5x doen op Lefkas

TINEKE WINK

Lefko is het Griekse woord voor wit. Zou Lefkas dan zo heten vanwege de spierwitte stranden die het eiland rijk is? Dit schiereiland hoort samen met onder andere Corfu en Zakynthos tot de ionische eilandengroep van Griekenland. Om er te komen vlieg je vanuit Amsterdam in iets meer dan 3 uur naar Preveza. Deze stad ligt op het vasteland van Griekenland, maar via een brug ben je binnen een half uur op het eiland Lefkas.

Lefkas is geen zonzekere bestemming buiten de zomermaanden, maar daardoor is het er erg groen. Het binnenland is ruig en bergachtig en veel stranden zijn wit met een intens blauwe zee. De stranden geven het eiland dan ook een Caribisch tintje. Ik hoef hierdoor niet lang na te denken over deze bestemming: boeken maar! Kom maar op met die witte strandjes met azuurblauw water. Een verblijf in een felgeel appartement met zwembad maakt dit Caribische gevoel helemaal af.

Sophies en Kostas appartementen ligt midden in havenstad Nidri, met heel veel leuke restaurantjes om de hoek. Een ideale uitvalsbasis om de rest van het eiland te ontdekken. Zo huur ik voor drie dagen een scooter bij Lefkas on Weels voor 57 euro. Op deze manier zie ik veel van het eiland.

In deze blog geef ik je vijf leuke tips voor Lefkas.

1. Bezoek het paradijselijke strand Gialos

De nummer één reden om voor Lefkas te kiezen: de mooie stranden! Vooral het westen van het eiland bestaat uit parels van stranden. Het bekendste strand is Porto Katsiki, een mooie baai omringd door hoge rotsen. Omdat het zo’n populair strand is kan het hier heel druk worden.

Wil je meer rust? Dan is het strand van Gialos een aanrader. Het is één van de langste stranden van Lefkas en het ligt in het zuidwesten naast Porto Katsiki. Het is er veel rustiger dan de meeste stranden van het eiland, maar het is net zo mooi. Er zijn een paar leuke strandtentjes waar je wat schaduw kunt zoeken en lekker kunt lunchen. Op een deel van het strand kun je voor 7.50 euro een ligbed met parasol huren. Het andere deel is ongerept zonder bedjes. Het strand is toegankelijk via een smalle weg vanuit het dorp Athani. De weg ernaartoe is al adembenemend en als je er eenmaal bent is het wauw-gevoel helemaal compleet. De combinatie van de steile, witte rotsen, het witte strand en de intens blauwe zee maakt dit voor mij één van de mooiste stranden waar ik ooit ben geweest.

2. Ga een dagje naar Lefkas-Stad

Lefkas is niet een heel groot eiland en het eiland heeft ook geen grote steden. Lefkas-Stad was voorheen wel dichtbevolkt met 30.000 inwoners, maar de stad is in 1948 verwoest door een zware aardbeving. Hierdoor zijn er heel veel mensen vertrokken naar andere plekken. De huisjes zijn met goedkope materialen zoals hout en golfplaten herbouwd. Lefkas stad heeft een gezellig centrum waar heel wat winkeltjes en terrasjes zijn. Er zijn historische kerken, mooie pleintjes en smalle steegjes met kleurrijke huizen en gebouwen. De jachthaven van het eiland bevindt zich ook hier, in de zomermaanden meren hier veel zeilboten aan.

3. Met de ferry naar het eiland Meganissi

Lekker op het water zijn zonder de hoofdprijs te betalen voor een boottour? Pak voor een paar euro de ferry naar het nabijgelegen eiland Meganissi. De naam van het eiland is afgeleid van de Griekse woorden Mega (=groot) en Nisi (=eiland). Het eiland doet zijn naam geen eer aan want met z’n 20 vierkante kilometer is het eiland niet erg groot. De overtocht duurt ongeveer een half uur en de laatste ferry gaat om half 6 ’s middags weer terug.

Het eiland is wel wat te groot om te voet te ontdekken als je er, zoals ik, maar een half dagje bent. Gelukkig is er in de buurt van de haven genoeg te doen en te zien. Er is een fijn strand waar je gratis (!) van de ligbedden gebruik mag maken. Als je de trappen naar boven oploopt (10-15 minuten) kom je uit in het schattige dorpje Spartachori. In dit dorpje heb je een panoramisch uitzicht over de diepblauwe baai. Het dorp bestaat uit witgekalkte huizen en binnenplaatsen vol met planten en bloemen. Er zijn ook souvenirwinkels en een aantal taverna’s waar je terecht kunt voor een heerlijke Griekse maaltijd. 

4. Bezoek het dorpje Agios Nikitas

Agios Nikitas is een leuk dorp in het noordwesten van het eiland. Het dorp is eigenlijk niet heel veel meer dan een lange (autovrije) straat vol restaurants en souvenirwinkels. Hier ligt ook mooie natuurstenen bestrating. De straat komt uit op een zandstrand dat in het weekend bomvol ligt met toeristen en Griekse families. In het hoogseizoen schijnt het hier nog veel drukker te zijn en moet je vaak wachten op een tafeltje.

Aan de andere kant van de baai ligt Mylos Beach. Dit is één van de mooiste stranden van Lefkas. Vanuit Agios Nikitas gaat er een natuurlijk pad de heuvel op. Het is een pittige klim, maar na een kwartiertje klimmen wacht je dan wel een beloning in de vorm van een geweldig uitzicht over Mylos Beach. Heb je geen zin in de klim? Vanuit Nikitas gaan in het hoogseizoen ook bootjes naar Mylos Beach.

5. Slenter door Nidri

Nidri is een voormalig vissersdorp dat is uitgegroeid tot een populaire badplaats. Er zijn veel souvenirwinkels met veel dezelfde soort spullen (heel veel koelkastmagneten, hangers en zeepjes), maar ook leuke boetiekjes voor originele souvenirs. Het is een handige uitvalsbasis, want vanaf Nidri varen iedere dag boten naar de afgelegen stranden op Lefkas en naar de eilanden in de buurt. Ook vind je hier een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lefkas: de watervallen van Dimosari. De beste tijd om de watervallen te bezoeken is in het voorjaar. In de zomermaanden is er door de weinige neerslag meer kans dat de watervallen droog staan.