8x wat te doen in Kathmandu

MINKE WINK

Bijna elke reis naar Nepal begint in de hoofdstad Kathmandu. Een stad bomvol culturele en spirituele hoogtepunten waar je je zeker een paar dagen goed kunt vermaken. Van indrukwekkende hindoeïstische en boeddhistische tempels en kloosters tot doolhofstraatjes met kraampjes die streetfood, kruiden en souvenirs verkopen. Kathmandu is een fascinerende stad en een goede start van je reis door Nepal.

In deze blog deel ik 8 leuke dingen die je kunt doen in Kathmandu.

Aapjes kijken bij Swayambhunath

Letterlijk een hoogtepunt in Kathmandu dat je niet mag missen. De Swayambhunath wordt ook wel de Monkey tempel genoemd en dat is niet voor niks. Rondom de tempel krioelt het van de apen die je aanstaren in de hoop iets lekkers te scoren. Gelukkig blijven ze redelijk bescheiden en enigszins op afstand. Swayambhunath is voor boeddhisten de op één na heiligste plek in Kathmandu. Deze prachtige stoepa ligt op een heuvel met een mooi uitzicht over de stad. Om de stoepa te bereiken moet je dan ook eerst 365 stenen traptreden naar boven klimmen. Pittig, maar zeker de moeite waard!

Authentiek Ason

In de wijk Ason ervaar je het lokale leven in Kathmandu. Hier barst het van de kraampjes en winkeltjes. Je kijkt echt je ogen uit. Ondertussen slalommen de locals op hun scooters overal doorheen. Verdwaal in de kleine straatjes en laat vooral je zintuigen het werk doen.

Toeristisch Thamel

Geen verblijf in Kathmandu is compleet zonder Thamel te verkennen, een hectisch doolhof van straatjes net ten noorden van Durbar Square. Welkom in het toeristenhart van Kathmandu. Hier vind je alles wat je als toerist nodig hebt. Slaapplekken in de vorm van hotels, guesthouses en hostels bijvoorbeeld. Maar ook goede restaurants, gezellige koffietentjes en fijne massagesalons. En natuurlijk heel veel winkeltjes met souvenirs, trekkingspullen, boeken en kaarten. You name it, Thamel heeft het.

’s Avonds verandert Thamel in een bruisend nachtleven met veel bars en clubs die tot in de vroege uurtjes open zijn. Je bent hier dan ook bij lange na niet de enige toerist die hier rondloopt. Het kan hier behoorlijk hectisch aanvoelen, maar toch is Thamel een leuke plek om te bezoeken of een paar nachten te verblijven.

Boeddhisme in Boudhanath

De Boudhanath Stupa is het symbool van het boeddhisme in Nepal en een van de hoogtepunten in Kathmandu. De stoepa ligt midden in de wijk Boudha, ook wel Little Tibet genoemd vanwege de vele Tibetanen die hier wonen. Het is een van de belangrijkste plekken van het Tibetaans boeddhisme in Nepal en een van de grootste bolvormige stoepa’s ter wereld. De ogen van de Boeddha zijn geschilderd op alle windrichtingen van de toren die bovenop de enorme witte koepel staat. Samen met de boeddhistische gebedsvlaggen vormt de stoepa een kleurrijk geheel. Het is gebruikelijk om met de klok mee om de stoepa heen te lopen. Dit kun je het beste vroeg in de ochtend doen wanneer er nog weinig toeristen zijn en de monniken hun gebeden prevelen.

Rondom de stoepa vind je veel souvenirwinkels en een paar kloosters. En ook veel koffietentjes met dakterras waar je met een kop koffie of thee in alle rust kunt genieten van het uitzicht op de stoepa. Persoonlijk vind ik dit één van de fijnste plekken in Kathmandu. De sfeer die hier hangt, maakt een diepe indruk op me. Deze plek ademt spiritualiteit.

Een wandeling naar Kopan klooster

Kopan is een authentiek klooster net buiten Kathmandu met een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende platteland en de bergen. Binnen het kloostercomplex vind je kleurrijke en prachtig ingerichte zalen en gompa’s, mooie tuinen met kleurrijke stoepa’s en accommodatie voor monniken en bezoekers. Het is dé plek voor meditatie- en boeddhistische retraites. En een oase van rust vergeleken met het hectische Kathmandu.

