8x budget tips in Nederland

TINEKE WINK

Als ik na een lange reis weer in Nederland ben heb ik meestal geen cent meer te makken. In minder dan een half jaar tijd wil ik weer mijn spaarrekening aanvullen omdat dan de volgende reis (ook wel overwinterperiode) weer op de planning staat. Hoe kan ik goed sparen, maar tegelijkertijd genieten van het leven in Nederland? De natuur is gratis, maar ik wil daarnaast ook graag leuke dingen doen. Ik probeer dat op onderstaande manieren toch voor elkaar te krijgen.

Gratis weekje sporten

Bij een aantal sportscholen kun je gratis een proefles aanvragen of zelfs een hele week gratis sporten. Dat laatste heb ik gedaan bij Optisport in Sneek. Je kunt dan in een zelfgekozen week gebruik maken van alle sportfaciliteiten. Dat betekent gratis fitness, groepslessen (bijvoorbeeld yoga en spinning), sauna en zonnebank. Ook kun je onbeperkt sportdrank, koffie en thee bij de koffiecorner pakken. Daarnaast heb je met deze pas toegang tot het zwembad en kun je daar ook deelnemen aan Aqua sporten. Ik heb een lesje Aqua Varia en Club Yoga geprobeerd. Aqua Varia is een combinatie van verschillende workouts in het water. Van tevoren dacht ik dat het hilarisch zou zijn en dat je vooral met dumbells in de lucht zou zwaaien. Hilarisch was het zeker, maar ook intensiever dan ik dacht. Club yoga vond ik niet zo bij me passen. Te massaal, te harde muziek en met te weinig focus op de rust en ademhaling. Maar voor veel mensen is dit een laagdrempelige manier van kennismaking met yoga. Zelf zou ik dan toch eerder voor een yogastudio kiezen. Als de week afgelopen is word je door een medewerker opgebeld en gevraagd of je een abonnement wilt. Voor mij was dat een nee, ook omdat het aanbod niet perfect aansluit op mijn wensen.

Huizenoppas

Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar een vriendin van mij wel. Ze heeft net als ik ook geen eigen huis en is tijdelijk weer ingetrokken bij haar ouders. Dat is soms best wennen en op een huis passen geeft haar de mogelijkheid om even een plekje voor zichzelf te hebben. En ik vind het dan heel gezellig om langs te komen en een nachtje te blijven slapen. Zo ben ik zelf ook even in een andere omgeving. Voordelen zijn er genoeg als huizenoppasser: je betaalt geen huur, hebt een goedkope vakantie en ontdekt een nieuwe stad of dorp. Je kunt je inschrijven op een huizenoppas website (huizenoppas.nl is een bekende site), maar je kunt ook wachten tot vrienden of familie op vakantie gaan en vragen of je in hun huis mag verblijven. Zeker als ze een huisdier hebben om voor te zorgen, hebben ze liever dat er iemand in hun huis verblijft dan dat het dier naar een pension moet. Huisdieren kunnen zo in hun vertrouwde omgeving blijven. En jij hebt een maatje erbij. Of niet, het is maar net of je een klik hebt met het betreffende huisdier 😉

Meuk is leuk

Mij kun je niet blijer maken dan met een dagje sneupen op een vlooienmarkt. Dat vind ik ook uniek in Nederland, want nergens kun je zo goed op koopjesjacht gaan als in dit kleine landje. IJ-Hallen is met ruim 750 kramen met stip de grootste rommelmarkt in Nederland. Je kunt hier vooral veel kleding, boeken en woonaccessoires vinden. Bovendien zijn er hier genoeg eet- en drinkgelegenheden. Maar er is veel meer dan alleen de IJ-hallen. Wil je weten welke markten met tweedehands spullen er in jouw buurt zijn? Op meuk is leuk vind je het aanbod per provincie. Zo zijn in Friesland de kofferbakverkoop in Loënga en de Flinke Fea Market in Hemelum aanraders. Soms doe ik wel een miskoop, maar ik kan het kledingstuk daarna bijna altijd weer doorverkopen op Vinted. Vaak verkoop ik het zelfs met (een paar euro) winst, omdat de prijzen op markten vaak lager liggen dan op Vinted.

