8 redenen voor Mazunte in Mexico

TINEKE WINK

Als we in Mazunte arriveren, hebben we er net een nachtbus van 12 uren opzitten. Ondanks onze licht gekreukelde en vermoeide toestand, worden we meteen geraakt door de magie van Mazunte. Het voelt voor mij als een mix van de hippiesfeer in Ibiza en de ruige, ongerepte stranden van de Algarve in Portugal. Ook doet het me denken aan Bali. Mexicaans is het hier in ieder geval niet echt, met meer falafelgerechten op de kaart dan taco’s. De volgende 8 redenen zorgen ervoor dat je hier niet meer weg wilt gaan.

Temazcal

In Mazunte kun je je onderdompelen in bijzondere spirituele ervaringen. Een ervan is het ervaren van een temazcal ceremonie, oftewel een zweethut ceremonie. Je begint met een openingsceremonie rond het vuur. Hier bereidt de sjamaan je op ceremoniële wijze voor op de temazcal. Je drinkt cacao dat je hart opent en je maakt door middel van meditatie verbinding met je intentie. Wat wil je loslaten en wat wil je toelaten in je leven? Na de openingsceremonie betreed je de temazcal, die de baarmoeder symboliseert. Hier zit je twee uur lang in een kring in volledige duisternis, zodat je je helemaal in jezelf kan keren. De ceremonie bestaat uit vier rondes waarbij er steeds water over roodgloeiende lavastenen wordt gegoten zodat de ruimte steeds heter wordt.

De ceremonie stelt je in staat om jezelf op vier niveaus te reinigen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het hangt per persoon af hoe diep en op welk niveau het doorwerkt. Het laatste onderdeel symboliseert de wedergeboorte en veel mensen voelen zich dan ook herboren na een temazcal.

Lees meer over deze ervaring in mijn blog over de temazcal ceremonie in Mexico.

Yoga en meditatie

Begin de dag goed met een meditatie en yoga oefeningen op het strand terwijl de zon opkomt. Neem een handdoek mee en geniet van de stilte, het ruizen van de zee en de opkomende zon. Wil je liever een les volgen? In Mazunte zijn er veel opties om een yogales te volgen, zo ook bij yogastudio Casa Om.

Naast verschillende soorten yoga kun je hier bijvoorbeeld ook estatic dance of een sound journey (helende klankreis) volgen. Dat laatste hebben wij gedaan en was een hele bijzondere ervaring. Het is een vorm van mediteren waarbij je twee uur lang op je rug naar muziek en klanken luistert, als een soort ligconcert. Ook een aanrader is een les chakra flow yoga van de Nederlandse Linda. Tijdens deze 1,5 uur durende les doe je specifieke yogahoudingen die gunstig zijn voor de chakra’s. Dit in combinatie met positieve affirmaties, chakra-healing (aanrakingen die er onder andere voor zorgen dat blokkades opgeheven worden), meditatie, chanten (mantra’s) en ademhalingsoefeningen. Echt een heerlijke les waar je gegarandeerd positieve energie van krijgt.

Kun je geen genoeg krijgen van yoga en wil je je meer in yoga verdiepen? Yogacentrum Hridaya Yoga organiseert 3-weekse yoga retreats. Lees meer over deze bijzondere spirituele ervaring in deze blog.

Suppen

De 2-uur durende sunset paddle tour op zee is echt een aanrader. De tour start bij het huis van tourguide Kino. Hij woont praktisch aan het strand, dus je neemt vanaf z’n huis zo een supboard mee naar het strand. Het leuke aan deze tour is dat je midden op de oceaan op je supboard gaat picknicken. Iedereen houdt elkaars supboard vast om niet van elkaar weg te drijven. Echt een hilarische ervaring en ondertussen geniet je van verse mango, limonade en nootjes. Na de picknick sup je richting de ondergaande zon. Geniet van dit magische moment op zee. Als de zon achter de horizon is verdwenen, peddel je terug naar de kust. Na het zware werk (suppen op zee kan best een uitdaging zijn), krijg je een beloning in de vorm van een biertje bij Kino thuis.

