5 redenen voor een stedentrip naar Brussel

ESTHER WINK

Het Belgische Brussel mag dan wel de hoofdstad van Europa worden genoemd, het voelt niet als een wereldstad. Brussel heeft de laatste decennia helaas niet de allerbeste reputatie gekregen. Er zijn wat ruigere kanten en vanwege de enorme mengeling van culturen en talen is het soms lastig de identiteit van deze stad te ontdekken. Toen ik drie jaar geleden in Brussel kwam wonen vanwege een nieuwe baan, moest ook ik behoorlijk wennen. Ik had andere verwachtingen van deze stad. Ik sprak bijvoorbeeld de Franse taal niet en Nederlands kon ik hier bijna niet gebruiken. Maar na een tijdje liet ik mijn vooroordelen en verwachtingen los en leerde ik deze stad eindelijk kennen en ook te waarderen! Naast dat Brussel op slechts een paar uur reizen van Nederland is, zijn er een aantal verrassende redenen om deze bourgondische stad te bezoeken. In deze blog geef ik je 5 redenen waarom een stedentrip naar Brussel een goed idee is!

Wirwar van architectuur

Wat je misschien gelijk al opvalt in Brussel, is dat deze stad geen eigen architectonische stijl heeft. Het heeft een beetje van alles en nog wat. Sommige wijken doen je misschien denken aan Parijs, terwijl een andere buurt je gelijk het gevoel geeft dat je in een Nederlandse stad bent. Brussel staat bekend om het samenbrengen van vele culturen en dit is terug te zien in de architectuur. Verschillende beroemde architecten hebben hier afgelopen eeuwen hun sporen achtergelaten. In het begin vond ik dit behoorlijk verwarrend, ik begreep niet wat nou de eigen stijl van Brussel is. Tot ik besefte dat deze wirwar aan culturen en stijlen, juist datgene is wat typerend voor deze stad is. Kijk eens om je heen en naar boven wanneer je door de straten van de stad wandelt: hoeveel verschillende stijlen kun jij ontdekken?

Biercultuur

Dat bier belangrijk is voor Belgen is geen geheim. Zo’n 1500 biersoorten worden geproduceerd door het hele land. De Belgische bieren zijn bijzonder en worden gewaardeerd over de hele wereld. De biercultuur in België is zelfs zo belangrijk dat het aangemerkt is als UNESCO cultureel erfgoed. Ook in Brussel wordt bier erg serieus genomen. Brusselse bieren worden gemaakt in verschillende brouwerijen in de stad waar je zelf ook een kijkje kan nemen. In de biercafés kun je altijd wel terecht voor een selectie bijzondere bieren. In Delirium Café kies je zelfs uit meer dan 2000 bieren. Je kunt het bier drinken zelfs (veilig) combineren met een potje bijlwerpen bij de WoodCutter. Of proef eens een Brussels biertje terwijl je geniet van het mooiste uitzicht op de stad in de zomer bij Jardin Rooftop. Keuze genoeg!

Bourgondisch genieten op gezellige pleinen

In Brussel en de rest van België staat bourgondisch genieten voorop. Een plek waar je altijd wel terecht kunt voor een hapje en drankje, is op en rondom de vele gezellige pleinen in de stad. De prachtige Grote Markt is een beroemde hotspot, maar wist je dat Brussel nog veel meer leuke pleinen kent? Rondom het Sint-Katelijneplein in de wijk Dansaert zijn vele gezellige bars te vinden. Bij zonnig weer stroomt het plein vol met studenten en andere Brusselaars dansend en genietend van hun zelf meegebrachte drankjes. In de zomer wordt er op het plein regelmatig een festival georganiseerd en in de winter de jaarlijkse kerstmarkt. Ook het Flageyplein in Elsene is een bekende hotspot voor feestende Brusselaars. Op donderdag komen op het Luxemburgplein in de Europese wijk internationale studenten en expats samen om te netwerken en het weekend in te luiden. Ook op het levendige Grote Zavel komen Brusselaars samen voor een drankje en wat eten in een van de uitstekende restaurants rondom het plein.

Parken en ander groen

Ontsnap aan de hectiek van de stad en zoek net als veel Brusselaars de rust op in een van de mooie parken, bossen en tuinen, waar er meer dan 40 van te vinden zijn in de stad. Veel van deze groene zones liggen op loopafstand van de belangrijkste treinstations of zijn makkelijk te bereiken per bus, tram of metro. Waar je ook bent in Brussel, er is altijd wel een stukje groen te vinden om op te picknicken, zonnen of sporten. Bezoek ook mijn andere blog waar ik je naar mijn 5 favoriete parken en bossen van Brussel breng!

Walhalla voor kunstliefhebbers

Eerlijk gezegd begon ik pas meer interesse voor het kunstaanbod in Brussel te krijgen tijdens de laatste lockdown, toen musea en kunstgalerijen hun deuren mochten openhouden. Coronatijd of niet, in Brussel vind je meer dan honderd interessante musea en 200 galerijen. Ook worden er jaarlijks een aantal grote tentoonstellingen gehouden. Zo ben ik fan geworden van digitale kunsttentoonstellingen in de Hortagalerij waar de wereld en werken van Claude Monet en Gustav Klimt op heel bijzondere wijze worden gepresenteerd. En bezocht ik de tentoonstelling over Keith Haring in het Paleis voor Schone Kunsten–Bozar. Wil je kunst bewonderen op een andere manier, dan kun je al wandelend veel leuke striptekeningen op de muren in het centrum van Brussel spotten.