Spullen en kleding verkopen

Toen ik net weer in Nederland was heb ik samen met Minke de zolder bij Daddy uitgezocht. Met al onze verhuizingen van de laatste jaren, was het hier een explosie aan spullen geworden. We zijn de hele dag bezig geweest om te kijken wat er wel of niet gehouden kon worden. Een deel van deze spullen hebben we op Marktplaats gezet en een deel hebben we laten ophalen door de kringloop (en een geïnteresseerde buurman). Ook ben ik weer met een kritische blik in mijn (kleding)kast gaan kijken. Wat heb ik langer dan een jaar niet aangetrokken en kan er weg? Van boeken neem ik afscheid als ik niet de wens heb om ze een tweede keer te lezen. Ik heb nog maar één boek in mijn kast liggen: De Makkelijke Moestuin. Deze heb ik nog nodig als inspiratie voor mijn eigen moestuintje. Ik heb met o.a. met boeken, puzzels, spelletjes en kleding al zo’n 300 euro verdiend op Vinted en Marktplaats. Op dit moment hanteer ik voor mezelf de 1 om 1-regel. Als ik iets nieuws koop, moet ik ook iets wegdoen. Zo blijft mijn hoeveelheid kleding in balans.

De (elektrische) fiets pakken in plaats van het openbaar vervoer

Ik heb geen auto (en ook geen rijbewijs, klein detail) en ik ben dus afhankelijk van het openbaar vervoer. Of toch niet? Tegenwoordig pak ik sneller de scooter of elektrische fiets. Het kost wat meer tijd, maar de voordelen wegen voor mij veel zwaarder. Het scheelt veel geld, je bent lekker in de buitenlucht, in beweging én je bent niet afhankelijk van bus of treintijden. Ook is het voor mij een goede oefening omdat ik in september naar Spanje wil fietsen en dan heel wat kilometers per dag af wil leggen. Onlangs bezocht ik vanuit IJlst (Friesland) een vriendin in Haarlem op de fiets. Wel in twee etappes, eerst naar Oudesluis en de dag erna verder naar Haarlem. Fietsen geeft me zo’n gevoel van vrijheid en het is heel fijn dat je op deze manier gratis kunt reizen.  

Enquêtes invullen voor cadeaubonnen

Op verschillende websites kun je enquêtes invullen en daarmee punten sparen voor cadeaubonnen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het best lang duurt voordat je genoeg punten hebt verzameld, maar het kost mij persoonlijk weinig inspanning. En als ik de enquête helemaal niks vind klik ik hem weer weg. Meestal ben ik zo’n vijf tot tien minuten bezig met één enquête en ik vul gemiddeld één per dag in. Ik heb nu in twee maanden voor €25 aan Bol.com bonnen gespaard. Absoluut geen vetpot, maar ik zie dit vooral als een leuk extraatje. Ik heb van mijn eerste cadeaubonnen een schapenvacht zadelhoes gekocht waar ik heel blij mee ben. Zelf ook doen? Life Points een aanrader omdat hier elke dag wel nieuwe enquêtes op komen.

Social Deal

Toen ik na Mexico weer in Nederland was merkte ik al snel dat het leven hier duurder was geworden. Ik ging maandelijks naar de sauna, maar dat is voor mij geen optie meer. Sauna’s zijn echt de dupe van de hoge gasprijzen. Thuis kan de verwarming dan wel een graadje lager, in de sauna kan dat niet want mensen komen er juist voor de warmte. Het gevolg is dat die kosten ook doorberekend moeten worden in de entreeprijs. Ook de bioscoop bij mij in de buurt heeft ineens geen speciale dinsdagavond korting meer en de prijzen in de supermarkt en horeca liggen ook hoger. Ik kies dan ook vaak liever voor een borrel in de achtertuin dan op het terras. Heb ik wel zin om iets leuks te doen, dan kijk ik eerst even op Social Deal. Deze dealwebsite trakteert je dagelijks op talloze nieuwe deals in steden in de buurt. Het aanbod is heel divers, van massages en fotoshoots tot hotelovernachtingen. Het meeste aanbod is echter gericht op eten en drinken. Zo heb ik met Ingrid in Drachten voor 9 euro genoten van een driegangen lunch. Binnenkort hebben we zelfs een complete Social Deal dag met maar liefst drie deals in één dag. Koffie met wat lekkers, anderhalf uur suppen, drankje op het stadsstrand en ’s middags nog een drankje met borrelplank. En dat voor maar 20 euro in totaal.

Gratis boeken

Ik houd heel erg van boeken lezen en dat kan best een grote kostenpost zijn. Hier probeer ik op te besparen door boeken van vrienden en familie te lenen. De afgelopen drie boeken die ik heb gelezen heb ik allemaal geleend. Op de IJ-hallen heb je trouwens ook vaak gloednieuwe boeken voor maar een paar euro per stuk. Heb je een e-reader? Op Bol.com kun je een gratis maandabonnement op Kobo Plus nemen. Dan kun je een maand lang onbeperkt boeken lezen uit een groot aanbod. Heb je al een maand uitgeprobeerd? Dan zou je nog via iemand anders zijn account gratis lid kunnen worden voor een maand. Zorg er wel voor dat je je e-reader dan koppelt aan dat account.