8 redenen voor een stedentrip naar het Spaanse Málaga

TINEKE WINK

Ik geef je 8 redenen voor een stedentrip naar het Spaanse Málaga. Boek je vliegticket en ga! 😉

1. Altijd zon

Hallo, warme zomers en milde winters. Voor iemand die altijd koude handen en voeten heeft zodra het kwik onder de 15 graden daalt (moi), is warmte op een vakantiebestemming een must. In Málaga kan het in de winter nog steeds 18 graden zijn en de zon schijnt er sowieso (bijna) altijd. Hoe vaak de zon dan schijnt, daar zijn de meningen over verdeeld. De ene website zegt meer dan 300 dagen zon per jaar, weer een andere meer dan 320 per jaar. Hoe dan ook, veel meer zon dan hier in Nederland. Wij waren er in oktober en overdag was het zo’n 26 graden en ’s avonds iets boven de 20. Die jas kun je thuis laten liggen!

2. Wijn op het terras voor 2 euro

Het liefst zet ik dit op nummer 1, maar een bestemming uitkiezen puur om de wijn gaat wel een beetje ver. En wijn smaakt het beste in de zon, dus vandaar dat de zon toch op de eerste plek komt. Op de eerste dag in Málaga ontdekten we een terrasje vlakbij het strand met hele fijne prijzen. Pizza voor 7 euro en wijn voor 2 euro. Als wijnliefhebbers konden we ons geluk niet op. Het kan nog meer low budget trouwens. In de supermarkt kochten we een heerlijke pinot grigio voor maar €1,64. Met heerlijke olijven (€0,60) erbij en je hebt een spotgoedkope borrel op het balkon/dakterras van je Airbnb (of waar je dan ook maar verblijft). 

3. Compact centrum

Oh wat ik houd ik van steden die klein en overzichtelijk zijn. Geen ingewikkeld metro-netwerk of dure taxikosten, maar alles op loopafstand. We zaten buiten het centrum, maar zo voelde het niet. Binnen 15 minuten waren we in het centrum en binnen 30 minuten op het strand. Daarbij is Málaga wel toeristisch, maar nergens is het echt te druk. Málaga is (nog) niet zo populair als Barcelona en ik hoop dat dat zo blijft, want ik kom zeker terug!

4. Palmbomen, héél veel palmbomen

Ik ben gek op palmbomen, ze zorgen voor het ultieme zomergevoel. In Málaga kun je dan je hart ophalen, want overal waar je kijkt zie je palmbomen. Zowel langs het strand als in het centrum. Als je door winkelstraat Calle Larios loopt, kom je op Plaza de la Constitución uit, wat ik het mooiste plein van Málaga vind. Ook hier vind je metershoge palmbomen die boven de historische gebouwen uitsteken. Hier dronken we graag koffie in de zon op één van de bankjes.

5. Perfecte uitvalsbasis om Andalusië te verkennen

Vanuit Málaga kun je op heel veel plekken redelijk snel met het openbaar vervoer komen. De bus- en treinverbindingen zijn prima. Zo kun je er voor kiezen om een treinreis van twee uur naar het indrukwekkende Ronda te maken. Dichter bij Málaga zijn de badplaatsen Marbella en Torremolinos. Wij kozen voor een dagtrip naar het fotogenieke witte bergdorpje Mijas. Om met de trein naar dit dorpje te reizen, neem je de trein tot Fuengirola. Daarna kun je met de bus verder. Je bent dan ongeveer 1,5 uur in totaal onderweg. De bus zit wel stampvol met toeristen (voornamelijk oudjes), maar als je eenmaal in Mijas bent valt het best mee met de drukte en heb je nog genoeg mooie uitzichtpunten voor jezelf. Tenminste in oktober dan, in de vakantieperiodes zal dat wel anders zijn.

6. Strand én cultuur

Wat zo leuk is aan Málaga is de combinatie van strand én cultuur. Best of both worlds wat mij betreft. Zo vind ik het heerlijk om ’s ochtends ergens koffie te drinken, te slenteren langs mooie historische gebouwen en ’s middags naar het strand te gaan. Wat trouwens ook fijn is aan Málaga is dat je gratis naar de bekende bezienswaardigheden kan gaan. Zo kun je op zondag tussen 17.00 en 19.00 (net voor sluitingstijd) gratis naar het Picasso-museum. Er staat dan wel een rij dus dat moet je wel op de koop toe nemen. Op zondag na 14.00 is het Arabisch fort Alcazaba ook gratis. Houdt er wel rekening mee dat het licht ’s middags niet zo mooi is als ’s ochtends.

7. Héél veel budgetvriendelijke tapasbars en restaurants

Málaga heeft een ruim aanbod aan restaurants en tapasbars. De meeste restaurants zijn typisch Spaans, maar je kunt er ook Italiaans, Chinees, Japans of andere internationale keukens vinden. Zo hebben we naast lekkere tapas ook een goed Italiaans restaurant ontdekt met heerlijke vegetarische gnocchi. Ik moet wel zeggen dat we van te voren geen research hebben gedaan naar goede restaurants, meestal gingen we naar de bekende pleinen om een hapje te eten. Ik kan me voorstellen dat er nog heel veel verborgen pareltjes te vinden zijn waar wij nu geen weet van hebben.

8. Street art

De kleurrijkste wijk van Málaga is Lagunillas. Deze achterstandswijk is opgefleurd met de mooiste street art. Op elke hoek van de straat vind je wel een bijzondere muurschildering. Helaas zijn wij er niet meer aan toegekomen om hier naartoe te gaan, maar in het centrum en op het strand kun je ook je hart ophalen wat street art betreft. Zo zijn de omkleed- en wc-hokjes langs de stranden voorzien van de meest kleurrijke kunstwerken. Op Plaza de La Judería in het centrum vind je kleurrijke street art van de Spaanse straatkunstenaar Jonathan Morillas (alias Doger).