7x wandelen op Vlieland
TINEKE WINK
Op Vlieland heb je genoeg wandelmogelijkheden: ga voor een lange strandwandeling, ontdek de bossen, beklim de duinen of slenter door het dorp. Staatsbosbeheer heeft verschillende wandelroutes uitgezet die te vinden zijn op de website van Staatsbosbeheer. Wil je het liever niet digitaal? Dan kun je voor 7,50 het boekje ‘Wandelen op Vlieland’ kopen bij de VVV op Vlieland. Ik licht hieronder zeven wandelingen uit van kort naar lang.
1. Oude Kooi
Start: Langs de Postweg ter hoogte van Oude Kooi, ca. 5km ten westen van het dorp
Kleur: Blauw
Lengte: 1,3 kilometer
We beginnen met een hele korte wandeling. Bij deze wandeling kom je langs voormalig eendenkooi Oude Kooi. Deze is niet meer in gebruik als eendenkooi, maar in 2008 wel deels gerestaureerd. Hierdoor krijg je een indruk van hoe de kooi er destijds uit heeft gezien. De wandeling gaat verder door het bos rondom de eendenkooi. Het gebied is erg vochtig en daardoor is er een bijzondere vegetatie. De oude bomen en brede stekelvarens geven deze plek een sprookjesachtige sfeer. Niet ver van de kooi werd een huisje gebouwd voor de kooiker. In 1891 maakte de eerste bewoner vanuit Terschelling de overtocht naar Vlieland om daar eenden te gaan vangen. In 1941 verliet de laatste vaste bewoner het kooikershuis. Het is daarna uiteindelijk in verval geraakt. Staatsbosbeheer heeft de woning in 1980 gerestaureerd en het wordt nu gebruikt als dienstwoning voor de boswachter. Het is door de verscholen ligging het best verstopte huis van Vlieland.
2. Dorpswandeling Sporen uit zee
Start: Havenplein
Kleur: Geen; volg de routekaart in het boekje en de aanwijzingen in de tekst
Lengte: 3 kilometer
Deze wandeling is anders dan de andere wandelingen die gericht zijn op de natuur. Tijdens deze wandeling blijf je in het dorp en zie je hoe het recyclen en hergebruik bij de Eilanders in het bloed zit. Alles wat Eilanders kunnen jutten wordt nuttig gebruikt of gebruikt als wand- of tuinversiering. Die sporen uit zee vind je overal op het eiland terug. We beginnen op het havenplein waar een standbeeld staat van Willem de Vlamingh; een Vlielander kapitein die op één van zijn verre tochten Australië heeft ontdekt. Daarna wandelen we de dijk op. Aan de ene kant heb je uitzicht op de Waddenzee en aan de andere kant kun je de achtertuinen van de woningen aan de dorpsstraat bekijken. In veel tuinen zie je dat de bewoners hun strandvondsten als een soort expositie hebben tentoongesteld. De rest van de wandeling loop je onder andere nog langs het kerkplein, het oude raadhuis en de midgetgolfbaan.
3. Bomenland – Doodemansbol
Start: Nabij het Posthuys
Kleur: Wit
Lengte 3,5 kilometer
Op de fiets vanaf het dorp naar het Posthuys, kom je net voor het Posthuys een bosrijk gebied tegen. Het Westerbos was destijds het eerste dennenbos op Vlieland. Toen de boompjes groter werden ontstond de naam Bomenland. De bomen die we als eerste tegenkomen hebben het zwaar te verduren gehad. Ze hebben stormen overleefd en zijn door het barre klimaat gevormd. De bomen groeien in een hele andere vorm op en zijn veelal scheefgegroeid. Als wij de wandeling doen is het erg bewolkt, wat het bos met zijn bijzondere bomen een spookachtige en mysterieuze uitstraling geeft.
Onderweg kom je ook de Doodemansbol tegen, op zijn Vlielands ‘Bol van een dooie’. Hier zijn zeelieden begraven die in de 17e eeuw omkwamen door de pest. Ze werden zo ver mogelijk van het dorp begraven om besmettingen te voorkomen. Er zijn twee uitzichtpunten. Eén waar je een wijds uitzicht over de duinen hebt en een wadden uitzichtpunt. Deze uitkijkpost is in 2008 gebouwd als aandenken aan 100 jaar Staatsbosbeheer op Vlieland.
