5x vegan in Barcelona – deel 1

ESTHER WINK

Vegan zijn in Spanje? Is dat wel mogelijk in een land waar vlees, vis en zuivel zo belangrijk zijn? Dat waren mijn eerste gedachten toen ik me de laatste maanden voorbereidde op het leven daar. Het tegenovergestelde bleek waar te zijn: het is echt mogelijk, en zelfs makkelijk! Natuurlijk vind je niet in elk dorpje een vegetarisch of veganistisch restaurant (dat is zelfs niet eens in Nederland zo), maar grote steden als Madrid en Barcelona hebben ontzettend veel keus. En laat ik nou net het geluk hebben in laatstgenoemde stad te wonen! Binnen vier weken heb ik al een lijstje met favorieten kunnen samenstellen en de app Happy Cow heeft me daarbij heel erg geholpen. Ik weet zeker dat de lijst straks alleen maar langer gaat worden!

1. CatBar

CatBar bevindt zich in het centrum van Barcelona, tussen de wijken El Gótic en La Ribera. Dit restaurant wilde ik al een tijd geleden uitproberen, maar het is me afgelopen week pas gelukt. Dit is vooral zo omdat het restaurant niet bij mij in de buurt is. Vorige week waren ik en mijn klasgenootje een dag de toerist aan het uithangen en dit leek ons de ideale lunchplek. CatBar staat bekend om de verschillende soorten smaakvolle vegan burgers en craft beers (speciaalbieren). Het bier is wat aan de prijzige kant (3 euro) maar heel erg lekker, en je kan van tevoren aangeven wat je zoekt en verschillende soorten proeven. De prijs voor een burger, portie aardappelen met saus (goddelijk!) en eventueel salade ligt tussen de 7 en 10 euro. En de porties zijn enorm! Echt een aanrader als je in het centrum van Barcelona bent.

2. Vegetart Cuina Vegana

Dé ideale plek voor take-away maaltijden in het hart van de wijk Vila de Grácia. Ik probeerde het in de eerste week en was gelijk verkocht. Ik ben nog steeds geen fan van koken, vooral omdat het zoveel tijd in beslag neemt. Bovendien zijn twee warme maaltijden per dag heel normaal in Spanje. Ik kom hier daarom standaard één keer in de week om wat bakjes mee te nemen wat me weer een aantal keer koken scheelt!

Het restaurant is vooral gefocust op de Catalaanse keuken, maar dan maken ze er uiteraard iets veganistisch van. En ze doen het zo goed! Alles is super vers en gezond. En elke week zie ik weer andere overheerlijke dingen liggen. Zo heb ik onder andere lasagne, burgers, pasta, empanadas, soepen, kikkererwten, quinoa en heerlijke gebakjes gegeten en voorbij zien komen. En het fijne is dat het ook nog eens betaalbaar is! De prijzen liggen tussen de 1,50 en 4,50 euro.

3. Café Camelia

Van dit restaurant verwachtte ik eigenlijk niet zo veel. Een paar weken geleden zochten Vera, Sandra en ik een lunchplekje in de wijk Grácia en dichtbij Park Guëll. Dit vegetarische restaurant vond ik even snel via HappyCow. Toen we naar binnen liepen werden we gelijk helemaal verrast: het interieur is zo knus en schattig, de sfeer was gezellig. We vonden het dé perfecte zondag brunch plek.

Er zijn niet zo veel vegan opties, maar ik vind dat ideaal want een keuze heb je dan snel gemaakt 😉 We bestelden heerlijke smoothies om ons weer wat fitter te voelen (het was natuurlijk zondag) en ik bestelde een groene curry, die geweldig smaakte en het wachten meer dan waard was. Ook de gebakjes zijn het proberen waard! De prijzen van de hoofdgerechten liggen tussen de 8 en 15 euro.

4. Quinoa Bar

Dit restaurant in Grácia is zó klein, er zijn maar vier tafeltjes. Het is er ontzettend knus, gezellig en leuk ingericht. Ook hangen er overal bordjes met daarop grappige (en ook wel heftige) teksten zoals ‘meat is murder’. Zoals de naam van de bar het al zegt, wordt in veel gerechten quinoa verwerkt.

Er staan verschillende soorten burgers, salades en sandwiches op het menu. De porties zijn enorm, en aan groente hier heb je zeker geen tekort. En de nagerechten.. wow! Wij bestelden de chocoladetaart en coco-carrot cake (beide natuurlijk vegan), en dat was echt het lekkerste wat ik ooit heb gehad. De prijzen liggen tussen de 4 en 8 euro, wat het een perfecte plek maakt voor studenten.

5. BarCeloneta Sangria Bar

De naam van de bar zegt het al: deze bar bevindt zich in de wijk Barceloneta, om precies te zijn is het dertig meter verwijderd van het strand. Ben je dus een dag op het strand van Barcelona, dan moet je zeker deze bar uitproberen! Het is een kleine en knus ingerichte bar, en de bediening is super! Alles wat ze hier aanbieden is 100% vegan en super vers. Vrijwel alles wat typisch Spaans is (visgerechten, paella, tapas) bieden ze hier aan in een vegan versie.

En het smaakt allemaal zó goed! Ook de verse sangria’s zijn zeker het uitproberen waard. Ze bieden ze zelfs aan in een non-alcoholische versie. De eerste keer dat ik hier kwam bestelde ik een heerlijke vegaburger voor 10 euro. Toen ik hier met Minke, Sandra en Vera was probeerden we veel verschillende soorten tapas en de drie raw desserts die ze aanbieden. We waren echt omvergeblazen door het eten! De prijzen hier liggen iets hoger dan de restaurants die ik eerder opnoemde, maar het is het oh-zo-waard. Ik kan niet wachten hier nog een keer naartoe te gaan!