelle aan den IJssel voor Bonaire om hier hun droom op te bouwen, een mini adventure golfbaan met café restaurant. Met het populaire tv-programma Ik Vertrek genereerden ze in 2018 veel bekendheid met hun plannen.

Midgetgolf is hier een ware beleving tussen een leeuw, gorilla, piraat, Eiffeltoren, Micky Mouse en meer bijzondere beelden. Er zijn 18 leuke minigolfbanen met verschillende thema’s en ze zijn allemaal goed te doen. Vooral op zondag is het hier gezellig druk met voornamelijk Nederlanders die een poging wagen met een biertje in de hand. Boven op het terras geniet je van een koel drankje en een bord patat met een kroket of frikandel. De oer-Hollandse muziek en gezelligheid wordt er gratis bij geserveerd. Een heerlijk uitje voor aan het eind van de middag, als het niet meer zo warm is, of in de avond, dan zijn de banen goed verlicht.

Flamingo’s spotten

De stempel in je paspoort bij aankomst op Bonaire laat je al weten dat je op flamingo eiland bent belandt. Naast de naam van het vliegveld (Flamingo Airport), flamingo brievenbussen, flamingo street art en flamingo souvenirs vind je deze bijzondere vogels natuurlijk ook in levende roze lijve overal op het eiland.

Grote groepen flamingo’s vind je met name in het Gotomeer en het Pekelmeer. Het Pekelmeer ligt in het zuiden en wordt gebruikt om zout te winnen uit zeewater. Het lage zoute water heeft ervoor gezorgd dat de Caribische flamingo hier zijn natuurlijke leefomgeving heeft. Het Gotomeer ligt in het noorden en is het grootste zoutwatermeer op Bonaire. Het is een belangrijk broedgebied voor deze knalroze vogels. Wanneer je met je huurauto een rondje noorden en een rondje zuiden doet, kom je langs deze bijzondere meren. Met een beetje geluk wandelen de flamingo’s dicht genoeg bij de weg door het water, of zie je een roze zwerm door de lucht vliegen.

Kuieren door kleurrijk Kralendijk

Natuurlijk mag je tijdens een bezoek aan Bonaire de kleurrijke hoofdstad niet vergeten. Kralendijk voelt meer aan als een dorp dan een stad door de serene sfeer die er hangt. Slenter langs huizen in de knalkleuren geel, blauw, oranje en natuurlijk flamingo roze. Ga souvenir shoppen, koffie drinken op een terras, of maak een wandeling over de boulevard met de wind door je haren genietend van de zonsondergang.

Ga voor een heerlijke burger met friet en uitzicht op zee naar het populaire Karel’s Beach Bar op de pier. Voor een fijne cappuccino wandel je naar het kleurrijke Maya’s Corner Café. In de kleurrijke tuin bij het knusse La Cantina Cerveceria vind je de meest uitgebreide bierkaart en de lekkerste vis ooit. Probeer hier Bonaire Blond, hét lokale biertje van het eiland. Voor hemelse Cadushy likeur cocktails zit je op het terras bij Cuba Compagnie op de juiste plek. In Kralendijk zijn echt volop gezellige cafés en restaurants te vinden!

Meer weten over Bonaire? Bekijk ook eens onze andere blogs: