6-daagse strandwandeling in Nederland

MINKE WINK

Een lange strandwandeling maken is een van de fijnste dingen om te doen. Uitwaaien op het strand, het geluid van de zee dat je tot rust brengt, weinig mensen om je heen, een zijn met de natuur en met een beetje geluk wat zonnestralen op je bol. Een heerlijk gevoel dat soms moeilijk valt uit te leggen.

Hoe is dat als je 6 dagen lang over het strand loopt?

Van Hoek van Holland naar Den Helder

De langst mogelijke aaneengesloten strandwandeling die je in Nederland kunt maken is van Hoek van Holland naar Den Helder. Deze 140 kilometer lange kustlijn wordt onderweg enkel onderbroken bij Katwijk aan Zee door de uitmonding van de Rijn en in IJmuiden door het Noordzeekanaal.

De route is heel eenvoudig, namelijk 6 dagen wandelen langs de waterlijn. Verdwalen is onmogelijk zolang je de zee aan de linkerkant van je hebt en de duinen en de rest van Nederland aan je rechterkant. Geen verkeer en geen lawaai. Enkel het geluid van de zee en wat schreeuwende meeuwen op de achtergrond. Heerlijk!

Wordt dit na een aantal dagen niet een beetje eentonig? Ja en nee. Sommige stukken zijn zwaar door het mulle zand. Op die momenten vraag ik mezelf wel even af waar ik mee bezig ben. Maar wanneer dit niet het geval is ben ik puur aan het genieten. Ik kan nog wel dagen door blijven lopen op deze manier. Mijn hoofd komt helemaal tot rust en het lukt me af en toe om helemaal nergens aan te denken. Ik loop 6 dagen samen met Sandra. Heel gezellig, maar soms praten we uren niet tegen elkaar en zijn we alleen bezig met lopen. Het heeft echt iets meditatiefs, dat wandelen.

Dag 1 – Hoek van Holland naar Scheveningen

Een dag voordat we starten met onze wandeling gaan we met de trein naar Hoek van Holland. Hier slapen we een nachtje in een hotel in het centrum. De volgende dag vertrekken we na een uitgebreid ontbijt. De eerste kilometers lopen we langs de haven naar het strand. Hier begint officieel onze wandeltocht over het strand. We lopen de eerste 13 kilometer naar Kijkduin waar we naast één van de strandtenten op een stukje boulevard even uitrusten. Even pauze. Daarna lopen we verder over het strand naar Scheveningen waar de haven onze route blokkeert. We moeten om de haven van Scheveningen heen lopen om weer terug te kunnen keren naar het strand. We laten het strand even voor wat het is en vervolgen onze weg over het asfalt van de haven en de boulevard. Bij de eerste de beste gezellig uitziende strandtent ploffen we neer op het terras voor een welverdiend biertje.

Totaal aantal kilometers gelopen: 25
Overnachtingen: Hotel Kuiperduin in Hoek van Holland en Airbnb De zwarte zwaan in Scheveningen

Dag 2 – Scheveningen naar Noordwijk aan Zee

We laten de pier van Scheveningen achter ons en vervolgen onze strandwandeling naar het strand van Wassenaar. Vanaf hier wandelen we verder naar Katwijk aan Zee. Er zijn hier voldoende strandtenten waar je kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje. We maken alleen een korte stop voor snacks en water en lopen verder naar Noordwijk aan Zee. Als beloning duiken we hier het terras op voor een biertje. Vergeleken met Scheveningen is alles hier een beetje betaalbaarder en wat gemoedelijker. Na ons biertje lopen we naar het centrum voor kibbeling, patat en softijs. We halen boodschappen bij de dichtstbijzijnde supermarkt en lopen naar onze overnachtingsplek buiten het centrum. We slapen bij Johan en Connie die van hun tweede verdieping een bed en breakfast hebben gemaakt. Super huiselijk, gezellig en comfortabel. En dat voor een hele schappelijke prijs.

Totaal aantal kilometers gelopen: 23
Overnachting: bed en breakfast Duinhuis in Noordwijk aan Zee

Dag 3 – Noordwijk aan Zee naar IJmuiden

Vanaf onze bed en breakfast lopen we na een uitgebreid ontbijt om 6 uur ’s ochtends weer terug naar het strand van Noordwijk aan Zee. Na ruim 15 kilometer lopen, komen we eindelijk aan in Zandvoort. We halen koffie en ploffen neer op een bankje op de boulevard. Daarna lopen we verder naar IJmuiden langs Bloemendaal aan Zee. Onderweg passeren we honderden vakantiehuisjes die naast elkaar op het strand staan. Erg leuk om te zien! Na bijna 30 kilometer lopen komen we eindelijk aan in IJmuiden. Na zoveel kilometers verdienen we wel weer een biertje op het terras van één van de strandtenten. Na een rustpauze lopen we verder naar onze camping die gelukkig niet ver van het strand ligt. We verblijven in een gezellig chalet op camping Duinoord. De rest van de middag liggen we voor pampus op de loungebank en hier komen we alleen ’s avonds vanaf voor een pizza in het familierestaurant dat bij de camping hoort.

Totaal aantal kilometers gelopen: 30
Overnachting: chalet de Duinberg in IJmuiden

Dag 4 – IJmuiden naar Egmond aan Zee

Vanaf de camping lopen we 3 kilometer naar de haven halte Sluisplein waar we om de watertaxi pakken naar halte de Noordpier. Hier gaat het strand weer verder. De eerste watertaxi vertrekt om 10 uur ’s ochtends en deze kun je van tevoren reserveren. Dit is zeker aan te raden buiten het hoogseizoen omdat er dan niet zoveel mensen zijn. Als er geen reserveringen zijn, vaart de watertaxi namelijk niet. Op ongeveer de helft van onze route, na 12 kilometer lopen, ligt Castricum aan Zee. Hier zijn verschillende strandtenten waar je even op kunt laden. We lopen na een korte snackpauze verder naar Egmond aan Zee. We zijn niet heel erg gecharmeerd van deze plek want er zijn hier zóveel toeristen. Na een aantal dagen over het strand lopen en weinig mensen tegenkomen, is dit echt heel erg wennen voor ons. We laten de strandtenten even voor wat ze zijn en lopen met een tas vol boodschappen naar onze slaapplek waar we de rest van de dag horizontaal gaan.

Totaal aantal kilometers gelopen: 23
Overnachting: airbnb Little Beachpalace in Egmond aan Zee

Dag 5 – Egmond aan Zee naar Callantsoog

Omdat we weer behoorlijk wat kilometers gaan maken, starten we ook vandaag weer om 6 uur ’s ochtends. We lopen terug naar het strand van Egmond aan Zee en vervolgen onze wandeling. Hoe noordelijker we komen, hoe rustiger het wordt. We komen amper mensen tegen op deze route. Er zijn deze keer ook weinig strandtenten onderweg. Het is wij, het strand, de zee en de duinen. Na ruim 15 kilometer lopen, vinden we een verdwaalde strandtent bij Petten waar we naar binnen duiken voor koffie en gebak. Heerlijk! Even bijkomen. Het is daarna nog ongeveer 8 kilometer lopen naar Callantsoog. Het zand is mul en vooral het laatste stuk is zwaar. Gelukkig zijn daar de strandtenten van Callantsoog die verlichting brengen zodra ze binnen handbereik liggen. In de zoveelste strandtent bestellen we bier en patat en genieten we van onze overwinning. Onze voeten en kuiten protesteren hevig, maar zijn blij met dit rustmoment. We slapen vannacht in een tuinhuisje bij super gastvrije en vriendelijke mensen (Vincent en Nicole) in de achtertuin.

Totaal aantal kilometers gelopen: 27
Overnachting: tuinhuis Duinroos Deluxe in Callantsoog

Dag 6 – Callantsoog naar Den Helder

De laatste wandeldag! Vanaf het tuinhuisje lopen we terug naar het strand van Callantsoog en beginnen we aan onze laatste etappe. De mensen veranderen en het landschap verandert ook een beetje. 15 kilometer lang komen we bijna niemand tegen en de paar mensen die we tegenkomen, wandelen met hun hond en spreken ons aan wanneer ze ons zien. Super vriendelijk en geïnteresseerd vragen ze ons waar we vandaan komen lopen en waar we naartoe gaan. Ze glunderen van trots als we vertellen dat we bezig zijn met onze laatste etappe naar Den Helder. Zo lief! We zijn helemaal in de wandeltrance als we erachter komen dat het strand stopt. Dit is het dan. Tot hier kunnen we over het strand lopen en hier eindigt dus eigenlijk de strandwandeling voor ons. We voelen ons opgelucht, blij en een beetje emotioneel tegelijk. Wat een aparte combinatie van gevoelens. Ik had eigenlijk verwacht dat ik vooral heel erg blij en opgelucht zou zijn.

In stilte lopen we de laatste kilometers naar Den Helder. Bij de Hema trakteren we onszelf op koffie en gebak voordat we met de bus weer terug naar Friesland reizen. Ik ben kapot. Mijn voeten zeuren, mijn kuiten branden en mijn schouders willen het gewicht van mijn rugzak niet meer dragen. En toch voel ik me emotioneel en vind ik het heel erg jammer dat het voorbij is.

Totaal aantal kilometers gelopen: 18

Lijkt het je leuk om in 6 dagen langs de kust in Nederland te wandelen? Bovenstaande route is goed te doen en er zijn (zeker buiten het hoogseizoen) voldoende accommodaties beschikbaar. Je kunt kiezen voor hotels, airbnb, appartementen en accommodaties via Booking, bed en breakfast, bij mensen thuis slapen via vrienden op de fiets, of kamperen op een camping in de buurt. Voor de route zelf is het leuk om de app Strava te gebruiken om bij te houden hoeveel kilometers je maakt.

Strand6Daagse

Vind je het leuk om samen met anderen te wandelen? De Strandzesdaagse is een wandel-kampeertocht langs het strand van Hoek van Holland naar Den Helder. Sinds 1959 wordt deze tocht van 140 kilometer elk jaar in de laatste week van juli georganiseerd. Er lopen elk jaar zo’n 800 wandelaars mee. Drie dagen loop je rond de 30 kilometer, twee dagen rond de 20 kilometer en op de laatste dag iets meer dan 10 kilometer. Deze tocht bestaat uit 6 etappes en onderweg slaap je in je eigen tent op campings in Wassenaar, Noordwijk, Velsen-Noord, Egmond aan Zee en Callantsoog.

Je neemt dus je eigen kampeerspullen mee, maar de organisatie brengt deze van de ene naar de andere kampeerplaats. Ook worden maaltijden, EHBO en de oversteek van het Noordzeekanaal geregeld. Een compleet verzorgde wandelvakantie dus! Voor meer informatie, tarieven en data kun je even kijken op de officiële website van de Strand6Daagse.

Back to basic

Wil je het nog primitiever aanpakken? Ga dan met je eigen kampeeruitrusting op pad en slaap in de duinen. Officieel is dit niet toegestaan, maar we hebben gehoord dat dit buiten het hoogseizoen wel gedoogd wordt. We kwamen een aantal mensen tegen tijdens onze wandeling die van Den Helder naar Den Haag liepen in 4 dagen en hun eigen kampeerspullen meenamen. Minder comfortabel en zwaarder met meer bepakking, maar wel een stuk avontuurlijker 😉