7 leuke tips voor een vakantie op Zakynthos

MINKE WINK

Zakynthos is een van de bekendste en mooiste eilanden van Griekenland. Naast het iconische strand met het scheepswrak heeft het eiland nog veel meer te bieden. Ruige kliffen, helderblauw water en relaxte stranden, welkom in het paradijs! Ook aan prachtige uitzichten en bijzondere bezienswaardigheden op dit eiland geen gebrek. Op Zakynthos is genoeg te doen en te zien.

In deze blog deel ik de hoogtepunten en activiteiten die je wat mij betreft niet over mag slaan tijdens je vakantie op Zakynthos.

1. Naviago Beach

Dit is met stip het mooiste strand van Zakynthos en niet voor niks ook de plek waar Zakynthos het meest bekend om staat. Navagio Beach, beter bekend als Shipwreck Beach, is het visitekaartje van het eiland. Google ‘Zakynthos’ en je begrijpt wat ik bedoel. Je kunt het strand met scheepswrak van bovenaf bewonderen vanaf het uitkijkpunt op een klif of bezoeken met een georganiseerde tour.

Omdat er enkele toeristen om het leven zijn gekomen, doordat ze te dicht bij de rand stonden voor het nemen van de perfecte foto zijn er sinds kort enorme hekken geplaatst bij het viewpoint. Ook is er een nieuw uitkijkplatform omgeven door metalen leuningen. Het platform, vanwaar je het strand nog net kunt zien als je helemaal in de hoek gaat staan, is super klein en staat dus al snel vol met toeristen. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend of aan het eind van de dag komt zodat je niet in een lange rij hoeft te staan. Erg frustrerend dat zo’n mooi uitzicht aan bijna alle kanten wordt geblokkeerd met hoge hekken. Er is zelfs een bewaker die de toeristen in de gaten te houdt.

Het strand is helaas niet via een weg te bereiken en je kunt hier dus alleen maar komen met een boot. Je kunt wel een georganiseerde boottocht boeken. Je vaart dan langs de blauwe grotten, maakt onderweg een stop om te zwemmen en hebt een uur de tijd op Navagio Beach. Houdt er wel rekening mee dat je tijdens zo’n boottocht met veel toeristen tegelijk op dit kleine strandje aankomt. Dit kan behoorlijk intens aanvoelen. Toch is een georganiseerde boottocht naar Navagio Beach wat mij betreft wel de moeite waard omdat je op deze manier het scheepswrak van heel dichtbij kunt bewonderen. En dat is best indrukwekkend. Naast dat het een hele ervaring is om op Navagio Beach te staan, is de boottocht ernaartoe waanzinnig mooi! Het is namelijk niet het enige baaitje wat je onderweg tegenkomt en ook is het heel bijzonder om te zien hoe de grillige kustlijn steeds verandert.

2. Zakynthos-Stad

Het gezellige Zakynthos-Stad is helaas niet het typische Griekse plaatje van witte huisjes en kerken met blauwe daken, maar toch is het zeker een bezoekje waard. De stad voelt meer aan als een dorp omdat het er zo klein en knus is. Je vindt hier gezellige pleinen, mooie kerken en leuke restaurantjes. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de haven en strijk neer op een terrasje in het centrum. Je kunt Zakynthos-Stad het beste aan het eind van de middag bezoeken, dan is het wat gezelliger en minder warm. Voor een prachtig uitzicht over de stad ga je naar de Bochalis-heuvel.

3. Olijfolie proeven bij Olive Press Museum

Op Zakynthos stikt het van de olijfbomen. Dit valt meteen op wanneer je met een auto over het eiland rijdt. Een bezoekje aan een olijfgaard en het proeven van deze overheerlijke olijfolie zijn dan ook echt een must als je op Zakynthos bent. Er is zelfs een olijvenmuseum op Zakynthos.

Het Olive Press Museum is door olijfolie producent Aristeon opgebouwd en maakt onderdeel uit van de huidige fabriek van Aristeon. In dit gratis museum krijg je een duidelijk beeld van het hele proces van olijf tot olijfolie. Buiten staan verschillende olijfpersen met uitleg. En natuurlijk mag je zelf ook olijfolie (met zelfgemaakt brood) proeven aan het eind van de rit.

