7 leuke dingen om te doen in Zuid-Limburg
TINEKE WINK
Een stukje buitenland zonder de grens over te hoeven gaan, dat is Zuid-Limburg. Het is compleet anders dan de rest van Nederland. De glooiende heuvels met wijnranken geven je het gevoel in Zuid-Frankrijk te zijn. Tel daarbij op een bourgondische levensstijl en het feit dat de temperatuur hier altijd een paar graden hoger ligt dan in de rest van het land. Het buitenlandgevoel is compleet. Ga je een weekje naar Zuid-Limburg? Dan zou je die week met onderstaande activiteiten kunnen vullen.
1. Slenteren door Valkenburg
Valkenburg is een sfeervolle stad in Zuid-Limburg. Geniet van de unieke grotten, de knusse sfeer en de talloze gezellige cafés en restaurants. Je komt in deze stad veel oude gebouwen tegen die gemaakt zijn van mergel. Dat zijn stenen uit de grotten rondom Valkenburg. Loop rond zonsondergang over de bruggetjes in het centrum voor de mooiste uitzichten. Rondom het historische plein vindt je heel veel eet- en drinkgelegenheden. Let er wel op dat het hier in het hoogseizoen heel druk kan worden. De terrassen stromen dan al snel vol en op veel plekken in het centrum mag je alleen plaatsnemen als je er ook een hapje gaat eten. Wij vonden het ietwat te druk en commercieel, maar we kwamen toch nog een leuk terrasje aan de rand van het centrum tegen. Hier smaakt de limoncello spritz overheerlijk op een zwoele zomerse avond.
2. Mergelland autoroute
Dit is de oudste, bekendste en meest populaire autoroute van Nederland. De Mergellandroute is 110 kilometer lang met geweldige uitzichten over de zuidelijkste provincie van Nederland. De vele haarspeldbochten, heuvels en wijngaarden maken het roadtrip gevoel helemaal af. Onderweg kom je verschillende highlights tegen waar je even kunt stoppen, zoals het drielandenpunt, het pelgrimsoord klooster in Wittem of de uitkijktoren in Mesch. Bij die laatste stopten wij om de 9 meter hoge toren te beklimmen. Hier heb je een geweldig uitzicht over het weidse heuvellandschap. Deze locatie diende vroeger als uitzichtpunt voor prehistorische rendierjagers. Het is ook aan te raden even een pauze te nemen op een terras in één van de idyllische dorpjes Epen, Slenaken en Eijsden. Het officiële startpunt van deze geliefde route is station Maastricht, maar het is mogelijk om op ieder punt aan te haken. Navigatie aanzetten is niet nodig, volg gewoon de bewegwijzerde bordjes op de route.
3. Wandelen langs wijngaarden
Als je van wijn én van wandelen houdt kun je in Zuid-Limburg je hart ophalen. Limburg is dé wijnprovincie van Nederland. 32 procent van de totale Nederlandse wijndruiven wordt op deze bodem geteeld. De rijke mergelgrond hier is uitermate geschikt om wijndruiven op te verbouwen. In de gemeente Gulpen-Wittem is de éérste bewegwijzerde wijnroute gelanceerd: de Route des Vins. De route is 10 kilometer lang en heel makkelijk te lopen. Je hoeft alleen maar de gele bordjes met druiven te volgen. Naast de bewegwijzering vind je ook overal wijn-weetjes langs de route. De wandeling zelf is gedeeltelijk vlak, maar je moet af en toe ook flink wat klimmen en dalen. Onderweg passeer je vijf wijngaarden en de dorpen Wahlwiller, Eys en Eyserheide. Wahlwiller is het wijndorp van Limburg en jaarlijks wordt hier in het laatste weekend van september het Wahlwiller Wijnfeest gehouden.
Heb je op helft van de wandeling behoefte aan een pauze? Dan is wijngaard Salamander de ideale plek om even te pauzeren. Deze wijngaard ligt aan huis en je kunt hier op het terras plaatsnemen om een glas wijn te proeven. Of koop een fles vanaf 12 euro per stuk. Boer John Cox vertelt graag over zijn wijngaard en natuurlijk zijn wijnen. De wijn is heerlijk en we rekenen gelijk een paar flessen af om mee te nemen.
Ik heb tijdens deze wandeling meerdere malen het gevoel dat ik in Frankrijk loop, de groene heuvels vol wijnranken, het landschap dat zo on-Nederlands en adembenemend mooi is… Als Zuid-Limburg je hart nog niet gestolen had, dan gebeurt dat tijdens deze wandeling wel.