4. Lange Paal – Nieuwe Kooi
Start: Aan het fietspad bij de boswachterswoning
Kleur: Groen
Lengte: 4 kilometer
Rond de Nieuwe Kooi en het natuurgebied Lange Paal kun je een wandeling maken door twee bosgebieden en een afwisselend open duinlandschap. Deze wandeltocht duurt ongeveer een uurtje. Wij doen deze route begin augustus als de duinheide helemaal in bloei staat. Je kunt hier schapen en Schotse Hooglanders tegenkomen. Deze indrukwekkende runderen zorgen ervoor dat de duinvalleien niet helemaal dichtgroeien. Wij hebben deze grazende viervoeters niet gezien, maar wel veel vogels gespot. In het najaar kun je in dit gebied ook cranberries plukken.
5. Vuurboetsduin – Torenvijver
Start: Vuurboetsplein, de trap omhoog
Kleur: Groen
Lengte: 6,3 kilometer
Het startpunt van deze wandeling is aan de westkant van het dorp, aan de voet van de trap naar de vuurtoren. Deze vuurtoren staat op de vuurduin, de hoogste duin van Vlieland. Je begint dus met een flinke klim naar boven. Bij de vuurtoren kun je even uitrusten en genieten van een mooi uitzicht op de zee en het eiland. Vanaf daar kun je kiezen of je de route links- of rechtsom loopt. Deze route gaat grotendeels door het bos en is dus aan te raden in de herfst, waar het bos met al zijn herfstkleuren op zijn mooist is. Maar ook in de zomer is het een hele fijne wandeling. Op warme dagen heb je lekker veel schaduw van de bomen en op regenachtige dagen beschermen de bomen je weer tegen de regen. Tijdens de wandeling kom je ook een paar keer bij een open stuk uit, de Torenvijver en de ijsbaan. Beide zijn fijne picknickplekken. De ijsbaan is in 1909 gegraven omdat Vlielanders ’s winters graag wilden schaatsen. De ondiepe zoetwaterplas trekt veel salamanders, kikkers en libellen aan.
6. Kikkerbult en Kooisplek
Start: Aan de Postweg ca. 800 meter ten westen van het dorp
Kleur: Blauw
Lengte: 6,5 kilometer
Deze wandeling start op 800 meter van het dorp. Het is mijn favoriete wandeling van Vlieland omdat je door de wat ruigere gebieden loopt. Je moet ook een paar keer klimmen, maar dan word je wel beloond met de mooiste uitzichten op het wad en de zee. Het is een redelijk open gebied, dus de natuur heeft vrij kans en invloed. Bij veel regen zijn wandelschoenen een pré, het kan namelijk best drassig worden. Eén van de mooiste plekjes die je tijdens de wandeling tegenkomt is de Kikkerbult. Dat is een duingebied met hoge en lage duinen. Aan de westkant van dit duingebied ligt een cranberryvlakte. In dit gebied leven konijnen en komen veel vogels en vlinders voor. De konijnen waren vroeger een plaag omdat ze de duinen kaal vraten. Zoveel konijnen als vroeger zijn er nu bij lange na niet meer. Ik heb er maar één gespot.
Let goed op de blauwe paaltjes, want tijdens het lopen zou je er zomaar één of meer kunnen missen. De eerste keer dat ik deze wandeling deed met mijn vader en zusjes misten we een blauwe paaltje in de duinen en liepen we te ver door over het strand. Zodra je het strand oploopt moet je al na een aantal minuten een bordje aan de rechterkant in de duinen tegenkomen. Dit bordje wordt het vaakst gemist.
7. Posthuiswad – Kroon’s Polders
Start: Posthuys
Kleur: Blauw
Lengte: 7,5 kilometer
De Kroon’s Polders vormen een beschermd natuurgebied voor planten en vogels. Hier leven meer dan 60 vogelsoorten als lepelaars, kluten en aalscholvers. Ook is dit de perfecte plek voor trekvogels. Je mag hier alleen onder leiding van een gids komen, maar Staatsbosbeheer heeft ook een hele leuke wandelroute rondom dit gebied aangelegd. Je kunt dus nu genieten van deze omgeving zonder de vogels te storen.
Het eerste stuk van de wandeling loop je over een dijkje langs de Kroon’s Polders. Er staan her en der bankjes waarop je van het uitzicht kunt genieten. De wandeling gaat grotendeels over onverhard pad verder en langs de route is sinds 2016 een vogelkijkhut geplaatst vanwaar je uitzicht op de broedeilandjes hebt. Het mooiste gedeelte vind ik de slingerpaadjes die door struiken zijn omgeven. Je voelt je hier net Alice in Wonderland: omgeven door kleuren, geuren en geluiden en je weet nooit wat er na de bocht komt. Na de polder brengt de route je naar het strand. Na ongeveer 2,5 kilometer strand ga je via de duinen weer terug richting het Posthuys.