5x wat te doen in Berlijn

MINKE WINK

Berlijn is een van onze favoriete steden in Europa. Ondanks dat de stad een grauw en donker verleden heeft gekend is het op dit moment een van de populairste steden voor een stedentripje. En terecht! Weinig steden zijn zo fascinerend als Berlijn. Wereldwijd is Berlijn bekend van de Berlijnse muur en zijn gruwelijke verleden, maar na de val van de Muur is deze stad in heel veel opzichten positief veranderd. Het contrast tussen het verleden en het heden is hier zo groot en indrukwekkend. Moderne gebouwen en monumentale panden wisselen elkaar af en het nachtleven is werkelijk waanzinnig.

Berlijn is hip en trendy en heel goed en goedkoop te bereiken met de bus of de trein!

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Eigenlijk denk je bij Berlijn al bijna automatische aan de Muur, een bijna vier meter hoge en kilometers lange betonnen afscheiding tussen West- en Oost-Berlijn. Na de val van de Muur is dit enorme bouwwerk bijna compleet gesloopt, maar op sommige plekken in de stad vind je nog kleine stukjes muur. Bij East Side Gallery staat nog een groot stuk muur dat beschilderd is door meer dan honderd kunstenaars. Hier kun je zien hoe de muur er vroeger uit zag. Echt indrukwekkend.

Sachsenhausen Concentratiekamp

Heftig, confronterend en deprimerend, maar echt de moeite waard is het Sachsenhausen Concentratiekamp ten noorden van Berlijn bij Oranienburg. Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Tegenwoordig is het een gedenkplaats met museum dat laat zien wat voor gruwelijkheden hier hebben plaatsgevonden. Hoewel veel van het voormalige concentratiekamp is vernietigd zijn er nog steeds veel dingen te zien als wachttorens, sanitaire voorzieningen en verblijfplaatsen van gevangenen. Met een audiotour komt de geschiedenis tot leven. Wat je hier te zien en te horen krijgt is schokkend en niet bevorderlijk voor je humeur maar ik vind het wel heel belangrijk om dit soort ‘bezienswaardigheden’ ook te bezoeken, zeker als je in een land of stad bent met zo’n roerige geschiedenis.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor aan de Pariser Platz is de toegangspoort van de stad en een van de meest gefotografeerde bouwwerken van Berlijn. Vooral ’s avonds wanneer de zeer statige toegangspoort verlicht wordt maakt de Brandenburger Tor veel indruk op mij.

Op stap in Berlijn

Met zijn talloze clubs, bars en straatfeesten is Berlijn een van de beste en grootste uitgaanssteden in Europa. In deze bruisende stad is altijd wel iets te beleven en stappen is hier niet zo duur als in andere grote Europese steden. Er zijn in Berlijn geregeld openlucht feesten die door de politie worden toegestaan zolang niemand er last van heeft. Vooral in de zomer vind je zulk soort feesten her en der in de stad. Met zoveel clubs is het eigenlijke elke dag van de week wel mogelijk om te gaan stappen. Er zijn geen officiële sluitingstijden maar mocht je voor de ochtend terug naar je bed willen, het openbaar vervoer gaat de hele nacht door. Studenten en jongeren drinken voordat ze uitgaan halve liters bier op straat en in de metro. Niemand kijkt hier raar van op, en wanneer het biertje leeg is wordt het flesje op straat gezet en weer verzameld door de zwervers die van de statiegeldopbrengsten leven. Typisch Berlijn.

Currywurst Museum

Als je even geen zin hebt in zware verhalen over Duitse geschiedenis of saaie kunstmusea, ga dan naar het Currywurst Museum. Hier vind je informatie over de bekendste Berlijnse snack. Ondanks dat de entreeprijs aan de hoge kant is voor zo’n klein museum vond ik het wel de moeite waard als je zin hebt in even iets anders dan de standaard toeristenmusea en bezienswaardigheden. Het museum is erg interactief en aan het eind van je bezoek mag je zelf ook een paar stukjes currywurst proeven. Heel leuk!