5 leuke activiteiten op Vlieland

TINEKE WINK

Vlieland is het eiland waar ik al sinds mijn 18e kom. Het eiland waar ik zes (niet opeenvolgende) jaren heb gewerkt, variërend van zes weken tot acht maanden. Soms alleen in de zomermaanden en soms van de lente tot de herfst. En ook al heb ik in de winter nooit op het eiland gewerkt, oud en nieuw was altijd een terugkerende traditie. Hierdoor ken ik de charme van alle seizoenen op het eiland. Zelfs na al die jaren verveelt het eiland niet. Er valt hier altijd iets nieuws te ontdekken. Zowel in de natuur als in nieuwe ervaringen. Zelfs nu ontdek ik nog steeds nieuwe activiteiten om te doen. Ik licht vijf activiteiten uit, die ik iedereen kan aanraden.

Wandelen naar het drenkelingenhuisje

Helemaal in het westen van het eiland vind je de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer. Dit vind ik de mooiste plek op Vlieland. Je bent omringd door zand en ziet niks anders meer om je heen, alsof je midden in de Sahara loopt. Niet heel verrassend dus, dat deze zandvlakte ook wel de Sahara van het noorden wordt genoemd. Midden op de Vliehors staat al meer dan een eeuw een drenkelingenhuisje. Dit huisje is ingericht als juttersmuseum waar je een bonte verzameling aan spullen vindt. De plek doet bijna surrealistisch aan, zo’n spierwit huisje midden in de zandvlakte. Met een beetje geluk heb je een strakblauwe lucht die mooi afsteekt tegen het wit van het huisje.

De meeste mensen gaan hierheen met de Vliehors Express. Dat is een strandbus die je naar dit afgelegen plekje rijdt. Ik heb hier zelf ook een paar keer in gezeten en hoewel het een hele leuke ervaring is, is het ook wel erg toeristisch. Ben je in een prima conditie dan raad ik je aan om erheen te lopen. Het maakt de ervaring nog specialer.

Voordat je de wandeling begint fiets je eerst zo’n 10 kilometer tot het verste punt wat je kunt fietsen. Dit is het einde van de postweg, waar de weg doodloopt op de strandovergang. Vanaf daar is het zo’n zes kilometer heen en zes kilometer terug lopen. Je kunt ook met de bus naar het Posthuys maar vanaf daar is de wandeling wel een stuk langer: 17 kilometer (heen en terug). Het is een pittige wandeling, maar heel erg de moeite waard. Je komt bijna geen andere toeristen tegen en het strand wordt steeds breder en breder. Onderweg zul je gedichten zien in het zand, dit zijn de afdrukken van de banden van de Vliehors Express die regelmatig weer een buslading toeristen bij het drenkelingenhuisje dropt. Het voordeel is dat de toeristen meestal al weg zijn als je bij het huisje aankomt en anders neem je gewoon de tijd om te wachten tot ze weg zijn. Dan heb je het huisje (bijna) voor jezelf. De Vliehors is alleen toegankelijk in het weekend, doordeweeks is een groot deel in gebruik als militair oefenterrein.

Kosten van deze activiteit:
7 euro per dag voor fietsverhuur. Of met de bus dorp-Posthuys €3,60 retour.

Zeehonden spotten

Eén van de leukste activiteiten op Vlieland is het spotten van zeehonden op zandplaat de Richel. Hier    vaar je naartoe in een rubberboot voor 12 personen. Terwijl je op hoge snelheid richting Terschelling vaart geniet je van de kustlijn van Vlieland. Binnen mum van tijd zie je zandplaat de Richel steeds dichterbij komen. Her en der zie je al een kop van een zeehond boven het water uitsteken tot je ineens tientallen zeehonden bij elkaar ziet liggen op de zandplaat.

Als het mooi weer is liggen ze er lekker met zijn allen te zonnen. Volgens mij is het geen straf om een zeehond te zijn. Vooral de fluffy zeehonden (de gewone zeehond, niet de grijze) zijn in trek. Wat een mooi en bijzonder tafereel! Zelfs na drie keer meegaan op een tocht vind ik het nog steeds erg leuk. Al neem ik de volgende keer wel een verrekijker mee zodat ik ze nog meer van dichtbij kan spotten. De boot mag niet te dichtbij komen om de rust van de zeehonden niet te verstoren.

Kosten van deze activiteit:
25 euro voor 45 minuten.

Kijk voor meer informatie op: zeehondentochtenvlieland.nl.

Wellness

Deze activiteit ligt niet echt voor de hand, maar is wel één van de leukste dingen om te doen op het eiland. Een paar uurtjes ontspannen in het wellness center van strandhotel Seeduyn. Dit wellness center is behalve voor hotelgasten van Strandhotel Seeduyn ook toegankelijk voor bezoekers van buitenaf. Deze activiteit is perfect voor de wat mindere dagen. Want ook al heeft het eiland twee keer zoveel zonuren als de rest van Nederland, in dit kikkerlandje is niks zo veranderlijk als het weer.

Het saunaplein bestaat uit drie verschillende sauna’s (denk aan Finse sauna en infrarood), een Turks stoombad, een bubbelbad en koud- en warm water baden. Tussendoor ontspan je op één van de ligstoelen op het saunaplein of op het dakterras. Naast het gebruik van alle faciliteiten is de entreeprijs inclusief gebruik van badjas, slippers en handdoek, onbeperkt thee, fruit en mineraalwater en gebruik van doucheproducten. Wil je liever met badkleding aan? Op zondagen houden ze gecombineerde dagen waarop je zelf mag bepalen of je het saunaplein met of zonder badkleding betreedt.

