5x groen in Brussel

ESTHER WINK

Bij Brussel denk je al snel aan de typische toeristische attracties zoals Manneken Pis en het Atomium. Maar wist je dat Brussel tot een van de groenste steden van Europa behoort? De Belgische hoofdstad biedt meer dan 40 groene zones van parken, tuinen bossen en woud. Uitgerekend heeft elke inwoner meer dan 28 vierkante meter aan groen tot zijn beschikking. Veel parken en bossen liggen op loopafstand van de belangrijkste treinstations of zijn makkelijk te bereiken per bus, tram of metro. De stad Brussel is daarnaast omringd door een groene gordel die door middel van een 60 kilometer lang wandel- en fietspad (ook wel Groene Wandeling genoemd) veel van deze bossen en parken met elkaar verbindt.

Omdat er in de omgeving weinig water te vinden is, zoeken veel Brusselaars bij zomerse temperaturen verkoeling in een van de vele parken. Zelf heb ik lange tijd in deze stad gewoond en ook veelvuldig gebruik gemaakt van deze groene hoekjes. Vergeleken met Barcelona, waar ik voor Brussel woonde, viel het me gelijk op dat hier veel meer groen is. Er is zoveel dat ik na drie jaar nog niet alles heb kunnen ontdekken. In deze blog breng ik je naar mijn favoriete parken en bossen van Brussel, waar je zeker weten tot rust komt!

Josaphat park (Parc Josaphat)

Dit bijzondere park heeft zijn naam gekregen naar aanleiding van een pelgrimsbezoeker die deze plek erg op het Dal van Josaphat bij de stad Jeruzalem vond lijken. Het is de belangrijkste groene ruimte van de gemeente Schaarbeek, waar ik zelf ook woonde.

Omdat het op loopafstand van mijn appartement was, kon je mij hier dan ook regelmatig vinden. Het Josaphatpark is niet het grootste park van Brussel, maar groot genoeg om je er een middag te vermaken. Het park bevindt zich in een dal en biedt veel bossen en grote grasvelden om op te zonnen, picknicken of sporten. Mocht je geen lunch bij je hebben, kijk dan eens bij restaurant La Laiterie du Parc dat zich midden in het park bevindt en heerlijk eten en drankjes aanbiedt. Josaphat park is goed bereikbaar met de bus en tram vanuit het centrum van Brussel.

Jubelpark (Parc du Cinquantenaire)

Dit grote en vlakke park bevindt zich midden in de Europese wijk en dus ook dichtbij de belangrijkste Europese Instellingen. Het is een populaire lunchplek voor mensen die bij de Europese Unie werken of stage lopen en kenmerkt zich door de vele tuinen, monumenten en musea in het park. Midden in het park is een grote triomfboog geplaatst ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid.

Dit park biedt voor iedereen wat wils. Sporters kunnen hun hart ophalen op de atletiekbaan, basketbal- en voetbalvelden of hun volleybalnet opzetten. Regelmatig worden er groepslessen zoals yoga, tai chi en verschillende soorten dans op de grote grasvelden die het park biedt, gegeven. Het Jubelpark is ook dé plek waar feesten, sportevenementen en concerten worden gehouden. In de zomer opent pop-up bar Guinguette Maurice waar je goed kan eten en drinken. Ook worden hier op zomerse zondagen salsa en bachata middagen gehouden. Het Jubelpark is het makkelijkst te bereiken per trein of metro vanaf station Schuman.

Woluwe Park (Parc de Woluwe)

Ten oosten van het Jubelpark, in de rijkere wijken Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem bevindt zich een van de grootste en fijnste parken van Brussel. Koning Leopold II, verantwoordelijk voor de bouw van de meeste groene hoekjes in Brussel, bouwde dit park om het te verbinden met het Jubelpark. In Woluwe Park voelt het alsof je in een enorme Engelse tuin beland bent, waar grote grasvelden worden afgewisseld met bossen, vijvers en kronkelpaadjes.

In tegenstelling tot het Jubelpark is het hier veel heuvelachtiger. En ook al bevind je je nog steeds in de stad, wanneer je hier wandelt voelt het je soms alsof je midden in de natuur bent. Bovendien is het er nooit druk dankzij de grootte van dit stuk groen in Brussel. Het Woluwe Park is makkelijk te bereiken per tram en bus vanuit het centrum. Ook maakt het deel uit van de groene gordel rondom de stad.

Ter Kamerenbos (Bois de la Cambre)

Het grootste park van Brussel bevindt zich aan de zuidrand van de stad en heeft volgens velen gelijkenissen met Central Park in New York. Het Ter Kamerenbos bevindt zich midden in een luxe en rustige woonwijk, omringd door ambassades, en is een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud. Hier wisselen dichte bossen en heuvels zich af met grote stukken gras waar Brusselaars graag gebruik van maken. Daarnaast komen veel mensen hier wandelen, hardlopen of fietsen. De wegen zijn in het weekend afgesloten voor auto’s en worden dan royaal gebruikt door voetgangers en fietsers.

Dit park telt meerdere leuke eettentjes. Wil je luxe en romantisch lunchen, dan kun je het veerbootje pakken naar Chalet Robinson, een eilandje midden in het park. Kijk ook eens bij DROH!ME Melting Park, een fijne plek om te sporten of een drankje te drinken. In het weekend leeft het Ter Kamerenbos altijd helemaal op. Niet gek, want het is geliefd onder studenten vanwege de nabijheid van de universiteit en er is zelfs een nachtclub!

Zoniënwoud (Fôret de Soignes)

Wanneer je vanuit het Ter Kamerenbos in zuidelijke richting gaat, kom je in het grootste oerbos van België terecht. Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het oude Kolenwoud en bestaat uit een enorm beukenbos, waarvan delen zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Er zijn speciale paden voor ruiters, fietsers en wandelaars. Dit woud leent zich uitstekend voor lange wandelingen dichtbij Brussel. Om hier te komen vanuit de stad kun je het beste de trein naar Groenendaal of Bosvoorde nemen. Tussen deze stations loopt een mooie wandeling midden door het woud dat deel uitmaakt van de Groene Halte wandelingen. Een bijzonder stukje natuur dichtbij Brussel!