5 tips voor Lissabon

TINEKE WINK

Denk je aan Lissabon, dan denk je waarschijnlijk aan de schilderachtige gele trams die door de smalle straatjes van de stad rijden. Veel toeristen staan dan ook in de rij om een hobbelig ritje in een vintage tram te maken. Tram 28 is verreweg het meest populair. Deze tram brengt je in 50 minuten langs veel bezienswaardigheden en door de nauwe straatjes van de historische wijken in de stad. Een goedkoop en authentieker alternatief voor de hop-on-hop-off bus. Wandelen is natuurlijk ook een optie als je de toeristenmassa’s wilt vermijden, want dan kun je echt in de meest smalle straatjes komen. Naast een ritje in de tram is er meer dan genoeg te doen in Lissabon. Ik geef je vijf tips, waaronder vier die in de wijk Belém te vinden zijn.

1. Drink een cocktail op rooftopbar Limão

Rooftopbars hebben iets magisch voor mij, het maakt niet uit of ik op een tropisch eiland of een drukke stad ben. Het feit dat je hoog boven iedereen uittorent en met een drankje kunt genieten van een panoramisch uitzicht maakt het zo speciaal. Uitkijken over een azuurblauwe zee of de gebouwen in de binnenstad? Ik vind het beide leuk. Zo kun je soms ongegeneerd naar mensen kijken die selfies maken op het strand of als je in een stad bent: naar dansende mensen in een sportschool in een lager gelegen gebouw tegenover je. Een rooftopbar is het leukst als je zo hoog mogelijk zit. Neem bijvoorbeeld Terraco chill-out Limão. Dit terras is gelegen bovenop hotel H10 Duque de Loule op de 10e verdieping. Hier kijk je uit over het oude stadscentrum en het water. De keuze aan cocktails is reuze. Vooral als je een gin-tonic liefhebber bent, kun je hier je hart ophalen. Schrik niet van de on-Portugese prijzen want voor een cocktail betaal je hier al snel 12,50 euro.

2. Eet een orginele Pastéis de Belém

Bijna iedereen die in Portugal is geweest heeft weleens een pastéis de nata geproefd, één van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken. In veel cafés en banketbakkerijen in Portugal kun je ze kopen. Maar ken je ook de pastéis de Belém? Dit is de originele pastéis de nata en deze komt uit de wijk Belém. In 1837 maakte de bakker van de banketbakkerij Confeitaria de Belém (Rua Belém 84-92) deze taartjes naar geheim recept van eieren, deeg en room. Qua smaak en textuur is de pastéis de Belém iets romiger en knapperiger dan de pastéis de nata. Ik heb al heel wat pastéis de nata verorberd sinds ik in Portugal kom, dus ik ben heel benieuwd of ik echt het verschil ga proeven. We nemen deze beroemde gebakjes mee naar het park waar we genieten van de romige smaak.

Conclusie: dit zijn echt de lekkerste (Portugese) gebakjes ooit! Wil je ook het originele kleine puddingtaartjes proeven? Ga dan zeker eens langs bij deze bakkerij. Mocht je nou niet in de buurt zijn van de wijk Belém, niet getreurd, ook de pastéis de nata zijn heel erg lekker en het voordeel is dat je deze bijna overal kunt krijgen. Bij veel pasteleria’s heb je bovendien leuke menudeals. Zo kun je al een kopje espresso (een bica) met een pastéis de nata vanaf 1(!) euro krijgen.

3. Bezoek de toren van Belém

Ik hoef niet alle bezienswaardigheden van een stad af te tikken. Geef mij maar een balans tussen sightseeing en terrasjes pakken. Wat wel echt de moeite van het bezoeken waard is, is de Torre de Belém. Dit is een oude verdedigingstoren in de wijk Belém. Het fort diende als een belangrijk bolwerk voor de Portugese marine, die het gebruikte om de ingang van de haven van Lissabon te verdedigen. De Torre de Belém ligt aan de oever van de rivier de Taag. Een leuke manier om naar de toren te lopen is om over de boulevard langs de rivier te wandelen. Je begint dan bij het Padrão dos Descobrimentos, een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend.

4. Bestel een borrelplankje bij Mister Tapas

Van al het wandelen krijg je trek en vlakbij Torre de Belém staat een leuke foodtruck: Mister Tapas. Hier kun je op het terras plaatsnemen met uitzicht over de rivier de Taag. De latin muziek klinkt hier uit de speakers en het is hier heerlijk mensen en zeilbootjes kijken. Echt zo’n plek waar je niet meer weg wil. Je kunt hier broodjes of taco’s bestellen maar ook tapasplankjes met vlees en kaas. Vegetarische opties zijn er ook. Denk dan aan stokbroodjes met zongedroogde tomaatjes, gegrilde paprika en guacamole.

5. Wandel door de botanische tuin

Botanische tuinen zijn een rustpuntje in een drukke stad. In de wijk Belém is achter het voormalige koninklijke paleis van Portugal de tropische botanische tuin van Lissabon te vinden. Jardim Botanico tropical, bekend om de vele pauwen die er rondlopen en de reusachtige bomen. Als je onder deze bomen doorloopt, voelt het net alsof je in San Francisco loopt.