Vanuit de wijk Boudha kun je een wandeling van ongeveer een uur maken naar het prachtige Kopan klooster. Als bezoeker mag je niet overal komen, maar je kunt wel het klooster vanbinnen bewonderen en door de tuin wandelen. Ook ben je als bezoeker meer dan welkom om deel te nemen aan de ochtendmeditatiesessies.

Het indrukwekkende tempelcomplex Pashupatinath

Een bezoek aan Pashupatinath is een must. Deze hindoetempel in pagodestijl aan de oevers van de Bagmati-rivier is een van de oudste en meest uitgebreide tempels van Nepal. Een deel van het tempelcomplex is alleen toegankelijk voor hindoes, maar er is ook een deel waar je als bezoeker mag komen. Hier ontmoet je de kleurrijke Sadhu’s (heilige mannen), vaak herkenbaar aan hun oranje of rode gewaden, lange baarden en felgekleurde gezichten.

Behalve dat het een van de grootste hindoeïstische tempelcomplexen in Nepal is, worden hier ook dagelijks open crematies uitgevoerd vanwege de ligging aan de Bagmati-rivier. Deze rivier wordt namelijk door de hindoes en boeddhisten als heilig beschouwd. Deze rivier in Nepal is net zo heilig als de Ganges in India. De hele dag door worden hier aan de rivieroever gelovigen gecremeerd op traditionele manier. Het voelt in het begin misschien een beetje ongemakkelijk om hier getuige van te zijn, maar het is een unieke ervaring om deze culturele en spirituele traditie met eigen ogen te zien. Het lichaam wordt eerst ritueel gewassen in de rivier en daarna in doeken gewikkeld en op de brandstapel gelegd. De oudste zoon steekt de brandstapel aan en na ongeveer 4 uren is het lichaam verbrand. De overgebleven as wordt in de Bagmati rivier gestrooid zodat de overledene uiteindelijk in de Ganges terechtkomt.

De charmante Charumati Vihara Stupa

Niet ver van de Boudhanath Stupa ligt de kleinere Charumati Vihara Stupa. Deze stoepa is totaal niet bekend bij toeristen. Wij stuiten er per toeval op als we er met een taxi langsrijden en de stoepa onze aandacht grijpt. Onze taxi chauffeur noemt het de ‘Baby Stupa’ en lijkt verder niet echt onder de indruk te zijn. Wij wel, en we besluiten er vanaf Boudhanath heen te lopen op een andere dag. De Charumati Vihara Stupa is ook wel bekend als de Chabahil Stupa en Dhan Dhoj Stupa. Hij werd gebouwd door Charumati, de dochter van de Indiase keizer Ashoka, in de 4e eeuw. In 2015 werd de stupa vanwege de aardbeving opnieuw gerestaureerd.

Als je van Boudhanath naar Pashupatinath loopt, kun je onderweg een stop maken bij deze stoepa. Ondanks het feit dat deze ‘Baby Stupa’ wat minder indrukwekkend is dan de Boudhanath Stupa, is het wat ons betreft echt de moeite waard. Je bent hier waarschijnlijk de enige toerist.

Duiven ontwijken op Durbar Square

Durbar Square is een van de het religieuze middelpunt van Kathmandu bestaande uit oude tempels, paleizen en middeleeuwse binnenplaatsen. Veel gebouwen zijn helaas verwoest door de aardbeving van april 2015. Een gedeelte van Durbar Square is inmiddels gerestaureerd, maar het wederopbouwproces is nog steeds aan de gang.

Vanwege de vele duiven die hier rondvliegen, vind ik Durbar Square niet een heel fijne plek om lang te blijven. Toch mag een bezoek aan Durbar Square wat mij betreft niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kathmandu. Als je niet zo panisch bent als ik voor duiven kun je hier gemakkelijk een uur of twee ronddwalen en je vergapen aan alle sierlijke architectuur.