Je kunt op eigen houtje rondkijken in het museum of een rondleiding maken met een gids als je meer wilt leren over hoe olijfolie gemaakt wordt.

4. Cameo Island

Cameo Island is een heel klein eilandje dat alleen via een houten brug te bereiken is. Je vindt dit eiland aan de zuidkust van Zakynthos. Er worden hier vaak bruiloften gegeven en het eiland wordt daarom ook wel het huwelijkseiland genoemd. Er is een gezellige strandtent waar je de hele middag kunt relaxen. Je betaalt wel entree voor het eiland, maar mag dan wel de hele dag blijven. Als je het eiland zelf niet wilt bezoeken dan kun je het eiland en de brug het beste bewonderen bij zonsondergang of zonsopkomst. Het is dan een hele mooie plek om foto’s te maken.

5. Uitzichtpunt en zonsondergang bij Keri

In het zuiden van Zakynthos ligt het plaatsje Keri waar je ’s avonds de mooiste zonsondergang kunt bekijken. Het uitzicht op de kliffen terwijl je de zon in zee ziet zakken is werkelijk fenomenaal. Maak voordat de zon ondergaat nog een stop bij het Myzithres Viewpoint voor een bizar mooi uitzicht op de kliffen die uit het water rijzen.

6. Turtle Rescue Center

De Caretta Caretta is een van de grootste soorten zeeschildpadden en wordt al tientallen jaren bedreigd met uitsterven. Door bescherming en goede voorlichting lukt het echter nog steeds om deze schildpadden te behouden. Je vind deze bijzondere dieren in het water rondom Zakynthos en op verschillende stranden leggen ze hun eieren.

Er worden daarom veel schildpadden tours georganiseerd op Zakynthos om Caretta Caretta zeeschildpadden van dichtbij te kunnen bewonderen. Ik heb altijd een beetje mijn twijfels over de diervriendelijkheid van zulke tours en het is daarom niet iets wat ik zou aanraden. Wil je wel graag meer te weten komen over deze bijzondere zeeschildpad? Breng dan een bezoek aan het Turtle Rescue Centre vlakbij Gerakas beach. Dat kan ik zeker aanraden.

7. Op zoek naar de mooiste stranden

Zakynthos is niet zo groot, maar heeft wel een heleboel prachtige stranden. De beste manier om het eiland te verkennen en op zoek te gaan naar de mooiste stranden is met een huurauto. Ga lekker op pad en ontdek alle leuke stranden van Zakynthos. Aanraders zijn wat mij betreft Porto Roxa, Xigia Beach, Banana Beach en Gerakas Beach.

Huur een auto op Zakynthos

Een auto huren  op Zakynthos is echt een must. Veel mooie plekken zijn niet met het openbaar vervoer te bereiken en liggen wat verder van de bekende badplaatsen. Je kunt het hele eiland in een dag zien, maar het leukst is om voor een paar dagen een auto te huren om zo ook wat langer van de mooiste stranden te kunnen genieten. In het noorden vind je trouwens de mooiste uitzichtpunten.

Waar verblijven op Zakynthos?

Er zijn verschillende badplaatsen op Zakynthos met genoeg leuke hotels en resorts voor een fijn verblijf. Echt massatoerisme vind je gelukkig (nog) nergens op het eiland. Wij verbleven in een appartement in het betaalbare Vanessa Hotel in Kalamaki. Deze badplaats ligt aan de baai van Laganas in het zuiden van Zakynthos. Er hangt hier een gezellige sfeer en er zijn voornamelijk veel Engelse toeristen. Je vindt hier dan ook veel Engelse pubs, maar gelukkig ook veel authentieke Griekse restaurants. Wij aten bijna elke avond bij Dafni’s Restaurant aan de hoofdstraat. Echt een aanrader!

Wij boekten zelf een vlucht met Transavia en ons appartement via Booking. Dat was voor ons in die periode voordeliger dan een pakketreis. We kozen ook bewust voor een appartement zodat we zelf ontbijt konden regelen en een koelkast hadden voor drankjes uit de supermarkt. Lekker voordelig 😉