De 5 hoogtepunten van Namibië

MINKE WINK

Een soort niemandsland vol woestijnen, knaloranje zandduinen, bijzondere mensen en wilde dieren. Dat is Namibië. Eén van mijn favoriete landen in Afrika. Of je nu een cultuur- of dierenliefhebber bent, in het prachtige Namibië kun je je hart ophalen. Van de mooiste wildparken, tot de meest verlaten woestijnen. Spot bijzondere dieren en ontmoet de authentieke bevolking van dit land. Hoe dan ook, Namibië verdient echt een plekje op je bucketlist!

Ben je van plan om een reis door Namibië te maken? Dan mag je deze 5 hoogtepunten absoluut niet missen!

Fish River Canyon, één van de grootste kloven ter wereld

De Fish River Canyon is één van de grootste canyons ter wereld. Deze canyon ligt in het zuiden van Namibië en wordt ook wel de Grand Canyon van Afrika genoemd. Ik heb de Grand Canyon (nog) niet met eigen ogen gezien, maar deze is echt indrukwekkend! En een stuk minder toeristisch. De kloof is zo’n 130 kilometer lang, tot 27 kilometer breed en op sommige plekken wel  550 meter diep. Je kunt een schitterende wandeling maken langs de kloof naar een geweldig uitzichtpunt waar je geniet van de zonsondergang. Als het even kan onder het genot van een Windhoek biertje! Het uitzicht is spectaculair.

Langs wrakschepen aan de Skeleton Coast

Misschien heb je dit spektakel wel eens op foto’s gezien van bovenaf. De ruige kustlijn van Namibië. Kilometers lang ontmoeten oceaan en duinen elkaar. Vele schepen zijn lang geleden aangespoeld aan deze kust, vandaar de naam Skeleton Coast. Hier en daar vind je nog steeds aangespoelde wrakken van honderden jaren oud. Het gebied ligt vol met scheepswrakken en skeletten van overleden zeevaarders. Het klinkt een beetje griezelig, maar deze kustlijn is vooral heel erg bijzonder om te zien.

Oranje duinen beklimmen in de Namib woestijn

Als ik aan Namibië denk, zie ik deze plek voor me. Het bizarre landschap van droge vlaktes, verdorde en angstig uitziende bomen, en knaloranje duinen van honderden meters hoog. Dit is typisch Namibië! De Sossusvlei is onderdeel van de Namib woestijn. Deze woestijn is meer dan 80 miljoen jaar oud en strekt zich uit over een gebied van 1600 kilometer. De bekendste duin in de Sossusvlei is Dune 45, een duin van 170 meter hoog die je kunt beklimmen. Vooral een must voordat de zon opkomt. Eenmaal boven geniet je van een prachtige zonsopkomst die de omringende duinen langzaam oplichten. Kippenvel!

Vlakbij de Sossusvlei ligt de spookachtige Dodevlei. Een surrealistische witte kleivlakte omgeven door dieprode zandduinen. De eeuwenoude bomen die hier staan zien er een beetje angstig uit en geven het hele gebied een bizarre en mysterieuze uitstraling. Echt, een plek als deze vind je nergens. Zó bijzonder.

Kamperen onder de sterrenhemel bij Spitzkoppe

Nog zo’n bijzondere plek in Namibïe, de rotspartijen en bergen van Spitzkoppe. Deze kenmerkende rotspartijen en bergen liggen tussen Windhoek en Swakopmund en zijn ontstaan na de instorting van een vulkaan. Extra bijzonder is het feit dat je hier in de vrije natuur kunt kamperen onder de sterrenhemel. In Spitzkoppe National Park ligt namelijk een camping waar je vanuit je eigen tentje geniet van het uitzicht op de prachtige rotsen van Spitzkoppe. Wat wil je nog meer? De zonsondergang is hier trouwens een kleurrijk spektakel. Een onvergetelijke ervaring!

Wildlife spotten in Etosha National Park

Een safari mag natuurlijk niet ontbreken als je in Afrika bent. En laat één van Afrika’s beste wildparken zich nou net in Namibië bevinden. Welkom in Etosha National Park, het wildpark van de oryx, springbokken, jakhalzen, olifanten, neushoorns, giraffen, apen, leeuwen en ander wildlife. Het is gewoonweg onmogelijk om hier geen wilde dieren te spotten! Ik bezocht dit wildpark tijdens een georganiseerde kampeerrondreis maar je kunt ook lekker zelf door het park rijden en je eigen routes bepalen.

Dit is serieus één van de beste nationale parken van Afrika. Je kunt het beste in het droge seizoen een bezoek brengen aan dit wildpark, wanneer enorme kuddes wilde dieren samenkomen bij de tientallen waterpoelen in het park en ze makkelijk te spotten zijn. Mocht ik ooit teruggaan naar Namibië dan zorg ik dat ik er in het droge seizoen ben. Alsnog heb ik niks te klagen gehad, want ik heb ontzettend veel wilde dieren gezien waaronder de witte en zwarte neushoorn, giraffen, leeuwen, een kudde olifanten en natuurlijk heel veel zebra’s en springbokken.

Omdat er geen buffels in Etosha leven, kun je hier niet de Big 5 spotten, maar de Big 4 moet zeker lukken!