7 leuke dingen om te doen in Gambia

MINKE WINK

Kilometers lange stranden, een heerlijk klimaat en prachtige natuur. Gambia is een geweldige winterzon vakantiebestemming want de zon schijnt hier echt het hele jaar door. Op maar 6 uurtjes vliegen van Nederland waan je je hier in tropische temperaturen op paradijselijke stranden. En dat is allemaal ook nog eens heel betaalbaar.

Daarnaast is Gambia heel geschikt als eerste kennismaking met het echte Afrika. Gambia is het kleinste land van Afrika, volledig omringd door buurland Senegal met een kuststrook aan de Atlantische Oceaan. De Gambia rivier stroomt als een soort ader midden door het land. En dat is op z’n minst bijzonder te noemen.

Je vindt hier geen grote steden of enorme wildparken waar je de Big 5 kunt zien, maar wel een kleurrijke cultuur en altijd lachende mensen die je meer dan welkom heten in dit bijzondere land. Gambia wordt niet voor niets ook wel ‘The Smiling Coast of Africa’ genoemd. Een toepasselijke bijnaam, als je het mij vraagt.

Ondanks het gebrek aan indrukwekkende wildparken en bijzondere steden heeft Gambia meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Er zijn een aantal leuke en interessante plekken die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

1. De stranden van Gambia

Natuurlijk moeten de stranden hier wel even genoemd worden want het is toch wel één van de redenen waarom je naar Gambia gaat. Het fijne aan Gambia is dat de stranden hier niet zijn volgebouwd met resorts en hoogbouw. Op sommige stranden zijn zelfs weinig voorzieningen te vinden en hierdoor heerst er een rustige sfeer en heb je als toerist veel ruimte. Hutje mutje op elkaar geplakt op het strand liggen is hier echt niet bij. Super fijn! Gelukkig zijn er op de meeste stranden wel wat voorzieningen als strandbedjes, parasols en kleinschalige strandtentjes te vinden.

Lees ook: ‘De mooiste stranden van Gambia

2. Lekker eten op ‘The Strip’ van Kololi

Als er een straat is in Gambia die massaal toeristen trekt dan is het ‘The Strip’ in Kololi. Hier liggen zo’n beetje alle goede restaurants in Gambia die volledig op toeristen gericht zijn. Je vindt hier zeker niet het authentieke Gambia of ervaart het echte Afrika gevoel, maar je kunt hier wel echt lekker uiteten gaan. En dat is ook belangrijk op vakantie! Van Indiaas tot Italiaans, maar ook lekker lokaal Gambiaans eten, alles is hier te krijgen. Uiteraard wel voor toeristenprijzen, maar nog steeds betaalbaar.

Lees ook: ‘De 6 leukste restaurants in Gambia

3. Aapjes spotten in Bijilo Forest Park

Vind je het leuk om apen van dichtbij te bewonderen? Bezoek dan het Bijilo Forest Park in Kololi. Hier vind je vaak heel veel apen. Je kunt een wandeling door het park maken om het natuurschoon te bewonderen en om vogels en apen te spotten. Klinkt heel relaxt, maar dat is het eigenlijk niet als de apen eenmaal doorhebben dat je eten bij je hebt. Maar leuk is het wel!

Aan het begin van het park, nadat je een kaartje hebt gekocht bij het kantoortje, staan gidsen te wachten die je graag willen begeleiden door het park. Er wordt gezegd dat de apen agressief kunnen zijn en dat het nodig is om een gids mee te nemen. Echter, wij besloten om zonder gids het park in te gaan en dit ging prima. De apen zijn vrij bescheiden, maar komen wel heel dichtbij op het moment dat je ze pinda’s of bananen gaat voeren. Ze eten zo uit je hand. Super schattig! Het is zeker aan te raden om een zakje pinda’s mee te nemen als je de apen van dichtbij wilt bewonderen.

4. Krokodillen in de Kachikally Crocodile Pool

De Kachikally Crocodile Pool ligt in het centrum van Bakau en is een kleine poel waar krokodillen leven. Het is een heilige plek waar de Gambianen heen gaan om offers te brengen en te bidden. De Gambianen geloven dat de poel een bovennatuurlijke genezende kracht bezit, voornamelijk op het gebied van onvruchtbaarheid. Schijnbaar komen vrouwen vanuit het hele land hiernaartoe om zich te wassen in de hoop vruchtbaar te worden. Ik zag alleen maar toeristen en krokodillen dus ik weet niet of dit ritueel nog steeds leeft. De krokodillen lopen hier vrij rond (of eigenlijk liggen ze vooral) en je kunt ze zelfs aaien. Er zijn bewakers die een oogje in het zeil houden, maar ik betwijfel of dit echt nodig is.

Daarnaast is er een klein museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Gambia.

Je kunt de krokodillenpoel combineren met een rondje door Bakau voor het échte Afrika gevoel en het rustige en brede strand van Cape Point. Calypso Beach Bar ligt aan dit strand en is een leuke plek voor lunch of diner met uitzicht op… nog meer krokodillen.