Kosten voor deze activiteit:
24,50 euro of 22,05 euro als je online boekt (dan krijg je 10% korting) voor een dagdeel (vier uren).

Kijk voor meer informatie op: vlieland.wellcomewellness.nl.

Fortuna Vlieland

Sinds 2019 heeft Vlieland een eigen brouwerij: Fortuna Vlieland. Dit gebouw is een echte blikvanger maar blend tegelijkertijd ook goed in het duinlandschap. Ik ken de Fortuna biertjes al, maar ik ben toch heel erg benieuwd naar het verhaal achter deze brouwerij. Daarom boek ik hier met Sandra en Esther een rondleiding. Bij binnenkomst ben ik onder de indruk van het proeflokaal met een mooie houten bar en enorme ramen met uitzicht op het duinlandschap. Hier mogen we ons eerste biertje, de Duin Blond, proeven, terwijl we genieten van het uitzicht. De setting voor dit biertje kan niet beter.

Voor het verhaal over de ontstaansgeschiedenis en visie van de brouwerij gaan we naar een bioscoopzaal met hele fijne stoelen waarin je wegzakt en niet meer uit wil komen. De brouwerij werd in 2019 door Bojan Bajic en Gosse Beerda geopend. Al het bier wordt gebrouwen met helder water dat direct uit de duinen wordt gewonnen. Gosse Beerda en Bojan Bajic zijn al eerder een samenwerking aangegaan door Podium Vlieland in de Dorpsstraat op te richten. Een combinatie van ijssalon en theater. Daarna kwam de nieuwe droom: een duurzame brouwerij.

We kijken ook naar een bijzonder kappelletje in een goudkleurig venster. Hier hoor je meer over het ontstaan van de naam Fortuna Vlieland. Bij de bronboring vond Bojan Bajic per toeval een eeuwenoude glasscherf met de afbeelding van Vrouwe Fortuna, de Romeinse godin van het toeval of van het lot. Of het nou toeval of lot was, dit moest de naam van de brouwerij worden: Fortuna Vlieland.

Duin Blond, Island Ale, Stortemelk Wit, Wad Donker, Monnicke Weizen, Storm Stout, Cranberry Ale, TIJ tripel en sinds kort ook de Wanda Weizen. Dat zijn de namen van de biertjes die hier gemaakt worden. Aan het zuivere duinwater worden smaakmakers van Vlielandse bodem toegevoegd, zoals duindoorn, zeewier en cranberries. Niet alles is het hele jaar voorradig, waardoor het echt brouwen met de seizoenen is. Omdat er geen landbouw op het eiland is moeten andere grondstoffen voor het bier van de wal komen. Denk aan gerst, hop en gist.

Daarna zien we de ketels waarin de bieren worden gebrouwen en krijgen we een inkijkje in het proces van het bierbrouwen. Ondertussen krijgen we nog een tweede proefbiertje, een limited edition biertje: de Wanda Weizen. Deze valt erg in de smaak. Uiteindelijk sluiten we de rondleiding af met derde biertje in het proeflokaal, de Tij Tripel. Wat fijn is aan de Fortuna biertjes is dat ze relatief laag zijn in alcoholpercentage. Deze frisse, kruidige tripel is met zijn 7% nog het hoogst in alcoholpercentage, de andere biertjes zijn rond de 5%.

Kosten voor deze activiteit:
15 euro voor een rondleiding.

Kijk voor meer informatie op: fortunavlieland.nl.

 

Suppen op de Waddenzee

Suppen komt oorspronkelijk uit Hawaii, als alternatief voor golfsurfen bij weinig golven. Omdat je een peddel gebruikt bij het suppen ben je niet afhankelijk van de wind en golven. In 2017 stond ik voor het eerst op een supboard en supte door de mangroves op het eiland Siargao in de Filipijnen. Ik was meteen verkocht, wat was dit leuk! Daarna heb ik nog op verschillende wateren gesupt: door de grachten, de Noordzee (niet zo’n succes) en de Waddenzee.

Bij Paal 50 op Vlieland kun je supboards huren. Je kunt met een begeleider suppen (in een groep) of zelf het wad op. Ik kies voor het laatste. In een achtertuin in de dorpsstraat staan alle supboards uitgestald en kun je er één meenemen het wad op.

Je moet wel rekening houden met eb en vloed waardoor je niet op elk gewenst moment van de dag kunt suppen. Ook moet je letten op de windkracht. Bij windkracht 4 en hoger moet er een begeleider mee. Op de dag dat ik ga suppen is het windkracht 3, geen hoge golven, maar ook geen vlak water. Hierdoor wordt het iets pittiger om mijn balans te houden, ik val er dan ook vaak vanaf.

Als ik wel op mijn board sta heb ik trillende benen van de inspanning om mijn balans te houden. Maar het geeft wel een ontzettend goed gevoel als het een tijdje lukt. Naast dat ik continue gefocust ben om te blijven staan, probeer ik tussendoor ook van het uitzicht op het wad te genieten. Op het water beleef ik ultieme rust en stilte. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, maar de volgende keer ga ik voor vlakker water zodat het meer een ontspannen tochtje wordt.

Kosten voor deze activiteit:
15 euro per uur.

Kijk voor meer informatie op: paal50.nl/activiteiten/sup.