8 dingen die je moet weten over Isla Holbox

MINKE WINK

Het prachtige eiland Holbox ligt op slechts vier uur reizen van de internationale luchthaven van Cancun in Mexico. Dit kleurrijke eiland wordt niet voor niets steeds populairder onder reizigers en het is dan ook een must om Isla Holbox in je Mexico reisplan op te nemen. Voordat je naar dit eiland afreist, er zijn een aantal dingen die je van tevoren moet weten.

Neem voldoende cash mee

Een van de belangrijkste dingen die je mee moet nemen naar Isla Holbox is een stapel cash in Mexicaanse peso’s. Er zijn maar 2 pinautomaten op het eiland en die doen het vaker niet dan wel. Wanneer je met je creditcard betaalt, komt overal nog eens 5% bankkosten overheen. Geld wisselen is ook geen goed idee want er wordt een slechte wisselkoers gehanteerd. Zonde, en niet nodig als je voldoende contant geld meeneemt. Pin dus een stapel Mexicaanse peso’s in Cancun voordat je naar Isla Holbox gaat.

Onbegaanbare wegen door overstromingen

Wees niet verbaasd als de straten vol liggen met kniehoge plassen als het veel geregend heeft. Het ontwateringssysteem op het eiland is zo slecht dat een plotselinge regenbui bepaalde straten onbegaanbaar kan maken. De enige vervoersmiddelen die je dan nog kunt gebruiken is de (blote) benenwagen of een taxi golfkarretje dat hoog op de wielen staat met 4WD.

Huur een fiets of ga lopen

Je kunt op Isla Holbox een gezellig golfkarretje huren om jezelf van A naar B te verplaatsen, maar dit is niet goedkoop. Het nadeel van een golfkarretje is dat je lang niet overal kunt komen wanneer de straten vol met regenplassen liggen. Je kunt dan beter een fiets huren. Of ga lopen als je niet van (zwaar) fietsen over zandwegen houdt. Vanaf het centrale plein zijn de meeste plekken op loopafstand en anders is het ook nog mogelijk om een taxi golfkarretje te nemen. Voor de fun en ervaring kun je natuurlijk wel een keer zelf een golfkarretje huren voor een paar uurtjes.

Muggenspul meenemen

Eerlijk gezegd heb ik er zelf niet zoveel last van, maar Isla Holbox staat bekend om zijn (terror)muggen. Vergeet dus zeker niet wat goed werkend insectenwerend middel mee te nemen. Het is verstandig om rond zonsondergang binnen te blijven, goed te smeren of eventueel wat lange kleding aan te trekken. Deze vervelende, bloedzuigende insecten zijn dan het meest actief.

Zorg voor de (wilde) dieren

Isla Holbox is het thuis van duizenden vogels en de stranden worden gebruikt als broedplaatsen voor schildpadden. Beperk je impact tot een minimum door voorzichtig over het zand te lopen en uit de buurt van verboden gebieden te blijven. Voor de dierenliefhebbers onder ons is er trouwens ook een geweldig dierenasiel waar je dagelijks meer dan welkom bent en een of meerdere honden uit mag laten. Zowel de vrijwilligers in het asiel als de honden waarderen dit enorm!

De flamingo’s zijn er niet altijd

Veel reizigers komen naar Isla Holbox voor de zwermen flamingo’s die je hier kunt spotten. Zo’n roze vogel ziet er prachtig uit met een achtergrond van wit zandstrand en knalblauw zeewater. Houdt er rekening mee dat deze prachtvogels niet altijd op dezelfde plek zijn. Ik heb kilometers gelopen om vervolgens 0 flamingo’s te zien. Vind je het echt belangrijk om ze te zien? Ga dan met een boottour mee of neem contact op met een lokale gids. Die weet vaak wel waar deze roze rakkers op dat moment te vinden zijn 😉

Gebruik zo weinig mogelijk plastic

In bars en restaurants zie je vaak borden die klanten vragen om rietjes te weigeren als ze worden aangeboden. Dit komt omdat Isla Holbox helaas een enorm probleem heeft met het omgaan met afval. Als je een rondje over het eiland loopt merk je dit al snel op. Verminder je impact op het milieu door hier zo min mogelijk plastic te gebruiken. Water kun je bijvoorbeeld filteren of in grote 5 tot 10 liter verpakkingen kopen in plaats van kleine flesjes.

Plan je trip als je walvishaaien wilt zien

Isla Holbox is een van de beste plekken waar je kunt zwemmen met walvishaaien. Deze gestipte reuzen zijn echter alleen van mei tot september in de wateren van Holbox te vinden. Wil je deze unieke ervaring graag een keer meemaken? Plan dan je reis rond deze tijd en blijf wat langer op het eiland. Je kunt dan eerst overleggen met de touroperators of er de afgelopen dagen walvishaaien zijn gespot en een fijne, zonnige dag uitkiezen voor deze ‘once in a lifetime experience’.