6 tips voor kleurrijk Cartagena

MINKE WINK

Cartagena is een havenstad aan de Caribische kust van Colombia, en een van de meest levendige steden in Zuid-Amerika. Met het hele jaar door zonnige luchten, heldere Caribische wateren, kleurrijke koloniale architectuur en een schat aan Afro-Colombiaanse cultuur, is het geen wonder dat Cartagena ontzettend veel reizigers naar Colombia trekt.

Er is zoveel te zien en te doen in Cartagena dat het bijna onmogelijk is om te kiezen wat je tijdens een bezoek gaat doen. Ik geef je 6 reistips met de belangrijkste activiteiten en bezienswaardigheden voor Cartagena, mijn favoriete stad in Colombia.

Rondwalen in het historisch centrum

Wanneer je voor het eerst in de stad aankomt, maak dan een wandeling door de pittoreske straten van de oude binnenstad en stop onderweg op prachtige pleinen als Plaza de San Pedro Claver, Plaza de Bolívar en Plaza Santo Domingo om die unieke Caribische sfeer te absorberen.

De ommuurde, oude binnenstad in het hart van Cartagena is een van de meest betoverende plekken in Colombia. Je kunt hier dagenlang door de kleurrijke straten dwalen en de koloniale architectuur bewonderen. Dit is zonder twijfel de mooiste wijk van Cartagena. Ondanks dat het hier vrijwel het hele jaar door met toeristen gevuld is, heeft deze historische hoek van de stad zijn charme niet verloren. Door het toerisme is het wel een van de duurdere plekken in Colombia geworden om te eten en verblijven. Reis je met een kleiner budget, dan zit je hiervoor in de naastgelegen wijk Getsemani beter.

Street art bewonderen in Getsemani

Colombia staat al bekend om zijn geweldige graffitiscène, vooral in het hippe Bogota. Maar Bogota is niet de enige Colombiaanse stad met prachtige straatkunst. De muren van de wijk Getsemani in Cartagena zijn bedekt met kleurrijke street art, gemaakt door zowel lokale als internationale kunstenaars.

Vroeger werd Getsemani als een gevaarlijke wijk beschouwd, maar de historische straten zijn in de loop van de tijd veranderd in de officiële backpackerswijk van de stad. Hippe hostels en creatieve cafés zijn opgedoken voor de backpackers en toeristen die niet reizen met het luxe budget dat de oude stad vereist. Getsemani heeft inmiddels ook zijn eigen uitbundige nachtleven, grotendeels gevoed door de in Afrika gewortelde Champeta-muziek. Het middelpunt van de wijk is het bruisende Trinidad-plein, waar zowel de locals als toeristen elke avond komen om te eten, te drinken en te dansen.

De wijk Getsemani ligt buiten de binnenmuren, maar maakt nog steeds deel uit van de oude stad. De vervaagde koloniale schoonheid staat in schril contrast met de glitter en glamour van de oude binnenstad, maar deze wijk heeft echt zijn charme. Alles voelt hier veel lokaler en authentieker. Wat mij betreft is Getsemani een van de meest kleurrijke en levendige buurten in Cartagena, en misschien zelfs wel in heel Colombia.

Zonsondergang bij Café del Mar

Met een zwoele tropische bries die uit het Caribisch gebied waait en een epische historische setting, is het altijd een goed idee om een terrasje te pakken in Cartagena. De beste plek om dit te doen is bij trendy cocktailbar Café del Mar op de oude stadsmuur met uitzicht op de Caribische zee. Hier kun je heerlijk genieten van een drankje in de namiddag met een sereen uitzicht op de zee en de skyline van Cartagena. De zonsondergang is hier bijzonder spectaculair. Niet zo gek dus dat deze hotspot enorm populair is, en daarom zijn de drankjes hier behoorlijk prijzig. Toch is het absoluut de moeite waard voor de sfeer en het uitzicht.  

Wat je ook kunt doen is een biertje kopen bij een van de straatverkopers en je bij de lokale bevolking op de muur voegen. Er is genoeg ruimte en eigenlijk geniet je bijna van hetzelfde uitzicht.

