5x vegetarische restaurants in Oaxaca

ESTHER WINK

Oaxaca de Juárez of Oaxaca-stad, gelegen in de staat waarmee het zijn naam deelt, is een van de belangrijkste culturele steden van Mexico. Een trip naar deze sfeervolle stad in het zuiden van Mexico mag niet in je reisroute ontbreken! De bergen hebben deze regio lang geïsoleerd gehouden van de rest van Mexico, met als resultaat dat je nog veel inheemse invloeden ziet in de stad en omgeving. Zo vind je er ontzettend veel kunstgalerijen en kun je goed shoppen voor souvenirs. Niet alleen is er een groot aanbod op het gebied van kunst en cultuur, maar ook kun je overal heerlijk en bijzonder eten. Bovendien groeit het aanbod vegetarisch en veganistisch eten enorm! Na een week lang in Oaxaca te zijn geweest heb ik ontdekt dat je hier ontzettend lekker, goedkoop én gezond kunt eten. Lees gauw verder en ontdek mijn favoriete eettentjes in Oaxaca!

Voor meer food hotspots in Mexico, check ook deze blog met een handig overzicht van vegetarische en vegan restaurants op elke bestemming.

Trigo Verde

Op zoek naar een gezonde en spotgoedkope plek voor lunch of diner? Dan ben je bij Trigo Verde aan het juiste adres! Hier krijg je tussen 12 uur ’s middags en 7 uur ’s avonds een heerlijke maaltijd boordevol groenten voorgeschoteld. Het vegetarische dagmenu varieert, van falafel tot groentelasagne of een typisch Mexicaans gerecht. Je krijgt hier ook nog een drankje, groentesoep en dessert bij. Dit dagmenu kost slechts 80 peso (omgerekend 3,50 euro), ideaal dus als je geld wilt besparen op reis. Daarnaast biedt Trigo Verde een normaal menu aan, met typische (Mexicaanse) fastfood gerechten, smoothies en salades. Probeer ook eens de heerlijke cakejes en taarten die in de vitrine staan. Het grootste deel van de gerechten zijn huisgemaakt, het overige wordt gekocht op de lokale markt. Overigens zijn er meerdere ketens in Oaxaca. Ik ben alleen bij Trigo Verde aan De Valerio Trujano straat geweest, waar je ook een winkeltje met superfood en andere gezondheidsproducten kunt vinden.

Doba Yey

Dit tentje aan dezelfde straat als Trigo Verde is nog maar kortgeleden geopend. Niet alleen kun je hier terecht voor mezcal en biertjes, maar ook voor een aantal typische gerechten zoals tamales, mole en taco’s, maar dan in de aller gezondste versie! Alles is veganistisch, en er wordt geen suiker of olie toegevoegd aan het eten. Oftewel: guilty-free Mexicaans eten voor een goede prijs! Doba Yey wordt gerund door twee leuke en enthousiaste Mexicaanse meiden, die hopen dat meer mensen hun weg naar dit tentje vinden en in de toekomst te kunnen uitbreiden.

Hierba Dulce

Toch meer behoefte aan een luxe en culinaire ervaring in Oaxaca? Dan is Hierba Dulce misschien wel iets voor jou. In dit veganistisch restaurant in het historische centrum kun je allemaal typisch Oaxacaanse gerechten uitproberen, zoals tlayuda, mole en chileajo. Alles op het menu is veganistisch, handgemaakt, biologisch en ook suiker- en olievrij. Hierba Dulca promoot zichzelf als het eerste restaurant in de stad waar geen enkele bewerkte producten worden gebruikt. Voor Oaxacaanse begrippen is het een prijzig restaurant, maar je komt hier dan ook eerder voor de culinaire ervaring dan de snelle hap.

Glotonería (Heladería Libre de Lácteos)

Het warme weer in Oaxaca vraagt om ijs! Deze vrolijke ijssalon kent een hip en bijzonder concept: de eigenaar huurt mensen in die doof zijn, zodat zij ook een kans krijgen om aan het werk te gaan. Het systeem is simpel: je schrijft gewoon op een papiertje wat voor ijs, welke smaak en hoeveel je zou willen hebben. Bovendien worden er geen zuivelproducten en kunstmatige kleur- of smaakstoffen aan het ijs toegevoegd. Je kunt hier de meest bijzondere smaken uitproberen, zoals watermeloen-basilicum, gebakken banaan en tepache (gefermenteerde ananas). Dit is waarschijnlijk het lekkerste zuivelvrije ijs in Mexico! Deze ijssalon is bovendien milieubewust bezig door geen wegwerpverpakkingen te gebruiken. Echt een aanrader in Oaxaca!

Los Muchitos Comida Vegana

Voor spotgoedkoop Mexicaans streetfood moet je bij Los Muchitos Comida Vegana zijn. Het huis van de lieve Mexicaanse familie die deze tent runt grenst aan het restaurant, waardoor het voelt alsof je bij ze thuis eet. Gerechten kosten tussen de 10 en 30 peso (omgerekend 0,45-1,35 euro!) – het is dus echt een lokaal restaurant. Misschien voelt het alsof je allemaal ongezond fastfood eet, maar omdat veel huisgemaakt én veganistisch is, is dat helemaal niet zo. Elke weekdag wordt er bovendien een special aangeboden. Onlangs is het restaurant gerenoveerd (er stonden eerst twee tafeltjes), is het menu uitgebreid, en bieden ze hier nu ook een dagmenu voor slechts 60 peso aan.

Op zoek naar meer food hotspots in Mexico? Check ook eens onze favoriete plekken om te eten in Valladolid, Tulum en Isla Holbox.