4. Stukje Pieterpad lopen
De laatste (of eerste als je in het zuiden begint) etappe van het beroemde Pieterpad loopt vlak langs Valkenburg. Deze etappe begint in Strabeek, dat op anderhalve kilometer van het treinstation van Valkenburg ligt, en eindigt op de Sint Pietersberg in Maastricht. De route is ongeveer 17 kilometer lang. Perfect voor een dagje wandelen dus! De route is goed gemarkeerd en loopt over prachtige wandelpaadjes met mooie vergezichten. Je loopt door het prachtige heuvellandschap rondom Maastricht, maar gelukkig is het niet zoveel klimmen en dalen. Het is een prachtige route tot aan de rand van de bourgondische stad Maastricht. Het stuk naar het centrum is een beetje rechttoe, rechtaan door woonwijken, maar vanaf het centrum wordt de route weer interessanter. Je loopt dan weer de natuur in en geniet onderweg van het uitzicht op deze prachtige stad. Het eindpunt van het Pieterpad ligt bij de ENCI Groeve op een uitkijkplatform met een wel heel bijzonder uitzicht. Als je nog anderhalve kilometer verder loopt kom je bij restaurant Buitengoed Slavante waar een welverdiend lokaal biertje op je wacht. Zoek een plekje op het terras en geniet van de overwinning! Als je daarna de weg volgt naar beneden is er een bushalte waar je de bus terug naar het centrum van Maastricht kunt pakken, en eventueel terug naar Valkenburg.
5. Dagje sauna
Thermae 2000 in Valkenburg is een groot en bekend sauna- en wellnessresort in Limburg. Het saunacomplex heeft maar liefst 60.000m2 aan wellness oppervlakte met thermale binnen- en buitenbaden, sauna’s, stoombaden, whirlpools en kuurprogramma’s. Het bijzondere aan Thermae 2000 is dat de baden gevuld zijn met thermaalwater uit eigen bron. Dit speciale bronwater is 40.000 jaar afgesloten geweest en heeft dus geen schadelijke invloeden van buitenaf ondergaan. Heel puur dus. Wil je een nachtje blijven slapen om nog langer van het wellness gevoel te genieten? Thermae 2000 beschikt over een eigen aangrenzend 4-sterren hotel met 62 verschillende hotelkamers. Vanuit je hotelkamer wandel je zo in je badjas naar de wellness faciliteiten.
6. Bomvol bad
Wat doe je als het een warme zomerdag is (30+ graden) en je bent in een provincie met weinig water? Dan zoek je, in ons geval, een openbaar zwembad op. Wij zijn alleen niet de enige met het idee om verkoeling in het (buiten)zwembad Meerssen te zoeken. Het is alsof we in de puzzel ‘bomvol bad’ van Jan van Haasteren zijn beland. Inclusief bekende taferelen als volle prullenbakken, huilende baby’s, badmeesters, regenboog parasols en een lange rij voor de glijbaan. Het zwembad heeft gelukkig een heel groot grasveld waar genoeg plek is om te liggen, maar in het bad krioelt het van de mensen. Je moet goed zoeken naar een vrij stukje water. Tijdens het zwemmen voelt het dan ook alsof je door het drukke verkeer manoeuvreert en botsingen met anderen probeert te voorkomen. Het water is wel heerlijk koel waardoor het, ondanks de drukte, een aanrader is om hier een warme zomerdag door te brengen.
7. Limburgse vlaai én speciaalbier in Gulpen
Tot slot is eten en drinken natuurlijk een belangrijke activiteit als je in een bourgondische provincie als Limburg bent. Het streekproduct dat je echt wil proeven is een stukje Limburgse vlaai. Vlaai is een typisch Limburgse taart van een dunne bodem met daarop een vulling. Die vulling kan bijvoorbeeld van room of een bavarois zijn. Op de Gulperberg in Gulpen vind je het restaurant ‘Jantje zag eens pruimen hangen’. De Gulperberg is een populaire plek vanwege de mooie natuur en vergezichten. Het restaurant ziet er van buiten uit als een woonboerderij en bij binnenkomst stap je een ruimte in die niet zou misstaan in het tijdschrift VT Wonen. Het is er heel gezellig en ruimtelijk ingericht. Een perfecte combinatie van modern én oud. Kleurrijke en comfortabele banken, zilveren lampen, maar met houten balken aan het plafond. De vlaai komt hier van Patisserie Peter Lemmens en de heerlijke koffie is van Cook&Boon.
In Gulpen vindt je ook het Gulpener brouwlokaal. Hier drinken we een speciaalbiertje aan een picknicktafel in de bijbehorende biergarten. Je kunt hier kiezen uit zestien Gulpener bieren van de tap, inclusief experimentele bieren uit de microbrouwerij. Wil je er een hapje bij eten? Ze werken hier met het 25-milesconcept: alle gerechten worden bereid met producten die binnen een straal van veertig kilometer zijn geproduceerd.
Lees verder: