5x wat te doen in Bandipur

ESTHER WINK

Het authentieke Bandipur ligt tussen Kathmandu en Pokhara. Veel toeristen slaan dit historische dorpje over tijdens hun rondreis door Nepal vanwege gebrek aan tijd of interesse. Zonde! Wat mij betreft mag Bandipur echt niet ontbreken op je reisplanning.

Bandipur is een klein, middeleeuws dorpje waar de Newari-cultuur goed bewaard is gebleven. De Newari is één van de meer dan 80 etnische groepen in Nepal die vooral in Kathmandu, in de Kathmandu vallei en in Bandipur wonen. In Bandipur ga je terug in de tijd en maak je kennis met het oorspronkelijke Newari dorpsleven. Ook vind je hier mooie tempels, bijzonder houtsnijwerk en prachtige huizen met pagode daken. Daarnaast leent de omgeving zich uitstekend voor het maken van (meerdaagse) wandelingen. Kortom, genoeg redenen om Bandipur te bezoeken!

In deze blog deel ik 5 leuke dingen om te doen in en rondom Bandipur.

1. Eten en drinken in de hoofdstraat

Wandel op je gemak door Bandipur en vergaap je aan de eeuwenoude huizen, de prachtige uitzichten op de bergen en het lokale leven dat aan je voorbij gaat. De hoofdstraat (Bandipur Bazaar) is geheel autovrij en hierdoor hangt er een gemoedelijke sfeer. In de hoofdstraat vind je gezellige restaurants waar je heerlijk kunt eten en leuke terrasjes voor een verfrissend drankje. Kies voor een terrasje met uitzicht op de bergen aan de ene kant, of met uitzicht op de gezellige hoofdstraat aan de andere kant. Beide zijn leuk en je kunt dit ook afwisselen als je wat langer in Bandipur verblijft. De hoofdstraat is een goede plek voor een fijne sfeer, lekker eten en goede koffie.

2. Wandelen in de omgeving

In de omgeving van Bandipur kun je heerlijk wandelen. Door de ligging in het Mahabhara-gebergte kun je zelfs een meerdaagse trekking maken. De mooiste dag wandeling is die naar het kleine bergdorpje Ramkot dat op ongeveer 5 kilometer afstand van Bandipur ligt. Je loopt langs rijstvelden en gedroogde maiskolven door kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. In de verte doemen de witte toppen van de Himalaya op. Onderweg kom je geen toerist tegen, alleen maar vriendelijke locals die geen woord Engels spreken en je begroeten met een vrolijke ‘Namaste’. Heerlijk!

Onderweg en in het dorpje Ramkot zijn geen winkeltjes om water of snacks te kopen dus zorg ervoor dat je dit zelf meeneemt.

3. Mini Great Wall van Bandipur

Als je vanuit het bergdorpje Ramkot weer terugloopt naar Bandipur dan kun je een stukje van deze route afleggen over de zogenaamde Mini Great Wall van Bandipur. Deze voetpadmuur loopt naar de Thani Mai tempel op de Gurungche heuvel net buiten het dorp. Uiteraard niet zo indrukwekkend als de bekende Chinese Muur, maar toch is dit bouwwerk bijzonder om te zien.

4. Thani Mai tempel

In en rondom Bandipur vind je veel mooie tempels die goed bewaard zijn gebleven en interessant zijn om te bezoeken. Een tempel die je echt gezien moet hebben is de Thani Mai tempel op de top van de Gurungche heuvel. Niet zo zeer vanwege de tempel eigenlijk, maar voornamelijk omdat het uitzicht hier fenomenaal is. Met name tijdens zonsopkomst of zonsondergang kun je genieten van een magisch 360 graden uitzicht op de bergen en het landschap. Vanuit het centrum van Bandipur is het ongeveer een half uur tot drie kwartier klimmen naar dit prachtige uitzichtpunt.

5. Thundikel plateau

Een andere mooie plek om de zonsopkomst of zonsondergang te bewonderen is het Tundikhel plateau aan de rand van het dorp. Ooit was dit een plek waar handelaren uit India en Tibet bij elkaar kwamen om spullen te kopen en verkopen. Tegenwoordig is het een plek waar voornamelijk lokale toeristen en kinderen komen om te picknicken en te genieten van het prachtige uitzicht op de bergen van de Himalaya terwijl de zon ondergaat.

Hoe kom je in Bandipur?

Je kunt Bandipur het beste inzetten als tussenstop als je van Kathmandu naar Pokhara reist of andersom. Er gaat geen directe bus naar Bandipur. Zowel vanuit Kathmandu als Pokhara reis je met de bus naar het plaatsje Dumre waar je overstapt op een bus of jeep naar Bandipur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een privé chauffeur te huren in Kathmandu of Pokhara. Dit is natuurlijk wel wat duurder, maar gaat een stuk sneller.

Overnachten in Bandipur

De meeste hotels en andere accommodaties bevinden zich in het centrum van Bandipur. De Newari architectuur waar Bandipur zo bekend om staat, vind je vanzelfsprekend terug in veel hotels.

Wij verbleven in Hotel Aagaman net buiten het centrum van Bandipur. Een fijn en betaalbaar familiehotel met super vriendelijke eigenaren. We voelden ons hier helemaal thuis.