8 redenen voor een rondreis in de Algarve

TINEKE WINK

Er zijn een paar plekken op de wereld waar ik mezelf wel zie wonen. Portugal is één van die landen. In november vertrok ik uit Nederland voor 5 weken rondreizen door de Algarve. Ondanks de coronatijd en het feit dat reizen dan een tikkeltje anders gaat dan normaal, heeft deze regio mijn hart gestolen. Het is niet de eerste keer dat ik in Portugal was. Zo heeft Porto ook al een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Het is één van mijn meest favoriete Europese steden. De Algarve was voor mij al bekend vanwege het toeristische Albufeira, maar de regio heeft zoveel meer te bieden. Ik geef je acht redenen om hierheen te gaan.

De mooie stranden

Voor paradijselijke stranden hoef je niet perse naar bounty eilanden af te reizen. In de Algarve zijn dan wel geen typische bounty stranden te vinden, maar het alternatief is zeker de moeite waard. Hier vind je langgerekte stranden met goudgeel zand, een turquoise blauwe zee, indrukwekkende rotsformaties en kleine baaitjes. Mijn persoonlijke favoriet is Praia da Marinha. Een strand met hoge terrakleurige rotsen die mooi afsteken tegen het blauwe water. Je vind hier echter geen bedjes of parasols, hierdoor is het er puur en verre van commercieel.

Heerlijk uiteten voor een prikkie

De Portugese keuken is eenvoudig, maar wel heel smaakvol. Als er iets veel wordt gegeten in dit land dan is het wel vis. Onder andere sardines, tong, zeebaars, makreel, inktvis en mosselen. Genoeg keuze in vis en schelpdieren. Bij veel restaurants kun je genieten van de vangst van de dag, verser wordt je maaltijd niet. Betaal je in Nederland als je uiteten gaat al snel de hoofdprijs, hier heb je al vanaf 10 euro een hoofdgerecht. Een wijntje (2 euro) erbij en je hebt een heerlijke en goedkope maaltijd. Het is echter wel lastig om vegetarische gerechten te vinden. In restaurants is de keuze vaak vis of vlees en moet je het als vegetariër doen met een omelet of salade. Maar laat je niet ontmoedigen door de menukaart, soms wil de kok speciaal voor jou een gerecht maken zonder vis of vlees. Zo zag ik eens vrijwel alleen vleesgerechten op de menukaart staan. De kok wilde wel iets in elkaar flansen. Een gerecht voor een tientje, inclusief olijven en brood. Even later stond er een heerlijke vegetarische pasta met veel groenten voor me klaar met on the side wat rijst en friet. In de stad Lagos zijn er wel een aantal vegetarische en veganistische restaurants te vinden. En hippe koffietentjes met plantaardige melk. Helaas betaal je dan wél snel de hoofdprijs.  

Heel veel zon

De Algarve is een zonzekere bestemming! De zon schijnt er zeker 300 dagen per jaar en de zomers zijn warm en de winters mild. Eigenlijk is het hier het hele jaar door terrasweer. Ik word daar heel gelukkig van. Houd er trouwens wel rekening mee dat het hier ’s avonds wel flink kan afkoelen, dus een (warme) jas in de herfst en winter is geen overbodige luxe.

De relaxte levensstijl

Net als in de meeste mediterrane landen ligt het tempo hier lager dan in Nederland. Zo is eten voor Portugezen één van de belangrijkste momenten van de dag. Tussen de middag even snel een broodje naar binnen werken is er niet bij, ze nemen echt de tijd voor de lunch. Daarnaast zijn Portugezen levensgenieters. Het lijkt een bewuste keuze te zijn niet zo heel hard te werken en daardoor regelmatig op het terras te kunnen zitten en bij familie en vrienden te zijn. Iets waar ik mezelf helemaal in kan vinden.

De pastelaria’s

Binnen de Portugese eetcultuur is ook een belangrijke plek weggelegd voor de pastelaria’s. Dat zijn kleine, vaak erg kitscherige,  koffietentjes waar veel Portugezen ‘s ochtends voor het werk een kopje koffie komen drinken of komen ontbijten. Zelf arriveerde ik er pas (heel Nederlands) na het ontbijt. Ik bestelde standaard een cappuccino met een pastéis de nata erbij. Dat is één van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Voor dit genietmoment rekende ik dan slechts 2 euro af.

Korte reistijd

In Nederland kun je het hele jaar door vanaf Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam naar Faro vliegen. In minder dan 3 uur vliegen ben je dan al in Portugal. Als je de aanbiedingen goed in de gaten houd, kun je soms al voor minder dan 40 euro een retourtje vinden.

Het is kleurrijk

In Lagos zorgen de azulejos (typische Portugese tegeltjes) voor een vrolijk straatbeeld. Bovendien kom je op steeds meer plekken in de stad street art tegen. In Ferragudo kijk je je ogen uit naar alle witte en gekleurde huizen. Ga daar zeker naar het meest gefotografeerde steegje, een kleurrijke straat met veel bloemen.

Het is compact en zonder auto goed te doen

In de Algarve zijn geen grote steden te vinden. Zo is in Tavira en Lagos het stadscentrum compact en kun je er heerlijk slenteren door de smalle steegjes. Vaak ligt alles op loopafstand van elkaar. Als je geen auto hebt is het openbaar vervoer een aanrader. Vooral reizen met de trein is makkelijk en goedkoop. De trein rijdt dan misschien wat minder vaak dan in Nederland, je kunt in ieder geval nog lekker ouderwets kaartjes kopen in de trein (met cash!).