7x wat te doen in Rio de Janeiro

MINKE WINK

Rio de Janeiro is een stad vol contrasten en diversiteit. Aan de ene kant vind je uitgestrekte natuurgebieden en welvarende buurten. Aan de andere kant heeft de stad een bruisend stadscentrum en dicht opeengepakte sloppenwijken. Iedereen die Rio de Janeiro bezoekt is het erover eens, deze stad is uniek en onvergetelijk. Deze Braziliaanse stad blijft jaarlijks miljoenen mensen trekken en biedt talloze culturele ervaringen en bezienswaardigheden. In deze blog deel ik 7 bezienswaardigheden in Rio die je absoluut niet mag missen.

Suikerbroodberg en Praia Vermelha

De Suikerbroodberg (Pão de Açucar) ligt in de wijk Urca die aan drie kanten omringt wordt door de oceaan. Het is misschien wel het beroemdste natuurfenomeen van Rio. De top van deze berg kun je alleen bereiken per kabelbaan of door te klimmen, maar dit kan alleen als je een ervaren rotsklimmer bent. Vanaf het naastgelegen strand Praia Vermelha kun je de kabelbaan pakken naar Morro da Urca en vervolgens het mooiste kabelbaanritje ter wereld pakken naar de beroemde Suikerbroodberg. Onderweg wordt je beloond met sensationele uitzichten op de stad. De beste tijd om hierheen te gaan is net voor zonsondergang zodat je deze vanaf de top kunt bewonderen. Magisch!

Houdt er wel rekening mee dat vanwege de populariteit van deze attractie de wachtrijen enorm lang kunnen worden, met name in het hoogseizoen. Het is dan de moeite waard om vroeg op te staan en voordat de kabelbaan opent in de rij te gaan staan. Je hebt dan geen zonsondergang, maar het is wel een stuk rustiger en je hebt minder wachttijd.

Praia Vermelha (Red Beach) ligt aan de voet van de Suikerbroodberg. Het is een klein en rustig strand met een prachtig uitzicht en een ontspannen sfeer. Het strand wordt het Rode Strand genoemd vanwege het roodachtige zand en de rotsen. Het is meestal niet druk hier zijn minder verkopers dan op Copacabana en de andere populaire stranden in Rio de Janeiro.

Christus de Verlosser

Een van de zeven wereldwonderen, het standbeeld van Christus de Verlosser is een must-see. Het is met stip de populairste toeristische attractie in Rio de Janeiro en tevens het icoon van de stad geworden. Het standbeeld van Christus de Verlosser is over de hele wereld bekend en kijkt uit over de stad vanaf de top van de Corcovado-berg in het Tijuca Forest National Park. Je kunt deze top bereiken door erheen te wandelen, maar iets comfortabeler is met de trein of een busje. Samen met Christus de Verlosser geniet je van de mooiste uitzichten over de stad.

Escadaria Selarón en Santa Teresa

Escadaria Selarón is een van de meest bezochte attracties in de stad en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De oogverblindende mozaïeken, bestaande uit 215 kleurrijke treden die leiden naar de Rua Joaquim Silva. De kleurrijke trappen werden gemaakt door de in Chili geboren Jorge Selarón die verliefd werd op Brazilië, en zijn het ontroerende eerbetoon aan het Braziliaanse volk. Jorge Selarón begon in 1990 met de renovatie van de verwoeste trappen voor zijn huis als een excentriek project, maar het bedekken van de trappen met fragmenten van blauwe, groene en gele tegels en keramiek werd al snel een obsessie. Tegenwoordig zijn de trappen ook nog eens versierd met tegels afkomstig uit meer dan 60 landen over de hele wereld. De trappen beginnen in de wijk Lapa en leiden naar de wijk Santa Teresa.

Santa Teresa in Rio de Janeiro is een schilderachtige, Boheemse wijk op een van de heuvels van de stad. Maak een wandeling door de geplaveide straatjes van de buurt en bewonder de caleidoscoop van kleuren gecreëerd door de stoepmozaïeken, inloopgalerijen en levendige architectuur van de vorstelijke herenhuizen in deze buurt. Door de eeuwen heen is Santa Teresa een ontmoetingsplek geworden voor intellectuelen, gerenommeerde kunstenaars en innovatieve ontwerpers. Je kunt hier heerlijk verdwalen in het doolhof van kronkelende steegjes. En als je trek krijgt zijn er genoeg knusse, lokale restaurantjes waar je terecht kunt.  

Street art tour

Rio de Janeiro heeft een van de meest levendige straatkunstscènes ter wereld. Straatkunst werd in 2009 officieel gelegaliseerd in Rio. Sindsdien zijn er overal in de stad veel muurschilderingen en individuele stukken opgedoken. Het beste gebied om straatkunst te vinden in Rio is verreweg de wijk Lapa. Als je rond het viaduct en de Selarón-trappen dwaalt, kom je ongelooflijk kleurrijke muurschilderingen tegen die oude gebouwen versieren. Veel van deze muurschilderingen zijn erg gedetailleerd en complex. Naast Lapa vind je ook interessante straatkunst in de wijk Santa Teresa en in de straten rond de botanische tuin (Jardim Botânico). Je kunt natuurlijk op avontuur gaan om zelf straatkunst te vinden in Rio (wat helemaal gratis is) of een street art tour boeken. Het voordeel van een street art tour is dat je meer leert over de indrukwekkende verhalen achter de kunstwerken en de kunstenaars die ze gemaakt hebben. Eén van de beste plekken in Rio de Janeiro voor een street art tour is Olympic Boulevard. Hier vind je niet alleen het gigantische kunstwerk van de beroemde kunstenaar Kobra, speciaal gemaakt voor de Olympische Spelen, maar ook veel andere prachtige kunstwerken.