Goedkoop en lokaal uit eten

Ondanks dat Cartagena tot de wat duurdere en meer toeristische plekken in Colombia behoort, kun je er heel goedkoop en lokaal uit eten. Met name in Getsemani vind je genoeg lokale eettentjes waar je voor een prikje een enorm bord eten voorgeschoteld krijgt. Je herkent deze lokale restaurants aan de kleurrijke plastic stoeltjes en overload aan decoraties. Vaak serveren ze een dag lunch (almuerzo de dia) met soep of je kunt van het menu kiezen uit vlees, vis of kip. Hier krijg je altijd rijst, patacones (gefrituurde, platgedrukte bakbanaan) en een beetje salade bij. Een lekkere en voedzame maaltijd voor de budget backpacker 😉

Wandeling over de muur

Als het niet meer zo heet is in de namiddag of avond, dan is het leuk om een wandeling over de stadsmuur te maken. Er zijn verschillende plekken in de binnenstad waar je via een trap omhoog de muur op kunt lopen. Op deze manier kun je een rondje om het historische centrum van Cartagena lopen en genieten van mooie uitzichten. Onderweg kom je langs verschillende pleintjes, kanonnen en torentjes. Het uitzicht op de kleurrijke straatjes in de oude binnenstad aan de ene kant staat erg in contrast met het uitzicht op de zee en moderne wolkenkrabbers aan de andere kant. Een bijzondere ervaring! Als je de hele muur wilt bewandelen ben je al gauw twee uur onderweg, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte van de muur te bewandelen.

Kleurrijke foto met de fruitvrouwtjes

De klokkentoren bij de ingang van de ommuurde binnenstad is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van de stad. Een prachtig pastelgeel gebouw, omgeven door de muren van de oude vestingwerken van Cartagena. Er zijn zelfs enkele marktkramen in de bogen onder de toren. Ook vind je hier de kleurrijke fruitvrouwtjes die graag (tegen betaling) met toeristen op de foto gaan.

Je hebt ze vast wel eens op de voorkant van een reisgids voor Colombia gezien. Je vindt ze als souvenirs door het hele land en inmiddels zijn ze zo’n beetje het logo van Colombia geworden. Wanneer je de ommuurde binnenstad van Cartagena bezoekt, zie je al snel de Palenqueras. De zwarte vrouwen in kleurrijke jurken die vakkundig kommen tropisch fruit op hun hoofd balanceren. Voor een kleine donatie kun je als toerist met deze prachtige vrouwen en hun brede glimlach op de foto. Het klinkt misschien erg toeristisch, maar deze vrouwen leven vaak in armoede en verdienen hun brood met poseren voor toeristen. Door met ze op de foto te gaan help je de lokale gemeenschap en heb je zelf een leuk aandenken. Een win-win situatie als je het mij vraagt.

Wat veel reizigers niet weten is dat deze vrouwen niet uit Cartagena komen, maar uit San Basilio de Palenque. Een klein dorpje in het zuidoosten van Cartagena dat volledig wordt geregeerd door weggelopen Afrikaanse slaven. Door de onafhankelijkheidsondertekening werd Palenque de allereerste vrije stad in Zuid-Amerika en de Palenqueros en Palenqueras werden daarmee de eerste vrije mannen en vrouwen van de Nieuwe Wereld. Hoewel Palenque had bereikt wat nog geen enkele andere stad in die tijd had bereikt, waren er nog steeds veel problemen. Afgesneden van de rest van de samenleving en met beperkte toegang tot hulpbronnen, was de stad extreem arm. De vrouwen van Palenque besloten daarom fruit (want dat was er in overvloed) te gaan verkopen in Cartagena. Met hun handgeweven manden vol tropisch fruit trokken ze in kleurrijke Afrikaanse jurken naar deze bruisende stad. Onbewust transformeerden deze vrouwen in de Colombiaanse iconen van vandaag de dag.

Tegenwoordig verkopen de Palenqueras steeds minder fruit en verdienen ze in plaats daarvan hun geld met poseren met nieuwsgierige toeristen. Met hun brede glimlach en kleurrijke jurken tegen de gele muren van Cartagena creëren ze een prachtig plaatje.