7x wat te doen in Bogota

MINKE WINK

Hoog in het Andesgebergte vind je Bogota. De uitgestrekte hoofdstad van Colombia is de thuisbasis van meer dan 8 miljoen inwoners, waardoor het de 5e grootste stad van Zuid-Amerika is. Jarenlang vermeden reizigers Bogota (en Colombia in het algemeen), maar het land heeft de afgelopen twee decennia geprobeerd zijn negatieve reputatie als een broeinest van drugs en geweld van zich af te schudden. Tegenwoordig trekken steeds meer nieuwsgierige reizigers (terecht!) naar Colombia. Hoewel je misschien in de verleiding komt om meteen door te reizen na aankomst in Bogota, is het toch de moeite waard om er een paar dagen te blijven plakken. Er zijn namelijk een aantal leuke dingen die je kunt doen in deze stad die je wat mij betreft niet over mag slaan. Welke dat zijn? Dat lees je in deze blog!

Street art tour

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je een rondleiding nodig hebt om graffiti te zien die uiteindelijk overal in de stad te vinden is. Maar tijdens deze tour bezoek je de muurschilderingen van enkele van de beste straatartiesten van Bogota. Het is een geweldige manier om de omgeving, cultuur en geschiedenis van Bogota te leren kennen. Boek een street art tour in Bogota en leer meer over de turbulente geschiedenis van graffiti in Bogota en over de straatartiesten zelf. De tour is trouwens enorm populair en een uitstekende manier om medereizigers te ontmoeten.

La Candelaria

La Candelaria is het historische centrum van Bogotá. Hier werd Bogota in 1538 gesticht door de Spaanse conquistador Gonzalo Jiménez de Quesada y Rivera. Sindsdien is er veel veranderd in Bogotá, maar dit gebied is zeer goed bewaard gebleven. Een groot deel van de wijk bestaat uit kleurrijke koloniale gebouwen naast een aantal moderne kantoorgebouwen die het gebied bezetten. Bogota is een stad die haar verleden weet vast te houden en toch in volle vaart vooruitgaat naar de toekomst.

Als je niet zeker weet wat je moet doen in Bogotá en waar je moet beginnen, ga dan naar La Candelaria en ontdek alles wat deze wijk te bieden heeft. Veel van de beste attracties van de stad (en de meeste hostels) zijn hier te vinden. Geniet van live muziek op Plaza Chorro de Quevedo, probeer lokale chicha in de zijstraatjes of strijk neer in een van de geweldige restaurants in deze wijk. Een van de hoogtepunten van La Candeleria is het centrale Bolivar-plein. Dit met duiven gevulde plein wordt omringd door een prachtige kathedraal en verschillende ministerie gebouwen. In de buurt van het plein vind je verschillende kwalitatief goede musea waaronder het Botero Museum.

Botero Museum

Dit museum, opgericht in 2000, huisvest een van de belangrijkste kunstcollecties van Latijns-Amerika. Het museum is ontstaan ​​nadat Fernando Botero honderden van zijn werken schonk aan de Banco de la República de Colombia met de belofte dat ze in een gratis museum zouden worden tentoongesteld zodat iedereen ze kon zien. Naast zijn eigen stukken waren in de schenking ook werken van Monet, Picasso en andere wereldberoemde kunstenaars opgenomen. Het museum is gevestigd in een prachtig Spaans-koloniaal huis in het hart van La Candelaria en de entree is dus gratis.

Het Botero Museum is een van de blijste musea waar ik ooit ben geweest. Fernando Botero is een van Colombia’s beroemdste kunstenaars, bekend om zijn unieke stijl die mensen en dieren afbeeldt met grote, overdreven bolle gezichten en ledematen. Zijn kunst brengt echt een glimlach op je gezicht. Zelfs als je niet zo geïnteresseerd bent in kunst, ga je Botero’s werk grappig vinden en anders dan alles wat je eerder hebt gezien. Zijn stijl heet nu ‘Boterismo’ en zijn werk is te vinden in enkele van de grootste galerijen van Parijs tot New York.

Cerro Monserrate

Een van de meest populaire dingen om te doen in Bogota is een ritje of wandeling naar de top van Cerro Monserrate. Vanaf hier heb je een aantal ongelooflijke panoramische uitzichten over de stad. Er is zelfs een kathedraal en een aantal restaurants op de top. Het uitzicht vanaf de top van de berg geeft je een gevoel van de grootte en eindeloze grenzen van de stad.

Er zijn verschillende manieren om de top van Cerro Monserrate te bereiken. Als je zin en energie hebt kun je erheen wandelen over een goed gemarkeerd pad. Hoewel de wandeling niet super inspannend is, kan de hoogte veel energie vergen. De kerk op de top ligt namelijk op een hoogte van meer dan 3000 meter. Heb je geen zin om te wandelen, ga dan met de kabelbaan naar boven.

Bogota Bike Tours

Voor iedereen die liever de stad op twee wielen dan op twee voeten verkent, is er de fietstocht van Bogota Bike Tours. Eén van de populairste en tevens leukste tours in Bogota. Het is de perfecte manier om de stad te verkennen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo, maar Bogota is een geweldige stad om te fietsen. Bogota heeft namelijk van alle steden in Zuid Amerika de meeste fietspaden. Tijdens de fietstour stop je bij een lokale markt waar je verschillende fruitsoorten mag proeven die typisch zijn voor Colombia. Daarnaast maak je ook een stop bij een lokale koffiebranderij waar je naast een korte rondleiding ook een kopje overheerlijke koffie mag proeven.

Dagtrip naar de Zoutkathedraal

De Zoutkathedraal ligt op ongeveer een uur rijden van de stad in het plaatsje Zipaquirá. Het is een Rooms-Katholieke kerk die werd gebouwd in de tunnels van een oude zoutmijn. De Zoutkathedraal ligt 200 meter onder de grond, waardoor dit een van de unieke religieuze plaatsen in het land (en de wereld) is. Een dagtrip naar de Zoutkathedraal is dan ook echt een must als je in Bogota bent.

Lokale gerechten uitproberen

Elke regio in Colombia heeft zijn eigen unieke cultuur en gebruiken, vooral als het om eten gaat. Verschillende gerechten en drankjes uitproberen is zeker een van de lekkerste dingen om te doen in Bogota. Als het tijd is voor de lunch, bestel dan een kom ajiaco. Deze Bogota-klassieker is een kippensoep met aardappelen, maïs en kruiden. Het wordt meestal ook geserveerd met room en avocado, wat zorgt voor een stevige en vullende maaltijd. Probeer dit bij La Puerta Falsa dat de lokale bevolking al meer dan 200 jaar bedient. Er is in dit kleine restaurant maar plek voor ongeveer 20 personen, maar als je traditioneel Colombiaans eten wilt proberen, dan moet je hier zijn.