Lees meer over de street art tour in de volgende blog:
Street art in Rio de Janeiro

Copacabana en Ipanama Beach

Geen lijstje met wat te doen in Rio de Janeiro zou compleet zijn zonder de iconische stranden te benoemen. Het strand is niet alleen een toeristisch walhalla in Rio, het is een manier van leven.

De wijk Copacabana is de thuisbasis van het beroemdste strand ter wereld. Het vier kilometer lange Copacabana strand, gelegen in de zuidelijke zone van de stad begint bij Princesa Isabel Avenue en eindigt bij Posto Seis. Elk jaar verwelkomt Rio de Janeiro miljoenen bezoekers die naar de bruisende stranden en de steeds levendiger wordende boulevard afreizen. De boulevard is herbouwd in de jaren zeventig en ontworpen met bijzondere zwart-witte geometrische patronen. Ook dit is één van die typisch iconische dingen in Rio de Janeiro. .

Ongetwijfeld is Copacabana het beroemdste strand in Rio, maar het naastgelegen Ipanema is ook zeker de moeite waard. De stranden van Copacabana en Ipanema verschillen qua locatie, maar lijken eigenlijk in veel opzichten op elkaar. Ipanema trekt meer locals die hier komen om te sporten en te surfen. Ipanema is ook een mooie plek om de zon te zien ondergaan in de oceaan. Ongeacht waar je de dag doorbrengt, is een stranddag een culturele traktatie. Je bent getuige van verschillende groepen zonaanbidders in een setting die je alleen maar in Rio de Janeiro vindt.

Een favela bezoeken

De favela’s zijn net als voetbal en samba verbonden met Brazilië. Ontelbaar veel bakstenen huizen met platte daken die op elkaar liggen gestapeld tegen de heuvels van de stad aan. Het is een bijzonder gezicht.

Hoewel het niet raadzaam is om alleen een favela te bezoeken, biedt een favela tour uitkomst. Het doel van deze tours is om een interculturele uitwisseling tussen de lokale bevolking en toeristen te bevorderen en om vaak misplaatste stereotypen rond de levensstijl in een favela te doorbreken.

Rocinha is de grootste favela in Latijns-Amerika en de op een na grootste ter wereld. Hoewel Rocinha vroeger een zeer gevaarlijke wijk was, is de favela tegenwoordig veel veiliger geworden en kunnen bezoekers nu meer te weten komen over de cultuur en geschiedenis van deze gemeenschappen.

Een rondleiding door deze favela wordt gegeven door een inwoner van Rocinha zelf. Je wordt tijdens deze rondleiding door de favela geleid en komt meer te weten over het dagelijks leven van de bewoners en de problemen waar ze mee te maken hebben (gehad). Een deel van de prijs die je voor de tour betaald gaat naar de community om de inwoners van Rocinha te helpen.

Lees meer over de favela tour in de volgende blog:
Op bezoek in de favela van Rio de Janeiro

Dagje hiken in de omgeving

Rio de Janeiro is een walhalla voor wandelliefhebbers. In de omgeving van Rio de Janeiro vind je ongelooflijk veel wandelpaden met adembenemende uitzichten.

Als je op zoek bent naar een alternatief voor het beroemde (en volgepakte) uitkijkpunt Christus de Verlosser, raad ik je aan om Vista Chinesa te bezoeken. Vanaf Vista Chinesa kun je genieten van een fantastisch uitzicht over het zuidelijke deel van Rio de Janeiro, maar zonder de drukte. Vanaf dit uitzichtpunt kun je Christus de Verlosser aan de linkerkant zien, Botafogo en de Rodrigo Freitas-lagune in het midden en de promenade aan de rechterkant.

Pedra Bonita biedt misschien wel een van de mooiste uitzichten op Barra da Tijuca, het westen van Rio, Leblon en Ipanema. De wandeling is eenvoudig en duurt ongeveer 25 minuten. De top van de rots is vlak en groot, waardoor er voldoende ruimte is om te relaxen en het uitzicht te bewonderen.

De wandeling naar Dois Irmãos (Two Brothers Peak) combineert twee avonturen in één, een rit door de favela Vidigal en tenslotte de wandeling zelf. De ingang van de wandeling bevindt zich aan de bovenkant van de favela. De wandeling zelf duurt ongeveer 40 minuten en is relatief uitdagend, maar met veel uitzichtpunten op de weg naar boven. Het laatste uitzichtpunt is spectaculair en kijkt uit over de favela Rochina, Sao Conrado, Lagoa en de stranden van Leblon en Ipanema.

De wandelingen naar Dois Irmãos en Pedra Bonita kun je met elkaar combineren. Je kunt dit prima op eigen gelegenheid doen, maar ik raad je toch aan om dit met een gids op pad te gaan. Je kunt dan zowel Vista Chinesa als Pedra Bonita en Dois Irmãos in één dag bezoeken. Dat scheelt je tijd en uitzoekwerk, en je hebt gelijk het vervoersaspect gedekt. Je boekt deze optie bij Rio Secret Spots. een aanrader! Daarnaast heeft Rio Secret Spots ook tal van andere tours en wandelingen in de omgeving van Rio de Janeiro waar je uit kunt kiezen.