Eten en drinken

Mazunte heeft een aantal goede eettentjes, zowel voor koffie, lunch en diner. De beste koffie en chai latte scoor je bij Cometa Cafe. Je zit hier bovendien heel fijn op comfortabele banken. De lekkerste broodjes eet je bij bakkerij Las Canastas. Onze favoriete restaurants voor avondeten zijn Huitzile, El Armadillo en La Empanada. Bij de eerste twee heb je de lekkerste veganistische gerechten waarbij de falafel plates onze favoriet zijn. Bij La Empanada is de pizza pepperoni de lekkerste pizza die we tot nu toe hebben gegeten in Mexico. Deze tentjes zijn overigens niet goedkoop (voor Mexicaanse begrippen). Zoek je meer low budget opties? Bij Falafel el loco heb je al een pitabroodje met falafel vanaf 40 pesos (2 euro) en die zijn bovendien heel erg lekker. Mazunte is zo klein dat er geen grote (fastfood) ketens zijn, dat is wat mij betreft echt een pre. 

Bekijk de zonsondergang bij Punta Cometa

Punta Cometa is een hoge, rotsachtige kaap met weidse uitzichten over de oceaan. Deze plek ligt op het zuidelijkste punt van Oaxaca en staat bekend om het uitzicht op de zonsondergang. Op dat tijdstip krioelt het hier dan ook van de mensen.

Tip: bekijk de zonsondergang niet vanaf de kaap zelf, maar op een pad dat langs de kliffen loopt. Vanaf hier is het uitzicht misschien nog wel spectaculairder omdat je dan tegelijkertijd ook uitzicht op de rotsen hebt. Ook zijn hier twee stranden waar je de zonsondergang kunt bewonderen.

Het is trouwens wel even een klim van 15 tot 20 minuten vanaf het centrum van Mazunte, dus als je goede wandelschoenen bij je hebt raad ik je aan die aan te trekken.

Klein en compact

Mazunte is klein en compact. Waar je ook overnacht, de kans is groot dat het strand en centrum op minder dan 15 minuten loopafstand liggen. Ook liggen de leukste eettentjes allemaal bij elkaar. Rustig is het hier niet echt. Het doet me een beetje aan Vlieland in de zomermaanden denken, zoveel toeristen dat hier zijn. Maar het strand is groot genoeg om al die toeristen te spreiden en er zijn hier gelukkig genoeg rustige plekken te vinden. Doordat er maar een paar straatjes zijn en je vaak dezelfde mensen tegenkomt, voelt het heel gemoedelijk aan.  

Community gevoel

Op weinig andere plekken in Mexico vind ik de sfeer zo relaxt als in Mazunte. Er hangt hier een hele fijne energie. Deels zal dit komen door het community gevoel dat hier lijkt te zijn. Of je hier nou twee dagen blijft of hier woont, je voelt je hier al snel thuis. De mensen die hier komen lijken op een zelfde relaxte manier in het leven te staan en zich vrij te voelen. Niet voor niets wordt Mazunte ook wel, samen met Zipolite, het hippieoord van Mexico genoemd. Daar waar hippies voor staan: vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier wordt hier volop uitgedragen. Veel meer nog dan in bijvoorbeeld Tulum. We komen veel in groepjes kletsende mensen op straat tegen en veel mensen lopen op blote voeten.

Collectivo naar Zipolite

Voor 10 pesos pak je een collectivo naar het naastgelegen kustplekje Zipolite. Stel je niet te veel van dit vervoersmiddel voor: het lijkt op een soort veewagen en als je geluk hebt kun je plaatsnemen op een houten bankje. Anders moet je staan en je evenwicht proberen te bewaren met al die haarspeldbochten. Maar het is maar voor een paar kilometer. Zipolite is een heel gezellige badplaats die bestaat uit een langgerekt zandstrand met daarachter een straat met voornamelijk winkels en eettentjes. Het is wat massaler dan Mazunte, maar hier voelt het ook heel vrij. Dat vrije gevoel is te danken aan het feit dat je hier het enige naaktstrand van Mexico kunt vinden. Het is een gemixt strand, dus je mag je (bad)kleding ook gewoon aanhouden 😉

Even geen zin in zand? Bij hotel Nude en Casa Nudista kun je voor een paar consumpties de hele dag bij het zwembad liggen.