5. Een bezoek aan de hoofdstad Banjul

Banjul is de hoofdstad van Gambia is het is een van de kleinste hoofdsteden in Afrika. Dit kleine en redelijk rustige stadje ligt op een schiereiland aan de Gambia rivier. Banjul voelt eigenlijk meer als een dorp dan een stad. Een typisch Afrikaans dorp, dat dan weer wel. Met kleurrijke markten, toeterende auto’s en veel zandwegen met opwaaiend stof. Fancy winkels en restaurants vind je hier niet. Hier kun je enkel het echte Afrikaanse leven opsnuiven. Een must-visit wat mij betreft!

Dompel jezelf onder in de chaos van kleuren, geuren en geluiden van de Albert Market, de grootste markt van Banjul. In de smalle straatjes met zelfgemaakte kraampjes op deze levendige en kleurrijke markt kun je echt van alles krijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te koop. Het is echt een lokale markt met een doolhof aan straatjes en steegjes waar weinig toeristen komen. Het is dus zeker aan te raden om een gids mee te nemen die je een beetje wegwijs kan maken.

Als je wilt kun je in Banjul ook een bezoek brengen aan het Nationaal Museum van Gambia. Het is een vrij simpel museum, maar wel de moeite waard als je meer te weten wilt komen over het traditionele leven, de geschiedenis en de kunst van dit land.

6. Tanji vismarkt

Ben je klaar voor nog meer chaos, kleur en geur? Breng dan een bezoek aan de hectische, maar tevens zeer indrukwekkende vismarkt in Tanji. Op het strand van Tanji komen aan het eind van de middag honderden kleurrijke vissersboten aan die hun vangst aan land brengen. Mannen die met manden op hun hoofd de vis aan wal brengen, vrouwen en kinderen die met lege kruiwagens op het strand zitten te wachten om de vis schoon te maken, en rokerijen waar de geur van vis je tegemoet komt. Je kijkt je ogen uit terwijl de geur van vis je neusgaten binnendringt. Een intens spektakel dat je echt niet mag missen. Ook hier is het trouwens aan te raden om een lokale gids mee te nemen.

Tanji ligt vlakbij het mooie Paradise Beach en kun je dus goed met elkaar combineren. Na een dagje strand kun je aan het eind van de middag samen met een lokale gids de vismarkt in Tanji bezoeken.

7. Terug in de tijd met de Roots Tour

Deze georganiseerde tour neemt je mee terug in het slavernij verleden van Gambia en brengt je langs monumenten die onlosmakelijk zijn verbonden met de slavernij en de beëindiging daarvan.

Met een boottrip vanuit Banjul over de Gambia rivier bezoek je het dorpje Juffure en het beruchte James Island.

Juffure was de geboorteplaats van Kunta Kinte, de legendarische slaaf op wiens leven het boek en de film Roots zijn gebaseerd. In dit boek en de film worden de gruwelijkheden beschreven die Kunta Kinte en alle andere slaven moesten ondergaan, zowel tijdens de barre overtocht van Afrika naar Amerika als tijdens hun slavernij zelf. Je krijgt een rondleiding door het dorp en brengt een bezoek aan de nakomelingen van Kunta Kinte.

Vervolgens vaar je door naar James Island. Op dit kleine eilandje ligt een ruïne die een belangrijke doorvoerhaven was voor de slavenhandel richting Amerika. James Island was het eindstation van de slaven en werd ook wel point-of-no-return genoemd. Zodra je hier als slaaf terecht kwam, kon je ervan uitgaan dat je je familie nooit meer terug zag. Vanaf hier werden de slaven namelijk doorverkocht en overzee vervoerd naar Amerika.

Vanwege het verschrikkelijke verleden en de grote rol die de slavernij in Gambia heeft gespeeld, is deze indrukwekkende excursie eentje die je gedaan moet hebben.  

Ga met een gids op pad

In Gambia kun je prima je excursies zelf regelen en is het echt niet nodig om de tours te boeken die vanuit je hotel of resort worden aangeboden. Het voordeel hiervan is dat je helemaal zelf kunt beslissen waar je graag naartoe wilt gaan en niet in een grote groep achter een gids aan hoeft te hobbelen. De zelfstandige lokale gidsen in Gambia spreken prima Engels en kunnen je veel vertellen over hun land. Voor een excursie met zo’n lokale gids hoef je alleen maar iemand met een groene taxi op straat aan te spreken. Deze taxi’s zijn speciaal bedoeld voor toeristen. Ze zijn officieel geregistreerd, maar ook iets duurder. Echter, het voordeel van deze taxi’s is dat de chauffeur ook direct je gids kan zijn. En als je een goede klik hebt, kun je dezelfde gids voor meerdere excursies inzetten.

Het openbaar vervoer in Gambia is beperkt en sommige plekken zijn niet zo geschikt om als toerist op eigen houtje te ontdekken. Niet omdat het gevaarlijk is, maar vooral omdat Gambia nogal intens kan zijn en je als toerist door iedereen wordt aangesproken. Tijdens een bezoek aan drukke markten en wanneer je meer van het land wilt zien, is het erg fijn om een lokale gids bij je te hebben.