5x de leukste restaurants in Valladolid

ESTHER WINK

Valladolid in de staat Yucatan is voor Mexicaanse begrippen maar een kleine stad. Toch biedt het zoveel dat je je hier minstens een week kunt vermaken! Het is de uitvalsbasis voor ontelbare mysterieuze cenotes en verborgen Maya ruïnes in de regio. Daarbovenop maken het Caribisch weertje, relatief weinige verkeer en de kleurrijke straten Valladolid de ideale plek om doorheen te slenteren.

Maar wist je dat je hier ook ontzettend goed (vegan) kunt eten? Voor een stad zo klein is er verrassend veel aanbod. Lees gauw verder en ontdek mijn favoriete eettentjes in Valladolid!

Voor meer food hotspots in Mexico, check ook deze blog met een handig overzicht van vegetarische en vegan restaurants op elke bestemming.

Casa Maca

Wanneer je dit restaurant (en design studio) binnenloopt, krijg je gelijk het gevoel in een boetiek hotel te zijn beland. Het prachtige interieur doet je misschien denken dat dit een luxe restaurant is, maar niks is minder waar. Casa Maca is een kleinschalige en toegankelijke vegan bar met een gevarieerd Mexicaans en internationaal menu voor lunch en diner. Er zijn een paar tafels op de eerste verdieping met een balkon en uitzicht op de straat. Het personeel komt alleen naar boven wanneer je op de bel drukt. Wij zijn hier drie keer geweest en waren telkens de enige gasten, waardoor het voelde als een privé diner. De nacho’s en hamburger waren favoriet!

Hüper

Dit is dé plek om je dagelijkse vitamines in te nemen. Hüper is een gloednieuwe smoothie en sandwich bar in het centrum van Valladolid. Ik ontdekte het tijdens mijn tweede bezoek aan de stad. Dit ruim en hip ingericht ontbijt- en lunchtentje biedt een simpel menu aan voor hele lage prijzen. De smoothies zijn de goedkoopste die ik heb gezien in Mexico. Voor 45-55 peso (omgerekend zo’n 2 euro) krijg je hier al een enorm vol glas met vers geblend fruit. Ook de hamburger is groot in portie en heerlijk. Het personeel is bovendien super vriendelijk en enthousiast en is bereid veel dingen op het menu voor je te veganizen. Het lijkt nog niet echt ontdekt te zijn door toeristen, sinds wij steeds de enige gasten waren tijdens alle keren dat we er aten. Ben je in Valladolid, kom hier dan zeker een keer een heerlijke smoothie halen!

Le Kaat

Dit vegetarisch en veganistisch restaurant is te vinden in de mooiste straat van Valladolid: Calzada de los Frailes. Inmiddels hebben vele toeristen dit plekje gevonden en is het er daarom altijd wel gezellig druk. Mocht je al eens in La Hoja Verde in Tulum zijn geweest, dan valt het je waarschijnlijk op dat het menu (inclusief prijzen) van Le Kaat precies hetzelfde is. Deze restaurants delen namelijk dezelfde eigenaar. Bij Le Kaat kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner en je zit er heerlijk relaxt op het terras of in de tuin. Wij zijn hier twee keer geweest en vonden de smoothies en juices, de pizza, taco’s en de risotto het lekkerst!

ELELA

Tegenover de bekende Valladolid letters bevindt zich een schattige vegetarische cafetaria waar het leukste personeel van Valladolid naar je glimlacht. Welkom bij ELELA, waar biologische ingrediënten van de eigen boerderij in Yucatan worden gebruikt voor jouw ontbijt en lunch. De prijzen liggen hier iets hoger, maar de kwaliteit van het eten is fenomenaal. Je proeft de smaken en versheid van alle producten zo goed! Het interieur van ELELA is ook geweldig mooi. Wij zijn hier een aantal keer geweest en vonden alles heerlijk, maar vooral de zelfgemaakte taco’s en torta española sprongen eruit. Ook voor de verrukkelijkste taartjes en cakejes van Valladolid moet je bij ELELA zijn!

El Falafel de la colmena

Aan het knusse Parque Candelaria bevindt zich een mini eettentje dat twee kleine tafeltjes buiten heeft staan. El Falafel de la colmena is een vegetarisch tentje waar je (je raadt het al) falafel en hummus voor een prikkie kunt eten. Al het eten wordt hier duidelijk vers en met veel zorg voor je gemaakt. Ik bestelde een grote vegan falafel wrap voor 110 peso (5 euro) die ontzettend goed smaakte!